Technology03.07.2022

Neurolink doorbraak: verlamde man stuurt robotarmen aan met brein


Elon Musk werkt eraan met zijn bedrijf Neuralink, maar neurolinktechnologie is zeker niet een alleenrecht van de ondernemer. Zo is er een ander bedrijf dat succesvol is in neurolinkechnologie. Hierdoor kan een verlamde man zijn twee robotarmen aansturen met zijn brein.

Technologische doorbraak

Het is niet alleen een doorbraak in de medisch-technische wereld, het is ook een doorbraak voor de man zelf. Dertig jaar lang kon hij zichzelf niet voeden, maar door zijn brein te linken aan een computer kan hij zijn protheses besturen door alleen maar te denken aan wat hij ermee wil doen. Hij kan zelfs met mes en vork eten door een brein-machine-interface die in zijn hoofd is geïmplanteerd. Die computer zorgt dat de breinsignalen worden omgezet in bewegingen.

Het doet denken aan het aapje van Neuralink, Elon Musks paradepaardje: hij kon Pong spelen door alleen maar te denken aan waar hij wilde dat de joystick naartoe ging. Een bijzonder iets om te zien en een klein wonder. Technologie die er nu voor kan zorgen dat ook mensen met verlammingsproblematiek weer meer zelf kunnen. Hun zelfstandigheid terugwinnen is enorm belangrijk voor veel mensen en tech speelt hierbij een belangrijke rol. Neuralink test op dit moment nog niet op mensen, maar is dat wel binnenkort van plan.

Neurolink

Deze man is niet geholpen door Neuralink, maar door de knappe koppen van John Hopkins University. Ze deden meer dan vijftien jaar onderzoek en kregen daarvoor veel overheidssteun, om vervolgens hun innovatie ook daadwerkelijk in werking te zien. Het handige is bovendien dat de robotarmen zelflerend zijn. Dat betekent dat ze op een gegeven moment de ‘gedachtegang’ van hun eigenaar leren kennen en daardoor voorkeuren leert begrijpen. Zo kan hij steeds meer rekening houden met wat zijn eigenaar wil.

Hoewel dit onderzoek zeer succesvol is verlopen, zijn er wel verbeterpunten. De technologie is niet altijd even accuraat en timing is zeker bij eten erg lastig. Ook moet worden onderzocht in hoeverre de technologie blijft werken zoals het zou moeten. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld je eten snijden, dan wil je dat dat mes netjes zijn ding doet op het bord in plaats van in de lucht gaat zweven en je potentieel verwondt.

Veiligheid

Maar dat is sowieso de grote hamvraag bij deze technologie: is het wel veilig genoeg om echt te gaan gebruiken? Wanneer robots onze gedachten kunnen lezen, kunnen er ook allerlei wapens worden gemaakt die werken via een neurolink. Dat zou levensgevaarlijk kunnen zijn, waardoor de ontwikkelingen op dit gebied enerzijds heel snel gaan, maar anderzijds nog veel werk nodig hebben aan de juridische kant.

In ieder geval zorgt het er tot nu toe voor dat iemand met zijn robotarmen weer kan eten zoals mensen met handen dat ook doen en dat is enorm positief voor de wetenschap, zeker als ze zo gemaakt kunnen worden dat het volledig veilig bruikbaar is.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Innovatie

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Hun cloudtechnologie voor bedrijven in de hospitalitysector resulteerde in een ongekende groei voor Mews – en dit is nog maar het begin. Nadat het bedrijf begin 2024 de unicorn-status behaalde, is Mews nu uitgeroepen tot het snelst groeiende bedrijf van Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship. 

Nieuws06.11.2024

Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024

Winnaar van de Top 250 Golden Scaler Award
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

Zeg je tank, dan denk je al gauw aan een gigantisch, groen geschilderd gevaarte met rupsbanden. Maar, niet lang meer: deze tank verandert dat.

Technology29.10.2024

Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Het is wetenschappers gelukt om twee mensen apart van elkaar in slaap een gesprek te laten hebben in die dromen.

Technology18.10.2024

‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Op 8 oktober ontving de gemeente Den Haag als eerste en enige Nederlandse stad het EU missie label ‘100 klimaat neutrale en slimme steden in 2030’. Ze krijgen deze erkenning omdat de gemeente Den Haag in Europa koploper is met haar innovatieve klimaatactiviteiten en -ambities. Deze erkenning is een steun in de rug voor de Haagse inwoners, ondernemers en met name de ondertekenaars van he Haags Klimaatakkoord.

Nieuws08.10.2024

Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

In een land waarin veel beginnende ondernemingen zich zorgen maken over het ondernemersklimaat en investeringen in Nederlandse start-ups fluctueren, weten sommige jonge, startende bedrijven toch op te vallen.

Startups30.09.2024

10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden

Verder lezen over Neurotechnologie

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy