Technology16.08.2021

​Nog nooit hebben we een hetere maand gemeten dan augustus


De aarde warmt op. Niet iedereen is het eens over de redenen die erachter liggen, maar dat het klimaat verandert, moge duidelijk zijn. Nu is gebleken dat augustus 2021 de heetste maand ooit is op aarde. Tenminste: sinds wij dat 142 jaar geleden zijn gaan meten.

Hoewel we in Nederland te stellen hebben met een druilerige zomer waarin de zon zich niet genoeg laat zien, zien we in Turkije dat er bosbranden ontstaan en lachen Spanjaarden drukke toeristen in het 45 graden heette Sevilla uit. Het is nu al een extreem warme maand. Er wordt veel gespeculeerd over de reden van dit hete weer. Is het de klimaatverandering? Griekse officials zeggen van wel, maar is de reden hiervoor hoe wij met aarde omgaan, of heeft dit een natuurlijke oorzaak?

Heetste augustus ooit

De hitte in augustus staat niet op zich, want het vorige warmterecord werd slechts een maand ervoor gebroken door juli. Hoewel juli in 2016, 2019 en 2020 extreem heet was, wist 2021 het net aan te winnen. Je kunt je afvragen of we het winnen moeten noemen: het is overduidelijk een trend dat we steeds warmere weersomstandigheden zien. Dat heeft ook invloed op veel meer dan alleen de aanschaf van tuinsets: dieren moeten anders gaan leven, hebben soms ook veel moeite om te overleven en in sommige landen worden plotseling dieren gespot die daar normaal niet rondlopen.

Rick Spinrad van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de Verenigde Staten zegt: “In dit geval moeten we niet trots zijn op de eerste plaats. De nieuwe temperatuur benadrukt alleen maar het shockerende en verstorende pad dat klimaatverandering nu bewandeld met de aarde.”

Klimaatverandering

Die hitte heeft veel invloed in bijvoorbeeld gebieden die normaliter kouder zijn. Het is hier nog moeilijker om in één keer die omschakeling te maken naar de warmte. Vaak is het hier dat er grote bosbranden ontstaan, omdat ook de natuur er niet op ingericht is. Onderzoekers noemen de recente hittegolf in Zuid-West-Canada in juni ‘praktisch onmogelijk’ als er geen klimaatverandering gaande was.

Het is duidelijk dat er iets verandert op onze groen-blauwe planeet, maar we lijken inmiddels zo ver heen dat het moeilijk is om de verantwoordelijkheid voor het klimaat weer terug te geven aan moeder natuur. En daar lijkt ze haar ongenoegen over uit te spreken door extreem en gevaarlijk weer op ons af te sturen.

Fotocredits: Geralt

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Uit een studie blijkt dat het spelen van D&D autistische spelers helpt bij sociale interacties. Maar niet alleen autisten, denken we.

Entertainment07.09.2024

Dungeons & Dragons spelen helpt je met sociale interactie omgaan

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Wil je wat langer slapen in het weekend, maar staat je partner het niet toe? Gebruik dit artikel om toch je zin te krijgen.

Nieuws30.08.2024

Langer slapen in het weekend doet wonderen voor je hart

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

Microplastics: ze zitten in je bloed, in je organen en zelfs in je testikels. Kun je er nog vanaf komen?

Nieuws26.08.2024

Kun je van microplastics in je lichaam afkomen?

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

ESA heeft succesvol zijn AI-satelliet gelanceerd die de aarde in de gaten moet gaan houden. Misschien met verregaande gevolgen voor rampen: in de positieve zin.

Technology21.08.2024

ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De meeste mensen kunnen zich wel voorstellen dat onze planeet van binnen naar buiten is opgebouwd overeenkomstig een aflopend dichtheidsprofiel. Met van binnen naar buiten een nikkelijzeren vaste binnenkern, een nikkelijzeren vloeibare buitenkern, een vaste ondermantel van silicaatarmere gesteenten, een vaste bovenmantel van silicaatrijkere gesteenten en 'last but not least' onze geliefde aardkorst.

Nieuws21.08.2024

De stollingsgesteenten cyclus op aarde

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Het opvallendste gegeven over supervulkanen betreft het feit.....dat ze zo ONopvallend zijn! Ik ben pas aan dit artikel over supervulkanen begonnen, nadat ik mij voorafgaand uitgebreid heb verdiept in de processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme. De processen en mechanismen van 'gewoon' vulkanisme heb ik vervolgens beschreven binnen dit artikel.

Nieuws15.08.2024

De explosieve wetenschap van supervulkanen belicht

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan

Wetenschappers willen dat er binnenkort buisjes met het DNA van dieren naar de maan gaan. Daar kunnen ze veilig worden gesteld om de biodiversiteit van de aarde te kunnen redden.

Technology06.08.2024

Wetenschappers willen dieren beschermen door hun DNA op de maan op te slaan