Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
Vorig jaar arriveerde een pakketje uit de ruimte voor NASA. Letwel, een pakketje dat ze in 2016 zelf gelanceerd hadden. Een ruimtesonde, de Osiris-Rex, werd in dat jaar gelanceerd om stof van een kosmische steen, Bennu, te gaan verzamelen. Na een reis van vier jaar slaagde de ruimtesonde erin om haar container met het stof van de ruimtesteen te vullen. Weer drie jaar later, in september van vorig jaar, landde de sonde met het gevulde pakketje ruimtestof op Aarde. Sindsdien waren techneuten van NASA bezig met het openen van de container. Dat wilde echter niet bepaald vlotten. Deze week, na vier maanden, kregen ze hem uiteindelijk open.
Twee onwillige schroeven
Toen de container met ruimtestof bij NASA arriveerde, moest die natuurlijk opengemaakt worden. Daarvoor was speciaal gereedschap ontwikkeld. Echter, tijdens het openen van de container bleek dat er twee schroeven zo vast (geroest?) zaten dat daar met geen mogelijkheid beweging in te krijgen was. Normaal, hier op Aarde, zou je dan zeggen ‘Spuit er wat WD40 op – Coca Cola kan ook wel eens helpen – en probeer het met een grotere sleutel of schroevendraaier – waar je meer kracht op kunt zetten – maar dat was geen optie.
De schroeven mochten namelijk niet met gewoon – huis tuin en keuken – gereedschap losgemaakt worden. Daardoor zou de sample met ruimtestof namelijk besmet kunnen raken – ik neem aan door ijzervijlsel van het gereedschap. Ook het gebruik van cola of WD40 was daardoor uiteraard geen slimme oplossing. Om de samenstelling van de ruimtestof, en dus ook de planetoïde, te kunnen vaststellen moest het opgevangen materiaal natuurlijk onbesmet blijven.
De techneuten moesten dus blijven proberen om de twee onwillige schroeven los te krijgen met het speciaal daarvoor ontwikkelde gereedschap. En daarvoor hebben ze uiteindelijk dus bijna vier maanden nodig gehad. Het feit dat het uiteindelijk toch gelukt is, laat maar weer zien dat de aanhouder altijd wint.
70 gram ruimtestof
In de tijd dat de techneuten probeerden de deksel van de container te verwijderen, konden de op het ruimtestof wachtende wetenschappers wel al iets onderzoeken. Aan de buitenkant, bovenop, de container lag namelijk ook al zo’n 70 gram stof van de ruimtesteen. Maar nu kunnen ze dus ook het overige, onbesmette, deel van de sample gaan bestuderen. Wat dat oplevert, zal pas over maanden bekend worden.
Overigens wordt niet alles (direct) voor onderzoek gebruikt. Een deel van de sample wordt ten toon gesteld in het Smithsonian museum, het Space Center in Houston en de Universiteit van Arizona. Een ander deel zal worden opgeslagen om in de toekomst te onderzoeken met technologie die nu nog niet bestaat.
Verder lezen over NASA
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Verder lezen over Space
Technology05.12.2024
De Artemis-maanlanding is weer uitgesteld door NASA
De maan lijkt weer een stukje verder wegTechnology29.11.2024
Zoek niet langer: het beste tv-haardvuur is hier
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024