Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Mensen sturen elkaar dagelijks kattenfilmpjes, omdat katten nu eenmaal altijd heel rare dingen doen. Dansen als Michael Jackson, hun eigen sprongen overschatten, en geobsedeerd zijn met een laserlampje. Dat laatste is ook het onderwerp van een kattenfilmpje dat NASA heeft verstuurd. En dat is bijzonder, want laser was niet alleen het onderwerp van de video: het was ook de manier van transporteren. En het zette het niet op Instagram, maar het verstuurde het in de diepe ruimte. Met succes.
Taters door de diepe ruimte
De kat heet Taters, het filmpje duurt 15 seconden en het geheel heeft 31 miljoen kilometer afgelegd: dat is maar liefst 80 keer van aarde naar de maan. Dat deed het niet voor de grap om te kijken hoe ver het kon komen, het deed dat om te testen of laser de oplossing is om communicatie te verbeteren. Het gaat dan om communicatie met delen van het zonnestelsel die wat verder weg zijn. Dat deed het door de video eerst te uploaden naar een ruimtevaartuig dat via de Falcon Heavy van SpaceX werd gelanceerd: niet zomaar een, maar de Psyche die onderweg is naar een nogal interessante asteroïde. De lancering vond plaats op 13 oktober. Vervolgens vond de stream 11 december plaats, tientallen miljoenen kilometers bij ons vandaan terwijl Psyche onderweg is naar de asteroidegordel rond Mars en Jupiter.
Dat verliep extreem succesvol: de video kon sneller worden gestuurd dan de meeste breedband-internetconnecties. De ontvanger van de video was de Hale-telescoop die te vinden is in het Palomar-observatorium. Het is allemaal deel van de DSOC-missie die erop uit is om te onderzoeken welke technologie het beste is om content voor hogere bandbreedtes te versturen in de diepste diepten van de ruimte. Het zijn die plekken waar radiofrequentie moeite heeft om alle data aan te kunnen. Een video is een goede test: zeker als het een hoge kwaliteit beeld is.
Communicatie via laser
Het werd gestreamd en realtime afgespeeld. Op de video zie je de kat van een NASA-medewerker met een laserlampje spelen, terwijl je heel space-achtig kunt zien hoe zijn hartslag is, plus wat extra info. Het is erg grappig gedaan, inclusief lekker deuntje. Het is vrij grappig dat zo’n video die toch wat op de lachspieren werkt, bewijs is dat we veel beter kunnen communiceren met ruimte-onderdelen die zo ver bij ons vandaan zijn. Het kan volgens NASA ook grote invloed hebben over hoe we communiceren op missies naar andere planeten.
Het duurde 101 seconden om de video van 31 miljoen kilometer ver naar aarde te sturen en dat is heel indrukwekkend. De bitrate was 267 megabit per seconde.
Taters bevindt zich ondanks zijn ruimteavonturen overigens gewoon veilig met zijn pootjes op aarde.
Verder lezen over NASA
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024