09.01.2025
Technology

MEJOR Technologies helpt natuurbranden te voorkomen met algoritmen & AI

By: Jeroen de Hooge

BlogTechnology

MEJOR Technologies is een Nederlandse startup die bosbranden helpt voorkomen door met behulp van algoritmen en AI aan te geven waar natuurbranden kunnen gaan ontstaan zodat voorzorgsmaatregelen  genomen kunnen worden. Het bedrijf is hard op weg om wereldwijd impact te maken en zo bij te dragen aan het terugdringen van klimaatverandering.

Onlangs bezocht Melvin Sieben, CEO en mede-oprichter van MEJOR Technologies, Pakistan. Hier sprak hij op uitnodiging van de minister van Klimaatverandering over de unieke uitdagingen die het land kent op het gebied van natuurbranden. Daarnaast is MEJOR Technologies in gesprek met overheden in Bulgarije en Argentinië en met diverse partijen in Nederland, Italië, Duitsland en Portugal.

MEJOR Technologies

MEJOR Technologies is in 2021 opgericht door Melvin Sieben en Joris Kohl van Wijngaarden. Twee oud-collega’s die samen een visie hebben om bij te dragen aan de oplossing van natuurbranden; een wereldwijd groeiend probleem.

"MEJOR Technologies is ontstaan vanuit persoonlijke overwegingen. Mijn vrouw is Australische, en tijdens mijn eerste brainstormsessies met Joris in december 2019 woedden er hevige bosbranden in haar omgeving, met ernstige gevolgen voor de omgeving en het klimaat. Dat motiveerde ons om bij te dragen aan het oplossen van het groeiende probleem van natuurbranden. Na ruim twee jaar aan ontwikkeling hebben we twee innovatieve softwareoplossingen gerealiseerd."

- Melvin, co-founder en CEO van MEJOR Technologies.

Momenteel biedt MEJOR Technologies met LUCI en CHRIS twee geavanceerde softwareoplossingen:

1. LUCI: Locational Understanding for Combatting Ignition

LUCI is een AI-algoritme dat wereldwijd met hoge resolutie natuurbrandrisico’s kan inschatten en verklaren. Hiermee kunnen voorbereidende maatregelen worden getroffen, zoals landschapsaanpassingen om natuurbranden te voorkomen en het behoud van vegetatie te ondersteunen, wat cruciaal is in de strijd tegen klimaatverandering.

In onderstaande afbeeldingen van de applicatie LUCI zie je een risicokaart van Nederland en Limburg.

Deze kaarten zijn een flinke verbetering ten opzichte van de risicokaarten van de European Forest Fire Information System of EFFIS. Daar is de resolutie al snel honderden meters tot soms kilometers per pixel en die zijn ook voornamelijk gebaseerd op het weer. Hetgeen betekent dat op een warme zomer dag heel Zuid Nederland als risicogebied word aangeduid. Dan is het lastig om voorbereidende maatregelen te treffen.

Zoals te zien is op deze afbeeldingen is de resolutie van LUCI veel hoger. Er is duidelijk een hoogrisico gebied (oranje weergegeven) te zien in het plaatje van Zuid-Oost Nederland, namelijk de Peel. Deze kaart is van Augustus 2022 en later die maand vond daadwerkelijk een natuurbrand plaats in de Peel.

2.CHRIS: Climate Hazard Real-Time Imaging System

CHRIS is een real-time detectiesysteem dat via live dronebeelden kaarten maakt van actieve natuurbranden en laat zien waar het vuur naartoe verspreidt. Dit stelt hulpdiensten in staat om sneller en efficiënter te reageren, verspreiding tegen te gaan en evacuaties beter te coördineren.

  • Realtime samenvoegen van beelden: CHRIS kan dronebeelden bijna in realtime samenvoegen tot een satellietachtige kaart, wat zorgt voor een helder en uitgebreid overzicht van het getroffen gebied.
  • Automatische branddetectie: Het systeem detecteert automatisch hotspots en verstrekt de bijbehorende GPS-coördinaten, waardoor snelle en gerichte interventie mogelijk is.
  • Gedetailleerde brandkaart: CHRIS tekent automatisch de brandgrens, wat resulteert in een nauwkeurige kaart van de natuurbrand. De precieze afbakening van het getroffen gebied biedt ongeëvenaard inzicht in de situatie.

Deze functionaliteiten maken deze tool tot een onmisbaar hulpmiddel voor hulpdiensten en andere betrokkenen bij het effectief beheren en bestrijden van natuurbranden.

Met deze softwaremodellen, die wereldwijd toepasbaar zijn, richt MEJOR Technologies zich op de internationale markt. De belangstelling is groot, en het team blijft hard werken om nieuwe (internationale) samenwerkingen aan te gaan en specifieke toepassingen uit te werken.

Met onze technologie willen we levens redden en economische schade door natuurbranden minimaliseren. Tegelijkertijd dragen we bij aan het behoud van cruciale ecosystemen en het bestrijden van klimaatverandering,” aldus Joris, co-founder en CTO bij MEJOR Technologies.

De startup werkt nauw samen met toonaangevende universiteiten in Nederland en is in gesprek met het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Door wetenschap en technologie te combineren, heeft het bedrijf als doel om te blijven innoveren en een duurzame impact te maken in de strijd tegen natuurbranden.

Uitdagingen rondom natuurbranden

Er zijn veel uitdagingen rondom natuurbranden uiteenlopend van toenemende klimaatverandering en inrichting van het landschap en bebouwing in risicogebieden tot onvoorspelbaarheid en beperkte middelen van hulpdiensten.

Onvoorspelbaarheid

Belangrijk is het identificeren van waar en wanneer een brand zal ontstaan, zodat preventieve maatregelen genomen kunnen worden. Dit wordt beïnvloed door complexe factoren zoals vegetatietype, weersomstandigheden, menselijke activiteiten en klimaatschommelingen. Hiervoor is LUCI ontwikkelt. LUCI richt zich op het aanpakken van die onvoorspelbaarheid door de susceptibiliteit voor bosbranden te modelleren met behulp van machine learning. Ze combineren historische data en omgevingsfactoren om real-time inzicht te bieden in welke gebieden een verhoogd risico lopen. Hiermee kunnen beheerders proactief maatregelen nemen, zoals gerichte preventieve controles, gecontroleerde branden of andere risicobeperkende acties.

Overzicht en middelen

Overzicht van een natuurbrand is cruciaal. Een brand kan zich snel verspreiden en met duidelijk overzicht kan men efficient blusmiddelen in zetten en mensen en dieren evacueren. Veel hulpdiensten gebruiken hier al drones voor. Hierbij is de piloot verantwoordelijk voor het duidelijk in kaart brengen van de omgeving met een live-beeld. CHRIS neemt een aantal taken uit handen: het maakt een interactieve kaart van de live-beelden zodat een groter gebied overzichtelijk word weergegeven en door meerdere mensen kan worden nagekeken. Dit kan gebruikt worden voor het blussen van de brand, identificeren en evacueren van mensen in de omgeving en plannen van verdeling van hulpmiddelen. CHRIS detecteert de brand automatisch en maakt de GPS locatie hiervan direct beschikbaar. Als een hulpdienst nog geen drones heeft kan MEJOR Technologies drones van hun partner meeleveren. Deze drones kunnen autonoom vliegen en met hun algortime automatisch en veilig een brand in kaart brengen.

Share this post