Ben je Windows 10-gebruiker en heb je recentelijk een Windows-update voor je kiezen gekregen? Dan kan het zomaar zijn dat je bezitter bent van de nieuwe Edge. Iets dat vrij snel komt nadat Microsoft aankondigde de oude Edge-browser te gaan uitfaseren.
De nieuwe Edge is gebaseerd op Chromium en heeft al bijzonderheid dat het niet per se wordt meegeleverd met Windows 10 als besturingssysteem. Dat was natuurlijk wel altijd vaste prik met Internet Explorer. Met de Edge-browser slaat Microsoft een moderne weg in: de browser is ook beschikbaar op macOS, iOS, Android en zelfs Windows 7. De nieuwe Edge zou nog beter met extensies en websites kunnen werken. Er zitten volgens Windows betere ontwikkelaarstools in en betere ondersteuning voor het renderen.
Je hoeft om de update te krijgen trouwens geen bijzondere contactpersoon of testpersoon te zijn, want de update gaat vanaf nu gefaseerd naar alle gebruikers via Windows Update. Bedrijven krijgen daarbij de optie om Edge te blokkeren via de Edge Blocker Toolkit. Op Ghacks is meer te lezen over de uitrol van Edge op allerlei Windows-versies. In de nieuwe Edge zit onder andere een nieuwe wachtwoordmanager die checkt of je ingevulde gegevens ook rondzwerven op het dark web.
Het einde van de legacy Edge betekent dat die browser wordt verwijderd, maar je instellingen, favorieten en wachtwoorden gaan automatisch over naar de nieuwe Edge. Ook de Start-menu pins, tegels en snelkoppelingen gaan naar de nieuwe Edge, die zelf automatisch in de taakbalk wordt vastgezet. Dat gaat gepaard met een nieuwe snelkoppeling op je desktop. Je kunt de oude Edge nog wel aanklikken, maar je zal merken dat je dan naar de nieuwe Edge wordt doorgesluisd.
Hopelijk bevalt deze nieuwe variant, want terug naar de oude kan niet meer. Je krijgt namelijk niet de mogelijkheid om de update te deïnstalleren. Het blijft natuurlijk Windows, dat lang niet zo dichtgetimmerd is als Apple’s besturingssysteem, maar ook niet bepaald open source genoemd kan worden.
Windows 10 is uit sinds 2015. Het besturingssysteem staat inmiddels op 1 miljard apparaten. Deze opvolger van Windows 8.1 is vooral bekend om zijn vaker voorkomende updates en het feit dat het besturingssysteem een bredere oriëntatie heeft qua apps. Hierdoor wordt Windows een iets meer open systeem, net als Chrome.