21.05.2021
Technologie

​Miljoenen video’s van YouTube verwijderd: dit is waarom

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

YouTube heeft in het eerste kwartaal van 2021 maar liefst 9,5 miljoen video’s offline gehaald. Het is een gigantisch aantal, dat bovendien 200.000 stuks hoger ligt dan het vorige kwartaal. Waarom YouTube zoveel video’s verwijdert? Omdat ze zich niet houden aan de richtlijnen van YouTube.

YouTube

Als je ziet hoeveel mensen zich een slag in de rondte influencen op YouTube, dan zou je denken dat het erg makkelijk is om een video te uploaden. Dat is het ook, maar zorgen dat je video ook op het platform blijft staan, dat is een tweede. Enerzijds stimuleert YouTube creativiteit, maar anderzijds mag natuurlijk niet alles. Op de beleidspagina van het platform vind je een stuk of vijftien verschillende onderwerpen waarover richtlijnen bestaan. Denk aan identiteitsfraude, links naar pornografie in je content of referenties aan zelfverwonding en zelfdoding, vanwege de hoge kans op een zogeheten triggereffect.

Ook het aanzetten tot haat of het verspreiden van misleidende informatie over het coronavirus is niet toegestaan op YouTube. Ook content maken met vuurwapens is tegen de regels. Dat laatste is wel een interessante, want als je juist een spannende film wil maken, dan heb je waarschijnlijk wel nepvuurwapens nodig. Bovendien staan er allerlei filmpjes op YouTube met schietende vuurwapens erin, denk bijvoorbeeld aan filmtrailers. Waarschijnlijk zijn die echter uitgesloten van die regel, omdat duidelijk is voor de kijker dat dit niet echt is.

Richtlijnen voor filmpjes

Hoewel de richtlijnen van YouTube makkelijk te vinden zijn, kost het best wat werk om alle onderdelen aan te klikken, te lezen en echt te begrijpen wat er staat. Tegelijkertijd geeft YouTube in de beleidsteksten wel duidelijk aan wat het beleid voor jou betekent en het geeft voorbeelden. Op zich doet het dus wel zijn best om te zorgen dat het duidelijk is. Echter kost het heel wat leeswerk, dus ondanks de inspanningen van het platform is het aannemelijk dat niet alle mensen die video’s uploaden dat ook zorgvuldig doen. Naast dat mensen nu eenmaal de neiging hebben om toch een poging te wagen. Zeker als je bewust gewelddadige of misleidende content maakt, dan zal je waarschijnljik alleen hopen dat de bot je niet spot.

De bot, want in tegenstelling tot de verificatievinkjes van Twitter is het niet zo dat er mensen zijn die 9,5 miljoen video’s hebben gekeken in drie maanden. Daar zou je namelijk een flink leger aan mankracht voor nodig hebben. 95 procent van de verwijderde video’s is eruit gefilterd door een automatische detectiebot. Die bot werkt zo snel, dat 66 procent van de video’s al van het platform is verwijderd voordat hij door meer dan tien mensen werd bekeken.

Miljoenen video’s weggegooid

Het klinkt alsof YouTube aardig moet leeglopen op het verwijderen van zoveel video’s, maar eigenlijk valt het wel mee. Van de tienduizend weergaven zijn er gemiddeld zeventien weergaven video’s die niet volgens de richtlijnen zijn. Kortom, er zijn nog genoeg video’s over om wel van te genieten. Bovendien doet YouTube dit verwijderen van video’s dus constant: het is niet bijzonder dat er in één kwartaal miljoenen video’s van het platform verdwijnen. Het meeste hebben we niet eens door, want de bot is ons al gauw voor.

Beeldbron: StockSnap

Share this post