13.07.2018
Technologie

Met dit nieuwe systeem is autorijden in de mist een stuk veiliger

By: Hester Bastiaanse

BlogTechnologie

Autorijden in dikke mist is geen pretje. Je ziet net zo weinig als wanneer je met je ogen dicht zou rijden. Met langzaam rijden en de mistlichten aan, kom je er meestal wel. Toch geeft het geen veilig gevoel en zullen weinig bestuurders zich comfortabel voelen middenin de witte deken van mist. Onderzoekers van MIT hebben nu een systeem ontwikkeld die beter kan zien in de mist dan mensen. Hoe zit dat?

Veilig autorijden met mist

In de mist kun je meestal maar 30 tot 50 meter van de omgeving voor je zien. Het nieuwe systeem kan dit beter. Het systeem gebruikt een laser waarmee de afstand van objecten berekend kan worden. Toch moest dit systeem nog wel aangepast worden, want dit werkt alleen nauwkeurig als het goed weer is. De laserstralen worden dan vanaf een camera weggeschoten en daarna wordt gemeten hoelang het duurt voor ze terugkaatsen. Met mist is dit echter moeilijk, want door de kleine waterdruppels in de lucht, kaatst de laser in alle richtingen. De laserlichten komen dan op verschillende momenten terug bij de camera, waardoor de berekeningen niet accuraat zijn.

Daarom heeft MIT een nieuw algoritme bedacht. De onderzoekers vonden dat ongeacht hoe dik de mist is, de terugkaatsing van het laserlicht altijd specifiek patroon volgt. Het systeem berekent hoe de mistdruppels de tijd van terugkaatsing van het licht beïnvloeden. Hierdoor kunnen ze de mistdruppels elimineren en blijven alleen de fysieke objecten over en kan het systeem zien wat er voor de camera is.

Systeem getest in de mist

De onderzoekers hebben kunstmatig mist gemaakt in een kleine kamer met een watertank met motor erin om de lucht te bevochtigen. Vervolgens legden ze kleine objecten, zoals blokjes en kaarten neer, om erachter te komen hoe ver en wat het systeem kon zien. Het systeem kon 21 centimeter verder zien dan mensen. In echte mist zal het systeem nog verder kunnen zien, doordat de kunstmatige mist veel dikker was dan natuurlijke mis.

De verwachting is dat met dit systeem ver genoeg kan worden gezien voor een bestuurder om ruim op tijd te remmen voor een voorganger. Beloofd veel goeds!

[Afbeelding © Hykoe-Adobe Stock]

Share this post