Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Sterren zijn vreemde hemellichamen. We zien ze, terwijl ze allang zijn opgebrand. Er zijn echter ook sterren die zomaar verdwijnen: een gegeven dat astronomen sinds kort steeds vaker zien. Er is nu een mogelijke verklaring gevonden voor die houdini-sterren.
Als je op een feestje vertrekt zonder mensen gedag te zeggen, dan doe je een houdini. Sterren blijken dat ook te doen, zelfs zonder dat er bitterballen aan te pas komen. Er is uit een nieuwe studie door onder andere Dr. Alejandro Vigna-Gómez van het Max Planck-instituut gebleken dat er een speciaal sterrenstelsel is waar sterren op veel stillere wijze verdwijnen.
Zwarte gaten
Het gaat om een binair stersysteem waarin zelfs heldere sterren verdwijnen. Het heet VFTS 243 en het bevindt zich aan de grens van ons sterrenstelsel en de rest van de ruimte. Hier doen een zwart gat en een grote ster een soort dans met elkaar. Een zwart gat, dat betekent dat het ooit twee dansende sterren waren. Ze ontstaan namelijk als een flinke ster doodgaat. En doodgaan betekent: exploderen als supernova, waarbij de kern van de ster een zwart gat wordt. Dat VFTS 243 heeft een zwart gat wel 8 keer zo groot als onze zon, maar we zien niet dat de objecten eromheen versnellen. Ook is de baan ervan heel symmetrisch, wat zou betekenen dat er helemaal geen explosie is geweest. Hoe kan er nou een zwart gat bestaan in een sterrenstelsel, waar nooit een ster geëxplodeerd is?
De onderzoekers denken dat als een ster een grote massa heeft, de zwaartekracht zo stevig in zijn schoenen staat dat er geen explosie plaatsvindt. De ster stort gewoon in als het einde van zijn leven nabij is. Je herkent vanaf aarde met je telescoop niet dat de ster waarschijnlijk gaat verdwijnen, omdat hiervan geen tekenen te zien zijn. Normaliter als een ster sterft, en dus explodeert, dan zie je die explosie. Bij VFTS 243 blijft dat dus uit. De sterren sterven in stilte. Klinkt heel poëtisch, maar het is iets waar zeker nog meer onderzoek naar mag worden gedaan.
Verdwijnende sterren
Er zijn vaker vreemde, verdwijnende sterren gespot. In 1952 waren er bijvoorbeeld drie sterren die binnen een uur van elkaar verdwenen. Uiteindelijk bleek dat er wel 100 sterren zijn die sinds de laatste 70 jaar zomaar zijn opgebrand zonder daar een teken van te geven (die explosie). Het zou een enorm mysterie oplossen als de onderzoekers nu met VFTS 243 gelijk krijgen. En zo krijgen de verdwijnende sterren toch nog een beetje de aandacht die ze verdienen.
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024