Heb je een variabel energiecontract, dan maak je kans om geld terug te krijgen. Energiemaatschappijen zouden zonder dat dat mag tariefwijzigingen hebben doorgevoerd bij variabele energiecontracten en de rechter heeft bepaald dat dat niet mag.
Dat blijkt in ieder geval uit een uitspraak die de rechtbank in Amsterdam deed in maart. Een klant van Vattenfall vocht aan dat de energieleverancier de prijzen verhoogde, waarvan Vattenfall zei dat het kwam door de oorlog in Oekraïne. De rechter oordeelde dat dat niet klopt: een prijswijziging in een variabel contract is niet eerlijk.
Volgens sommige consumentenorganisaties kunnen huishoudens met zo’n contract tot 2.000 euro terugkrijgen. Ze willen een massaclaim gaan starten, want het zou miljoenen huishoudens aangaan. Niet alleen Vattenfall-klanten, want dit is ook hoe andere maatschappijen te werk zouden zijn gegaan.
We weten allemaal dat de prijzen van energie in 2022 enorm omhoog schoten. Dat is immers ook waarom de overheid met het energieplafond kwam. Als je 150 euro per maand betaalde, dan ging dat ineens naar 400 euro per maand. Energieleveranciers bleven daarbij verhogingen doorvoeren. Volgens Europese regels mag dat niet, en die wegen zwaarder dan het contract tussen energiemaatschappij en klant. Plus, wijzigt een contract, dan moet het een maand van tevoren wel worden doorgegeven.
Reken jezelf nog niet rijk, als je de afgelopen jaren een variabel energiecontract had. Als inderdaad zoveel huishoudens held terugkrijgen, dan kunnen energiebedrijven wel eens in de problemen gaan komen. Er loopt ook nog een massaclaim om de salderingsregeling van zonnepanelen. In ieder geval hebben consumentenorganisaties het er maar druk mee. De Consumentenbond zegt al 77.000 meldingen te hebben ontvangen bij zijn meldpunt variabele energiecontracten. In slechts 2 dagen tijd. Dat maakt het meteen een van de drukste meldpunten aller tijden.
Heb je een variabel energiecontract, dan kun je via dit meldpunt mogelijk geld terugkrijgen. In eerste instantie hoef je je situatie alleen te melden, vervolgens vraagt de Consumentenbond je om de correspondentie en uiteindelijk onderzoekt de organisatie of je inderdaad teveel betaald hebt. Mocht je inmiddels geen variabel energiecontract meer hebben, maar wel ergens in de afgelopen vijf jaar, dan kun je je ook melden.
Ondertussen gaat de Consumentenbond ook in gesprek met de energieleveranciers. Het wil juist een massaclaim vermijden en kijken of er een compensatieregeling kan komen. Anders komen er immers weer proceskosten bij kijken.