De eerste HD beelden van de Curiosity Rover op Mars dateren al van 2012. Ruim 6 jaar later heeft NASA ook succesvol de ruimterobot InSight weten te landen op Mars. Hij was een half jaar geleden gelanceerd, maar na de succesvolle landing is inmiddels de eerste foto gedeeld die is gemaakt op de planeet. De InSight heeft vervolgens zijn zonnepanelen uitgeklapt om weer energie op te doen en de planeet verder te gaan verkennen. Status updates zijn te volgen via de website van NASA of via het Twitter-account van de InSight.
NASA weet hoe het belangrijke gebeurtenissen vast moet leggen. Dus uiteraard kunnen we het moment van de succesvolle landing overal terugzien. Van heel de InSight missie naar Mars waren de laatste paar minuten voor het landen cruciaal, het moeilijkste gedeelte van Mars bereiken is namelijk de landing.
Het worden ook wel eens de ‘seven minutes of terror’ genoemd. Want er moet afgeremd worden van een snelheid van zo’n 10.000 kilometer per uur naar slechts 8 kilometer per uur. Op dat moment vinden er duizenden processen plaats die allemaal perfect moeten verlopen. En als dat goed gaat is uiteraard iedereen laaiend enthousiast.
De InSight begint nu aan een twee jaar durende missie. Het onderzoek dat gedaan zal worden is naar de bodemstructuur van Mars. Er is een seismometer aanwezig om in de gaten te houden of de grond wel eens trilt. Verder beschikt de InSight over de juiste materialen om boringen te verrichten tot zo’n 5 meter diep. Onderzoekers willen graag weten of de Rode Planeet evenals onze aarde beschikt over een vloeibare kern. Daarnaast is het een manier om meer te weten te komen over hoeveel warmte er mogelijk vanuit de kern komt. Een belangrijk aspect om te weten of het er warm genoeg is voor vloeibaar water onder het oppervlak.
Iets dat misschien wel de ontdekking van de eeuw kan worden, omdat dit kan beteken dat er leven op Mars kan zijn, of mogelijk kan zijn.
Ondermeer Elon Musk is nog altijd van plan om de overstap te gaan maken van de aarde naar Mars. Hij schat de kans inmiddels zelfs op 70%.
Afbeelding © NASA