Toen in 2017 Microsoft Teams werd toegevoegd aan Office365 was het de vraag of het niet te laat was, want mensen gebruikten al volop andere systemen om projectmatig in samen te werken en te overleggen. Toch lijkt Microsoft toch heel wat harten te hebben gestolen: Teams is groter dan Slack.
Microsoft Teams is een soort chatprogramma waarin berichten langer blijven staan, zodat grote groepen mensen deze kunnen lezen en kunnen reageren. Dat klinkt als Slack, en ergens is dat het ook. Alleen heeft Microsoft Teams een net even iets andere doelgroep: omdat het deel uitmaakt van Office365 is het vooral geënt op kantoorpersoneel en mensen die toch al moeten samenwerken. Slack wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt voor het plannen van vakanties onder vriendengroepen of mensen die in hun vrije tijd in een band zitten, naast dat het ook zakelijk wordt toegepast.
Microsoft heeft naar buiten gebracht dat Teams dagelijks meer dan 13 miljoen actieve gebruikers heeft en wekelijks is dit zelfs 19 miljoen. Aan de ene kant is dat heel knap, aan de andere kant is het voor Microsoft makkelijker om mensen over te halen Teams te gebruiken in plaats van Slack. Immers wordt het Office-pakket door honderdduizenden bedrijven gebruikt en is Slack een bron die vaak door beleid niet mag worden gebruikt in verband met veiligheid.
Vaak word je op je werk dus enigszins door leidinggevenden gedwongen om Teams te gebruiken. Aan de andere kant is het een heel vrij platform waarop je net zo hard gifjes kunt inzetten om je boodschap nog beter duidelijk te maken en heb je veel vrijheid in hoe je communiceert. Er komen bovendien nieuwe mogelijkheden bij. ‘Aankondigingen’ is net toegevoegd, waardoor je belangrijke chatberichten kunt highlighten.
Binnenkort wordt hier ook nog kanaalmoderatie aan toegevoegd en de mogelijkheid om prioriteit aan bepaalde berichten te geven. Hierdoor krijgt een persoon elke twee minuten een berichtje tot deze heeft geantwoord. En, een andere langverwachte optie, cross-kanaal berichten sturen, dat wordt ook binnenkort toegevoegd. Het is goed om te zien dat Microsoft veel blijft vernieuwen. Het moet wel, want de concurrentie op het gebied van collaboratief aan projecten samenwerken in chatprogramma’s is enorm groot.