Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Toen Microsoft vorige maand zijn nieuwe AI-tool aankondigde die werkt als een soort fotografisch geheugen, en dus niet alleen op je computer kan zoeken naar specifieke bestanden, maar ook naar dingen die je alleen maar hebt gezien, was dat een openbaring. Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is dit iets compleet nieuws. Maar deze nieuwe functie komt met de nodige vraagtekens.
Recall
De functie, die Recall heet, zou volgens security-experts een ramp zijn. Wat de tool doet om te weten wat jij zoal voorbij ziet komen op je laptop is overal steeds screenshots van maken. Iets wat je zelf niet merkt, maar wat de enige manier is om te weten wat je allemaal op je netvlies hebt gehad.
Voor de functie die het moet uitvoeren is dat heel handig, maar voor je privacy wat minder. Wat als je bedrijfsgeheimen bekijkt, of andere content waarvan je niet per se wil dat anderen weten dat je ernaar kijkt. Misschien ook content waar je helemaal niet om gevraagd hebt, maar die je toch wordt voorgeschoteld. Dat kan in sommige culturen, religies, beroepen en huishoudens problematisch zijn.
Copilot Plus
Recall, wat deel is van Copilot Plus-pc’s (al is het iemand gelukt het aan de praat te krijgen op een andere computer), verschijnt officieel op 18 juni aanstaande. Er zijn echter al wat testers met de software aan de slag en een aantal daarvan maken zich hierna ernstig zorgen over de veiligheid. Dat was ook wel te verwachten, want Recall heeft zelfs een functie waarmee je al die gemaakte screenshots als een soort tijdlijn achter elkaar geplakt ziet. Zo zie je niet zoals we nu kennen een internethistorie in URL’s of zoekwoorden, maar wordt het ineens een stuk meer visueel, en daarmee ook nog confronterender.
"Microsoft should recall Windows Recall" — Security researcher discovers Microsoft's new AI tool is woefully insecure – Windows Centralhttps://t.co/fxDjo7sntB https://t.co/QhauxL0uWq, #digititech, #marketing pic.twitter.com/wKsnsWSBjo
— Digiti Tech (@DigitiTech) June 4, 2024
Het probleem met Recall is voor de verandering dus niet hoe het getraind wordt en dat het gebruik maakt van je data, want volgens Microsoft blijft je data op je apparaat en privé, dus het wordt niet het hele internet over gestuurd, met alle securitygevaren van dien. Eén expert, Kevin Beaumont, wijst specifiek op hoe Microsoft de screenshots opslaat: lokaal als tekstbestand. Dat maakt het uiteraard voor een hacker vrij makkelijk om toegang te krijgen tot die gegevens.
Prooi voor hackers
Hij of zij hoeft alleen maar malware te ontwikkelen die de database en alles wat erin zit uit de computer trekt. Het is een gewone SQLite-database, dus dat lijkt niet ingewikkeld genoeg om je gegevens veilig te houden. Zodra je jezelf een rol als admin op een PC weet te verschaffen, kun je de data uit de AppData-folder halen, waar het in wordt gezet, stelt Microsoft. Beaumont geeft aan dat je daar helemaal geen admin voor hoeft te zijn, wat het aanzienlijk eenvoudiger maakt om toegang te krijgen tot die Recall-beelden. En je kunt het niet uitzetten, dus je zit er sowieso mee als je voor zo’n CoPilot+ kiest.
Omzeilen dan maar? Dat is wel een optie. Recall maakt namelijk geen screenshots van InPrivate-browsesessies en je kunt materiaal ook bepaalde digitale rechten toekennen om bepaalde informatie wel echt geheim te kunnen houden. Maar stel dat je dat vergeet en je toont bij het inloggen even je wachtwoord om te checken of je het goed gespeld hebt, dan is de kans aanwezig dat Recall precies dan een screenshot neems en die afbeelding dus op je computer te vinden is. De tool heeft ook geen opties om gegevens te anonimiseren of weg te blurren. Microsoft verwijst daarvoor echter naar de betreffende website die ervoor zou moeten zorgen dat je wachtwoord afgeschermd moet zijn.
Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Advertising11.12.2024
AI-bedrijf adverteert in San Francisco: ‘Neem geen mensen meer aan’
Technology10.12.2024
Sora de toekomst van AI-videocreatie
Een baanbrekende introductieAutomotive10.12.2024
DS Automobiles ontvangt award voor ChatGPT-integratie
Video09.12.2024
Videotool Sora van OpenAI is nu officieel beschikbaar
Entertainment09.12.2024
Nieuwe AI Kersthit: ‘Christmas With You There’
Search06.12.2024
Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar
Online06.12.2024
OpenAI speelt voor kerstman: elke dag een nieuwe AI-mogelijkheid
Online05.12.2024
Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora
Verder lezen over Microsoft
Online19.11.2024
Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams
Online18.11.2024
Amerikaanse overheid start onderzoek naar Microsofts clouddienst
Online12.11.2024
Outlook heeft een kalenderprobleem: dit is wat het inhoudt
Artificial Intelligence07.11.2024
Zelfs Microsoft Notepad krijgt kunstmatige intelligentie
Online04.11.2024
Microsoft Outlook loopt vast door deze heel gewone activiteit
Er is een workaroundArtificial Intelligence31.10.2024
Microsoft stelt release van AI-meekijker Recall weer uit
Artificial Intelligence22.10.2024
Je nieuwe collega’s zijn autonome AI-agents in Microsoft Copilot
Online11.10.2024