22.05.2017
Technology

Miljardair doneert fortuin om plastic in oceanen te bestrijden

By: Marloes de Hooge

BlogTechnology

Al dat plastic dat in de oceanen drijft begint een steeds groter probleem te worden, dat drastische maatregelen nodig zijn. Een stinkend rijke Noor heeft nu besloten om ook te helpen en gaat een deel van zijn fortuin – 2,7 miljard – beschikbaar stellen. Hij wil daarmee een jacht bouwen – The REV – waar onderzoekers mee op expeditie kunnen gaan om de oceanen te onderzoeken. De aarde bestaat voor 70 procent uit water en grote delen daarvan zijn nog niet eerder onderzocht. Met dit schip moet dat wel mogelijk worden.

Nu was Kjell Inge Røkke niet bepaald altijd al milieubewust. Røkke bouwde zijn fortuin op via onder andere bootplatformen in zee, iets wat de natuurlijk ook voor de nodige schade zorgt. Maar de Noor koopt nu zijn schuldgevoel af met dit gigantische schip.

De REV: grootste schip ter wereld

De REV (Research Explorer Vessel) van Røkke wordt 181,6 meter lang en zou het record van het grootste privé-jacht ter wereld overtreffen met ruim anderhalve meter (p dit moment is de Azzam de langste, met 180 meter lang). De REV is in staat om 5 ton plastic per dag op te zuigen. Aan boord is er plaats voor 60 onderzoekers en 40 man ‘crew’. Er is een hyper modern laboratorium aan boord, een autotorium, twee plaatsen waar heli’s kunnen landen, een autonoom onderwatervoertuig en eigenlijk iedere vorm van high-tech apparatuur die je maar kunt bedenken.

De REV is in principe bedoeld voor wetenschappers die ermee op expeditie kunnen gaan, maar zal ook gebruikt worden voor recreatieve doeleinden voor Røkke en zijn familie. Dat dan weer wel…

REV wordt het grootste priv\u00e9-jacht ter wereld
REV wordt het grootste priv\u00e9-jacht ter wereld

De oceanen hebben natuurlijk niet alleen te lijden onder het plastic dat het water vervuilt, er is ook sprake van overbevissing, oceaanverzuring en vervuiling van de kust. Onderzoekers krijgen aan boord van dit schip de kans om onder andere te onderzoeken wat we de invloed van Co2-uitstoot op het water is, hoe we vervuiling door plastic kunnen voorkomen en hoe we het onderwaterleven beter kunnen beschermen.

De REV wordt dus vooral een middel om kennis te vergaren. Daarom roept Røkke onderzoekers en milieugroepen uit om aan boord te komen om mee te varen en onderzoek te doen.

Het schip zelf is niet alleen uitgerust met moderne apparatuur voor onderzoek, maar is ook soort van ‘groen’ te noemen. Het zou namelijk gek zijn wanneer een dergelijk schip zelf voor nog meer vervuiling zou zorgen. Deze video laat je er meer over zien.

Share this post