Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De maan begint elke dag een beetje meer op de aarde te lijken, als we kijken naar de plannen die NASA ermee heeft. Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nieuw in het rijtje is een treinspoor, al heeft het niet als bedoeling om er ook daadwerkelijk met een trein over te rijden.
NASA FLOAT
NASA wil het FLOAT-systeem gebruiken om vracht snel over de maan te kunnen transporteren, maar dan niet via wielen op een rails, maar via zwevende apparaten. Het heet ook wel het Flexible Levitation on a Track-systeem en zal zorgen voor autonoom bewegende apparaten die producten van de ene naar de andere plek op de maan zullen transporteren.
Het werkt net als de shinkansen van Japan: de magneettrein. Door magnetisme te gebruiken kan deze zich razendsnel verplaatsen en dat is ook de bedoeling voor de robots die via dat spoor gaan bewegen. Het gaat trouwens niet om een harde rails zoals we die kennen van Prorail, het gaat om flexibel en plat materiaal met magnetische eigenschappen. Heel snel gaat het echter niet: 1,61 kilometer per uur, maar er kan wel flink wat maansteen mee worden vervoerd: 90 ton per dag.
Moon to Mars
NASA wil nog steeds permanent mensen op de maan zetten en een heel maan-ecosysteem opzetten. Daar hoort een transportsysteem bij: “Een duurzaam robot transportsysteem met een lange levensduur zal cruciaal zijn voor de dagelijkse operaties van een duurzame maanbasis in de jaren 2030, zoals voorzien in NASA’s Moon to Mars-plan en missieconcepten zoals de Robotic Lunar Surface Operations 2 (RLSO2),” aldus NASA.
Het zijn allemaal wilde plannen, maar vooralsnog is het vooral wachten geblazen op SpaceX met zijn Starship. De ontwikkeling van dat ruimtevaartuig dat ons op de maan moet gaan zetten, duurt erg lang en heeft er al voor gezorgd dat de Artemis-missie een paar keer moest worden uitgesteld. Nu is dat nu eenmaal hoe dat gaat in de ruimtevaart, maar als we al die wilde ‘aarde’-achtige plannen werkelijkheid willen maken, dan zullen we toch mensen moeten hebben op de maan om er niet alleen gebruik van te maken, maar het ook te installeren. De eerste mensen die namens NASA voet gaan zetten op de maan, doen dat waarschijnlijk pas in 2026 en als het tegenzit zelfs in 2027.
Verder lezen over NASA
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024