Technology25.09.2023

Lithium uit Nederland en België?


Er zit lithium in ons grondwater

Lithium is een van de belangrijkste grondstoffen van accu’s. Sinds de energietransitie ook de automotive wereld in zijn greep heeft, met de komst van steeds meer – en uiteindelijk vrijwel alleen nog maar – elektrische auto’s, is de vraag naar lithium geëxplodeerd. Die grotere vraag heeft natuurlijk ook gevolgen voor de prijs van deze grondstof. In de afgelopen twee jaar is de prijs van lithium, dat vrijwel volledig van buiten de EU komt, met maar liefst 870 procent gestegen. Dat betekent ook dat plekken waarvan bekend is dat lithium te vinden is, maar waar de winning voorheen niet rendabel was, nu ineens wel interessante bronnen worden. Zoals in het grondwater in delen van België en Nederland.

Lithium in Belgisch en Nederlands grondwater

De vraag is nu of dit betekent dat we over een paar jaar in plaats van aardgas (waarvan de winning gestopt wordt) onze staatskas kunnen vullen met het geld dat verdiend wordt met de winning van lithium.

Nu moeten we overigens niet denken dat hier in Nederland en België het lithium voor het oprapen ligt. Zoals gezegd bevindt deze waardevolle grondstof zich in het grondwater. Bekend is inmiddels dat er in de Belgische Kempen elke liter grondwater zo’n 100 milligram lithium bevat. Probleem is wel dat dat water van grote diepte – tot wel 1000 meter – omhoog gepompt moet worden. En daar moet dan vervolgens nog de lithium uitgehaald worden. Voordeel is weer dat het warme grondwater – dat gemiddeld 30 tot 35 graden is – ook gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld het verwarmen van huizen en bedrijven of, zoals in Zuid-Limburg, zwembadwater.

Minder lithium dan in andere Europese landen

Of het uiteindelijk haalbaar, en dus rendabel zal zijn om het lithium uit de Nederlandse en Belgische bodem te gaan winnen, zal moeten blijken. Daar wordt nu door het Belgische Hita een haalbaarheidsstudie naar gedaan.

Complicerende factor is dat in onze landen de concentratie lithium in het grondwater een stuk kleiner is dan in bijvoorbeeld de Elzas of in Italië waar vaak drie tot vier keer zoveel – en vergeleken met Nederland zelfs vijf tot zes keer – lithium in het grondwater zit. Hier in Nederland ligt de concentratie lithium rond de 60 milligram per liter grondwater.

Genoeg voor 125.000 EV-accu’s

Toch denken de experts dat met de juiste technologie, waarbij uitgegaan wordt van 30 geothermische centrales voor de winning van Lithium in België, uiteindelijk voldoende lithium gewonnen kan worden voor de productie van 125.000 accu’s voor elektrische auto’s.

Dan praten we over de productie van 15.000 ton lithium per jaar Daar moeten dan 30 geothermische lithium centrales voor gebouwd worden. Ter vergelijking, experts verwachten dat de Europese industrie in 2030 jaarlijks 1 miljoen ton lithium nodig heeft. Kortom, de Belgische (en mogelijk ook Nederlandse) productie voldoet ook dan nog maar aan een fractie van de vraag naar lithium in Europa. Maar… alle kleine beetjes kunnen helpen.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!

...

Verder lezen over Elektrisch rijden

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

De elektrische auto wordt nog wel gekocht, maar staat stil vergeleken met een ander autotype. Het autotype dat juist flink stijgt in populariteit, dat is de hybride auto. 

Automotive30.09.2024

Hybride auto is steeds populairder en elektrische auto heeft het nakijken

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

We gingen de afgelopen periode op pad met de BMW CE 02 - AM. Dit is volgens BMW geen motorfiets, geen bromfiets, maar een eParkourer in de categorie “Urban Mobility”.

Automotive26.09.2024

BMW CE 02 – AM review: op pad met een eParkourer

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

Het Nederlandse automerk Butch-e heeft een nieuwe elektrische microcar op de markt gebracht: de Liddel. Daarmee kunnen ondernemers en zelfstandigen ook na 2025 de steden in, als overal in Nederland zero emissie zones worden ingevoerd en benzine- en dieselauto’s er niet meer in mogen.

Automotive11.09.2024

Butch-e Liddel: elektrisch autootje voor zero emissie steden

5 positieve dingen aan fatbikes

Fatbikes zijn de laatste dagen bepaald niet positief in het nieuws. De stoere e-bikes zijn inderdaad enerzijds problematisch, maar bieden anderzijds ook positieve kanten.

Gadgets04.09.2024

5 positieve dingen aan fatbikes

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Meer dan de helft van de ernstige ongelukken met fatbikes zijn met jongeren van 10 tot 14 jaar en 25 procent komt eruit met hersenletsel.

Gadgets02.09.2024

Straks mag je misschien pas vanaf 16 jaar op een fatbike

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

Fiat gaat volgende maand van start met de verkoop van de nieuwe Topolino in Nederland. Deze toch iconische naam, die ooit de weg plaveide voor stedelijke mobiliteit, staat nu synoniem voor  duurzame stedelijke mobiliteit. De compacte, 100% elektrische vierwieler is een slimme keuze voor milieuvriendelijk én stijlvol vervoer voor twee personen in de stadsjungle en daarbuiten. De Fiat Topolino is vanaf september te bestellen, met prijzen vanaf € 9.890 inclusief BTW en andere wettelijke kosten.

Automotive21.08.2024

Fiat zet met nieuwe Topolino in op duurzame stedelijke mobiliteit

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Je hebt het toch gedaan: die scooter gekocht waar je al een tijdje je oog op had. Je wil lekker gaan rijden, maar moet dan nog wel iets regelen: de scooterverzekering. Deze verplichte verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering voor als je tegen iemand aanrijdt. Wist je dat je het ook kunt uitbreiden met bijvoorbeeld diefstaldekking? Dit is waar je op moet letten als je een scooterverzekering zoekt.

Lifestyle14.08.2024

3 dingen om op te letten als je een scooterverzekering zoekt

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

Webfleet, bekend van het wagenparkbeheer van Bridgestone, heeft het Guinness Wereldrecord verbroken voor de langste afstand die een elektrische auto heeft afgelegd op één batterijlading: 916,76 kilometer.

Automotive08.08.2024

Ford Mustang Mach-E tikt 916 kilometer aan op één batterijlading

een nieuw Guinness Wereldrecord