Technology09.10.2019

​Nederlandse regering buigt zich over kunstmatige intelligentie


In de Tweede Kamer wordt deze week onder andere gesproken over kunstmatige intelligentie. Staatssecretareis Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft een actieplan gepresenteerd. Hierin staat dat de investeringen van de overheid, maar ook van bedrijven, moeten worden verdubbeld op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Artificial Intelligence

Niet dat de regering op dit moment niets investeert: dit jaar wordt er 64 miljoen euro in artificial intelligence gestoken. In 2020 moet dat echt dubbel zoveel zijn, meent Keijzer, om Nederland concurrerend te houden. Willen we niet geleefd worden door de technologie, dan moeten we die voor ons laten werken, zo staat in het actieplan.

Eén van die manieren is om tenminste de kennis over algoritmes en AI op te schroeven. Daarin is de overheid niet alleen, recentelijk is de nationale AI-cursus gelanceerd door Jim Stolze, waarmee kinderen, jongeren en volwassenen in een paar uur meer te weten komen over de invloed die kunstmatige intelligentie kan hebben op hun dagelijks leven.

2 miljard euro

Nu moeten ook de ambtenaren op cursus, meent Keijzer. Plus, er moet een onderzoek worden gestart om te kijken in hoeverre kunstmatige intelligentie de overheid kan helpen. Denk daarbij niet per se aan de politici in de Kamer, maar juist de gezondheidszorg, scholen en defensie. Niet alleen de overheid moet geld in AI steken, want ook start-ups en het MKB moeten aan de bak. Er moet financiering komen voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie en het liefst zo’n 2 miljard euro in zeven jaar.

En voor wie er bij het idee van kunstmatige intelligentie meteen aan iRobot denkt: er moet ook worden gekeken naar regels om te zorgen dat mensenrechten niet worden geschonden en intact blijven bij de ontwikkeling van AI. Dat geldt ook voor algoritmes. Die moeten scherper in de gaten worden gehouden, zodat niet herhaald wordt wat er bij Amazon gebeurde: daar bleek de kunstmatige intelligentie zich te hebben ge-machinelearned tot een nogal discriminerende persoonlijkheid. Vrouwen werden daar na verloop van tijd standaard afgewezen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Op woensdag 13 november 2024 kwamen ambtenaren en beleidsmakers samen voor de AI en Overheid conferentie, georganiseerd door iBestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, LEF future center, Rijkswaterstaat en de Nederlandse AI Coalitie. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Daniel Erasmus ClimateGPT, een innovatief AI-model dat is ontworpen om beleidsmakers te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Naast Erasmus kreeg ook ik de kans om te spreken en mijn inzichten te delen over de toepassing van AI binnen de overheid.

Technology20.11.2024

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Zo zou de verandering van het huidige top-AI-model van OpenAI naar het volgende een vrij kleine sprong zijn. 

Online19.11.2024

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen