Technology09.10.2019

​Nederlandse regering buigt zich over kunstmatige intelligentie


In de Tweede Kamer wordt deze week onder andere gesproken over kunstmatige intelligentie. Staatssecretareis Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft een actieplan gepresenteerd. Hierin staat dat de investeringen van de overheid, maar ook van bedrijven, moeten worden verdubbeld op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Artificial Intelligence

Niet dat de regering op dit moment niets investeert: dit jaar wordt er 64 miljoen euro in artificial intelligence gestoken. In 2020 moet dat echt dubbel zoveel zijn, meent Keijzer, om Nederland concurrerend te houden. Willen we niet geleefd worden door de technologie, dan moeten we die voor ons laten werken, zo staat in het actieplan.

Eén van die manieren is om tenminste de kennis over algoritmes en AI op te schroeven. Daarin is de overheid niet alleen, recentelijk is de nationale AI-cursus gelanceerd door Jim Stolze, waarmee kinderen, jongeren en volwassenen in een paar uur meer te weten komen over de invloed die kunstmatige intelligentie kan hebben op hun dagelijks leven.

2 miljard euro

Nu moeten ook de ambtenaren op cursus, meent Keijzer. Plus, er moet een onderzoek worden gestart om te kijken in hoeverre kunstmatige intelligentie de overheid kan helpen. Denk daarbij niet per se aan de politici in de Kamer, maar juist de gezondheidszorg, scholen en defensie. Niet alleen de overheid moet geld in AI steken, want ook start-ups en het MKB moeten aan de bak. Er moet financiering komen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en het liefst zo’n 2 miljard euro in zeven jaar.

En voor wie er bij het idee van kunstmatige intelligentie meteen aan iRobot denkt: er moet ook worden gekeken naar regels om te zorgen dat mensenrechten niet worden geschonden en intact blijven bij de ontwikkeling van AI. Dat geldt ook voor algoritmes. Die moeten scherper in de gaten worden gehouden, zodat niet herhaald wordt wat er bij Amazon gebeurde: daar bleek de kunstmatige intelligentie zich te hebben ge-machinelearned tot een nogal discriminerende persoonlijkheid. Vrouwen werden daar na verloop van tijd standaard afgewezen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Enerzijds omdat jongeren bijvoorbeeld al vaker zoeken via social media zoals TikTok en Instagram, maar binnenkort ook omdat AI-bonzen zich er nu mee gaan bemoeien.

Search01.11.2024

ChatGPT gaat strijd aan met Google: start eigen zoekmachine

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Eerst leek de wereld er nog niet klaar voor en nu is het juist Microsoft zelf dat er niet klaar voor is. Recall is weer uitgesteld.

Artificial Intelligence31.10.2024

Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

Van alle nieuwe code die momenteel bij Google wordt gemaakt schijnt een kwart te zijn gemaakt door computers, in plaats van mensen.

Artificial Intelligence30.10.2024

Een kwart van het programmeerwerk bij Google wordt gedaan door AI

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Binnenkort kun je Apple’s AI ook gebruiken op jouw iPhone. Hoewel, ‘binnenkort’: dit is pas in april 2025, dus nog een klein half jaar van nu.

Mobile29.10.2024

Apple Intelligence komt ook naar jouw iPhone

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Metadatamanagement is de sleutel tot het ontsluiten van de waarde van data. Air France-KLM bouwde met behulp van het Data Intelligence Platform van SAP-partner Collibra een ‘data catalog’. Hiermee kunnen gebruikers snel achterhalen welke data beschikbaar zijn, waar deze te vinden zijn en wie verantwoordelijk is voor de kwaliteit.

Technology28.10.2024

Air France-KLM legt fundament voor AI met sterk metadatamanagement

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Kinderen worden erdoor gechanteerd, Taylor Swift nagedaan, maar er is nu nog een nieuwe variant: de deepfake lover.

Artificial Intelligence25.10.2024

Wees niet bang voor Yahoo boys, maar voor deepfake lovers

Van Yahoo boy naar Yahoo bot
Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?

In veel gevallen gaat het goed en kunnen we er veel uithalen, maar er zijn momenten waarop AI onze grote vijand is. Bijvoorbeeld bij een tiener in de Verenigde Staten.

Artificial Intelligence24.10.2024

Wat als een tiener zijn leven beëindigt door een AI-chatbot?