De North Sea Wind Power Hub. Zo gaat het eiland heten dat hoogspanningsnetbeheerder TennetT gaat ‘bouwen’ in samenwerking met Deense en Duitse collega’s. Midden in de Noordzee op de zogenaamde Doggersbank wordt er 6 vierkante kilometer aan eiland gecreëerd. Maar het eiland is eigenlijk het minst belangrijke.
Waar het allemaal om draait (sorry) zijn de ongeveer 7000(!) windmolens die om het eiland heen komen te staan. Die moeten een enorme stoot energie opleveren (Tennet heeft het over zo’n 70.000 – 100.000 MW) omdat de molens daar optimaal staan: midden in een gebied waar het de hele tijd hard waait. Ze staan trouwens ook in niemands achtertuin, dus dat is dan ook weer een bonus.
Dat eiland wordt een soort hub, van waar uit de landen die meedoen niet alleen de gezamenlijk gewonnen stroom kunnen doorsluizen, maar dat ook kunnen gebruiken om energie met elkaar te verhandelen. Dat gaat dan om Nederland, België, Groot-Brittannië, Noorwegen, Duitsland en Denemarken, dus zo goed als heel West-Europa doet op die manier mee.
Omdat de realisering van de Europese doelstellingen voor reductie van de uitstoot van CO2 voor een aanzienlijk deel van duurzame elektriciteitsproductie moet komen, zijn zonne-energie en windenergie op grote schaal noodzakelijk. Het eiland (dat ook gevuld zal worden met zonnepanelen) is daar een goede eerste stap in.
Hoe minder afhankelijk we als Europese landen zijn van fossiele brandstoffen en de landen die ons daarvan voorzien, hoe beter. Dit samenwerkingsverband is dus een hele goede zaak, al zal het nog wel even duren voordat we echt kunnen genieten van die 7000 windmolens. Ze zijn samen met het eiland de sleutel tot betaalbare duurzame energie op schaal, maar het moet wel nog even allemaal gebouwd worden.
[Afbeeldingen © TenneT]