Comfortabel is het niet, maar de mens kan in de kuilen op de maan wonen. Dat stelt ruimteorganisatie NASA. Het leven in kuilen, maar ook in grotten, schijnt aanzienlijk beter te zijn dan wanneer je op een andere plek zou uitzoeken.
‘Knusse kuil van 8 meter doorsnede, stralingsniveau laag, niet-gemeubileerd.’ Het zou zomaar over tientallen jaren op Maanfunda kunnen staan, want NASA denkt dat wonen én werken in kuilen op de maan een mogelijkheid kan zijn om op deze locatie te wonen. Voedsel kan beter groeien in een kuil en er is minder straling, waardoor je lijf het in een maankuil langer volhoudt dan op het gewone oppervlak.
Aan de hand van gegevens van NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ruimtevaartuig en computermodellen hebben knappe koppen bij NASA schaduwrijke plaatsen ontdekt in kuilen op de maan. NASA schrijft: “De kuilen, en de grotten waar ze heen kunnen leiden, zouden thermisch stabiele locaties zijn voor maanonderzoek in vergelijking met gebieden op het maanoppervlak, die overdag opwarmen tot 127 C en ’s nachts afkoelen tot min 173 C.“
NASA heeft hiervoor de Marius Hills op het oog. Deze kuil is 34 meter diep en 65 bij 90 meter. Er zijn veel kuilen die waarschijnlijk ingestorte lavabuizen zijn. In ieder geval zijn de kuilen perfect voor het creëren van een stabiele, thermische omgeving. Lavabuizen (we hebben ze op aarde ook), ontstaan wanneer gesmolten lava onder een veld van afgekoelde lava stroomt of een korst vormt over een rivier van lava. Hieruit ontstaat dan een lange, holle tunnel. NASA ziet het helemaal zitten om daarin te leven. Immers zijn we ook ooit begonnen als holbewoners. Het is de hele maansdag (niet te verwarren met maandag, maar een dag die 15 aardse dagen duurt) rond de 17 graden en dat is een vrij aangename woontemperatuur.
Je kunt je afvragen hoe aantrekkelijk het echt is. Immers moet je wel constant met een astronautenpak lopen, omdat je anders niet kunt ademhalen. Er zijn wel veel plannen voor woningen op de maan waarin je dan niets hoeft te dragen om te kunnen ademhalen. Het zijn allemaal zaken die NASA nader wil gaan onderzoeken, maar dan het liefst op de maan zelf. Daarom is het zulk goed nieuws dat de eerste Artemis-missie eindelijk een soort van lanceerdatum heeft. Hoe eerder we immers mensen op de maan hebben, hoe eerder we kunnen ontdekken wat er echt mogelijk is. En dan nog zal het wel even duren. Dus toch nog maar even zuinig zijn op onze eigen aarde, die er sowieso aanzienlijk aantrekkelijker uitziet is dan de maan.
Hoewel de maan veel kraters heeft, gaat het hier wel echt om kuilen. Kraters, die waarschijnlijk zijn ontstaan door botsingen van de maan op andere objecten in de ruimte, hebben de handige kenmerken niet. En mocht je wel op de maan wonen, maar niet in een kuil, dan is de kans dat je verblijf (en je leven) daar erg kort is. Het wordt op het maanoppervlak namelijk soms wel 150 graden celsius of juist -170 graden. Een nieuwe definitie van grillig weer. Sowieso is wonen op de maan allesbehalve comfortabel, want ook in een kuil heb je te maken met vrij heftige omstandigheden. Een maansdag duurt vijftien dagen, maar de opvolgende maansnacht ook. Met andere woorden: je moet het ook trekken om 15 dagen lang in het pikkedonker te zitten. Dus ja, als je graag in een kuil wil wonen, dan kun je voorlopig beter je heil zoeken rondom onze eigen, aardse Etna.