Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Artemis I gaat mogelijk al op 29 augustus de lucht in. NASA streeft ernaar zijn nieuwe monsterraket, het Space Launch System, al eind augustus te lanceren op zijn eerste reis naar de diepe ruimte, kondigde het vandaag aan. Het is nog geen vaste datum en er zijn al wat alternatieven, namelijk 2 september en 5 september. Er is nog genoeg werk te doen aan het voertuig tot die tijd, maar de raket is er wel zo goed als klaar voor, zo bleek uit de tests.
Artemis I
Het Artemis-programma is een soort modern Apollo-programma: hierin wordt niet de eerste mens op de maan gezet, maar wel de eerste zwarte mens en de eerste vrouw. Een enorm belangrijke missie, om meer redenen dan dat alleen. Zo is het plan om ditmaal veel langer op de maan te vertoeven. Daarvoor moet echter wel het materiaal in orde zijn en NASA is tevreden over de prestaties van de SLS, waardoor het denkt dat het tijd is voor Artemis I, de eerste vlucht in het programma waarbij er nog geen bemanning aanwezig is.
De generale repetitie van juni was niet de eerste, maar wel de laatse. Hoewel hij niet volledig kon worden afgemaakt zoals de bedoeling was, vindt NASA het goed genoeg. Het is geen beslissing om lichtzinnig over te doen: het Space Launch System is al meer dan tien jaar in ontwikkeling en mag ook wel wat kosten (4 miljard euro per lancering). Dat wil je niet in vlammen zien opgaan. Alleen in vlammen die zorgen dat de onbemande Orion-capsule veilig en wel de ruimte in komt.
Maanmissie
29 augustus kan in ieder geval voorzichtig in de agenda. Een meer solide lanceringsdatum zou dichter bij de feitelijke lancering moeten komen. Het is nu nog een datum met potlood, maar een week voor die tijd doet NASA een uitspraak over de definitieve datum. Immers speelt niet alleen de ‘readiness’ van het gevaarte een rol: ook het weer, dat regelmatig roet in het eten gooit bij grote lanceringen. Toch is het fijn dat het team nu in ieder geval ergens naartoe kan werken. En dat de wereld ergens naartoe kan leven.
In eerste instantie zou Artemis I al in 2017 moeten zijn gelanceerd, dus NASA neemt wel zijn tijd. Nu is het dan eindelijk zo ver, hopen we. De missie duurt tussen de 39 en 42 dagen, waarbij Orion naar de maan gaat en terug: hij ploft dus ongeveer anderhalve maand later weer in onze zee. Red NASA al die data in augustus niet, door technische of weersredenen, dan is de eerstvolgende mogelijkheid eind september.
Zonnepanelen
Er zijn overigens nog meer redenen waarom een lancering niet zomaar elke dag kan. Het heeft ook te maken met de positie van de maan ten opzichte van de aarde. Tijdens de vlucht is de Orion afhankelijk van de zon om zijn zonnepanelen op te laden en dat gaat toch moeilijk als je je voornamelijk in de schaduw bevindt. Dus hopelijk werpt dat geen schaduw op de missie en kunnen we gewoon op 29 augustus van dit spektakel genieten.
Verder lezen over NASA
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024