Eind vorig jaar presenteerde Apple de eerste Mac’s die uitgerust waren met de nieuwe eigen M1 processor. Dat betekende voor veel software leveranciers dat zij hun producten moesten gaan updaten zodat deze ook met die nieuwe Apple chip overweg konden. Zo ook alle Adobe programma’s die ooit, ‘back in the nineties’, specifiek ontwikkeld werden om de grafische kwaliteiten van de Mac ten volle te kunnen benutten. Sterker nog, in die tijd werden vrijwel alle grafische designs op een Mac gemaakt.
Ik dat licht bezien was het voor mij, als Mac-gebruiker van het eerste uur – nou ja, sinds 1992 – op z’n minst een beetje vreemd om te zien dat Apple een nieuwe Mac op de markt brengt die niet meteen geschikt is voor het draaien van Adobe design software. De softwareontwikkelaar gaf wel direct aan dat de meeste programma’s wel op M1 Mac’s kunnen draaien met behulp van Apple’s Rosetta 2-technologie.
Inmiddels hebben ze bij Adobe werk gemaakt van de M1 support. Met de release van de nieuwe versie van Premiere Pro for M1 is weer een volgende stap gezet. Na Lightroom, Lightroom Classic, Photoshop, Ilustrator en InDesign zijn de grote, veelgebruikte, Adobe pakketten nu vrijwel allemaal geüpdatet voor gebruik op een M1 Mac
De update van Premiere Pro for M1 betekent, zo meldt Adobe zelf, tevens een flinke snelheidswinst. Opstarten gaat 50 procent sneller en bij het editten van een video zou die snelheidswinst zelfs kunnen oplopen tot 77 procent. Niet duidelijk is echter welke ‘editing’ acties Adobe precies bedoeld.
Naast de snelheidswinst heeft de nieuwe versie van Premiere Pro nog enkele andere functie-updates meegekregen. De meest prominente is een speech-to-tekst functie waarmee automatisch een videotranscriptie gegenereerd kan worden. Tot slot is er nog een nieuwe optie voor ondertitels toegevoegd. Daarmee kun je aanpassen hoe die tekst in je video wordt weergegeven.