In India sterven wereldwijd de meeste vrouwen aan baarmoederhalskanker. Jaarlijks overleven 260.000 vrouwen de ziekte niet, waarvan er 67.000 in India wonen. Effectieve screening en vroegtijdige detectie kunnen helpen om een snelle diagnose te stellen en behandeling te starten. AI wordt door Microsoft nu ingezet om sneller de diagnose te kunnen stellen, meldt website TechCrunch.
SRL Diagnostics is de grootste keten in India die diagnoses stelt. Deze keten werkt samen met Microsoft om door middel van AI sneller afwijkingen in uitstrijkjes op te sporen. Elk jaar ontvangt SRL meer dan 100.000 uitstrijkjes, waarvan zo’n 2% afwijkingen vertoont. Het bedrijf zocht naar manieren om ervoor te zorgen dat deze 2% abnormale monster sneller gevonden kunnen worden. Handmatig werden de uitstrijkjes met afwijkingen bestudeerd, zodat die observaties gebruikt konden worden als trainingsgegevens.
Het idee was om een AI-algoritme te creëren dat gebieden kan identificeren. In meerdere laboratoria werden vervolgens duizenden afbeeldingen van uitstrijkjes bestudeerd. Deze week onthulden SRL en Microsoft dat de samenwerking leidt tot resultaten en AI wordt ingezet om de beelddetectie-API voor baarmoederhalskanker te gebruiken. De diabeelden worden gescreend om deze vorm van kanker in een vroeg stadium te ontdekken. SRL en Microsoft hopen dat dit op termijn ook ingezet kan worden om andere vormen van kanker op te sporen.
In ons land krijgen vrouwen vanaf 30 jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Hiermee worden vooral voorstadia van de ziekte ontdekt. Ongeveer 700 vrouwen per jaar krijgen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker, dat komt neer op bijna 4 op de 50.000 vrouwen. Zonder het bevolkingsonderzoek krijgen geen 700, maar ongeveer 1300 vrouwen per jaar de diagnose. Deze vorm van kanker komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 35 en 45 jaar.