15.10.2014
Technology

Nieuwe Lithium-Ion batterij laadt volledig op binnen enkele minuten en gaat 20 jaar mee

By: Henk de Hooge

BlogTechnology

Niets zo vervelend als een lege batterij. Of het nu gaat om een smartphone of een laptop, een lege batterij is frustrerend, zeker als je haast hebt en dus niet veel tijd hebt om je batterij op te laden. Maar daar kan binnenkort een einde aan komen. 

Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore zeggen dat ze een lithium-ion batterij hebben ontwikkeld die van 0 tot 70% gaat binnen twee minuten. Lithium-ion batterijen zijn de batterijen die meestal gebruikt worden voor telefoons en tablets.

Naast het feit dat ze snel opladen, gaan ze ook nog eens heel lang mee. De batterij zou 10.000 keer opgeladen kunnen worden, wat vertaalt in ongeveer 20 jaar. Als je dat vergelijkt met een iPhone batterij: volgens Apple kun je de batterij ten minste 500 keer opladen en behoudt de batterij 80% van de originele capaciteit. Dat is nogal een verschil. 

De doorbraak zit hem in de positieve en negatieve pool van de batterij, die normaal gesproken werkt met grafiet. Het grafiet is in de nieuwe batterij vervangen met een nieuw ontwikkelde gel gemaakt van een goedkoop en veilig materiaal, tianiumdioxide, het wordt gevonden in de bodem. Titaniumdioxide is ook een ingrediënt dat gebruikt wordt in zonnebrand.

Het is de onderzoekers gelukt de rond-vormige titaniumdioxide te vormen tot buisvormige draden die 1000 keer dunner zijn de mensenharen. De gel zorgt er voor dat reacties sneller plaatsvinden binnen de batterij, waardoor de batterij snel opgeladen kan worden.

Onderzoekers denken dat de batterij vooral heel erg belangrijk gaat zijn voor de elektrische auto industrie. Een nadeel van elektrische auto’s is op dit moment dat het eventjes duurt voordat de auto is bijgeladen. Met deze batterij zou het ongeveer 5 minuten duren voordat je auto is bijgeladen en 15 minuten voor een volle lading.

Op dit moment is de batterij alles behalve realiteit voor de ‘gewone’ consument, maar de ontwikkeling is goed om te zien. 

[Bron beeld: Fotolia]

Share this post