Technology25.01.2022

​Neuralink loopt vast vooruit: hersenimplantaten straks in mensen


Neuralink, het is een van de bedrijven waarmee Elon Musk de wereld verbaast, en opschrikt. Zo heeft het al getoond dat het succesvol de breingolven kon lezen van een varken en hoe het een aapje Pong liet spelen: met alleen zijn brein. De volgende troef? Dat moeten mensen worden, als we een nieuwe vacature van het bedrijf mogen geloven.

Neuralink

Voor zover bekend heeft Neuralink nog geen officiële toestemming om te gaan testen op mensen. In ieder geval heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (de FDA, een soort voedselwarenautoriteit zoals wij die hebben in Nederland) nog geen toestemming gegeven. Elon Musk lijkt daar echter niet op te willen wachten en zet nu alvast een vacature online voor een Clinical Trial Director die de klinische proeven moet overzien die worden gedaan op.. mensen.

Neuralink ontwikkelt technologie die in het brein wordt geïmplanteerd om zo breingolven op te vangen. Het plan is om mensen die bijvoorbeeld verlamd zijn op deze manier helpen door de neuronen in de hersenen te beïnvloeden. Maar om mensen te helpen, zal je uiteindelijk toch moeten testen op mensen. Neuralink lijkt binnenkort van plan te zijn om daarmee te starten, want het zoekt specifiek iemand om te helpen met de eerste klinische proeven op mensen.

Menselijke intelligentie en AI

Neuralink wil, door middel van een chip-implantaat in het hoofd, de menselijke intelligentie uitbreiden met kunstmatige intelligente. Concreet: dit bedrijf wil kunnen ingrijpen op de neuronen in de hersenen. De nieuwe Clinical Trial Director moet dan ook wel ervaring hebben op het gebied van implantaten en kennis hebben van hoe de FDA onderzoek op mensen beoordeelt. Kortom, misschien wil Elon Musk toch wel eerst zorgen voor toestemming, voordat de Director gaat bekijken hoe de onderzoeken ervoor staan. In ieder geval is het een vacature voor mensen die lef hebben en de kans willen grijpen om ‘de wereld te veranderen’.

Als het bedrijf slaagt in wat het wil doen, heeft het zeker potentie om de wereld te veranderen. Het idee is om het implantaat niet alleen samen te laten werken met de neuronen in de hersenen, maar ook met kunstmatige intelligentie. Er zou dan een brain-computer interface worden gecreëerd. Je kunt dan dingen doen met alleen je brein. Denk bijvoorbeeld aan een game spelen zoals het aapje dat Pong deed, of een smartphone bedienen, ondanks dat je verlamd bent. Stel dat je verlamd bent en het Neuralink-apparaat signalen stuurt naar je ledematen, zodat de problemen met je rug worden omzeild en je misschien weer kunt lopen?

Pong spelen zonder handen

Er is echter ook kritiek, want zo’n Neuralink zou natuurlijk veel meer kunnen. Wat als je brein samensmelt met de kunstmatige intelligentie? Elon Musk ziet het helemaal zitten om op deze manier toch een soort superhuman of androide mens te creëren, maar dat is op dit moment voor veel mensen een paar bruggen te ver. Of misschien wel een paar melkwegstelsels. Maar goed, ook daar heeft Elon een oplossing voor: hij brengt je er met SpaceX wel naartoe.

Grapje natuurlijk. Sowieso zal het plan om op mensen te testen waarschijnlijk nog lang op zich laten wachten. In eerste instantie was het de bedoeling om al begin 2020 te starten met proeven op mensen. Er is nog niet officieel aangekondigd dat er tests worden uitgevoerd op onze eigen soort, laat staan wanneer deze zouden beginnen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Op woensdag 13 november 2024 kwamen ambtenaren en beleidsmakers samen voor de AI en Overheid conferentie, georganiseerd door iBestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, LEF future center, Rijkswaterstaat en de Nederlandse AI Coalitie. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Daniel Erasmus ClimateGPT, een innovatief AI-model dat is ontworpen om beleidsmakers te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Naast Erasmus kreeg ook ik de kans om te spreken en mijn inzichten te delen over de toepassing van AI binnen de overheid.

Technology20.11.2024

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Zo zou de verandering van het huidige top-AI-model van OpenAI naar het volgende een vrij kleine sprong zijn. 

Online19.11.2024

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Verder lezen over Neurotechnologie

Hoe bescherm je de data in je brein?

Het is niet ondenkbaar dat er straks ook mensen die geen lichamelijke beperkingen hebben met een breinchip rondlopen. Maar: hoe zorg je dat je breindata beschermd blijft?

Cybercrime30.09.2024

Hoe bescherm je de data in je brein?

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

De nieuwe stap van Neuralink gaat verder: Blindsight is gemaakt om mensen die blind zijn te laten zien. Zelfs als ze blind geboren zijn.

Technology18.09.2024

Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

Neuralink heeft succesvol een implantaat in een mens gezet, maar nu blijkt het toch tegen problemen aan te lopen met dat implantaat.

Technology09.05.2024

Oh-oh: Neuralink-implantaat raakt los van het brein

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

Nadat hij vorige week al schaak speelde met zijn brein alleen, heeft hij nu ook een tweet de wereld ingeslingerd. De vanaf zijn schouders verlamde Noland Arbaugh is de wereldberoemde eerste mens met Neuralink-chip in zij...

Technology25.03.2024

​Neuralink gaat full circle voor Musk: man tweet met gedachten

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

Elon Musk is in zijn nopjes: de eerste Neuralink zit nu in een mens en die kan er ook meteen goed mee overweg. De ‘patiënt’ weet er een paar weken na plaatsing al een computermuis mee aan te sturen.

Technology21.02.2024

​Eerste Neuralink-gebruiker stuurt computermuis aan met brein

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy

“Stel je voor dat Stephan Hawking sneller kon communiceren dan een speedtyper of veilingmeester. Dat is het doel.” Elon Musk is in zijn nopjes. Neuralink, het ‘hersenchip’-bedrijf van de miljardair, heeft voor he...

Technology30.01.2024

​Neuralink zit nu in een mens: heet Telepathy