Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
LiFi is heel anders dan WiFi. Die ene letter maakt namelijk het verschil tussen gegevens versturen via radiofrequenties en het versturen van data via licht. Het zou nog wel eens de toekomst van netwerken kunnen zijn. Als je het helemaal terugbrengt naar de basis is LiFi alsof iemand aan een kant van een buis ritmisch met een lampje staat te knipperen en je aan de andere kant van de buis opvangt of het enen (lampje aan) of nullen (lampje uit) zijn. Het verschil met de techniek zoals die nu bestaat is dat het vreselijk snel kan. In testen is 1GB per seconde gehaald, zo’n honderd keer sneller dan WiFi nu haalt.
Knipperen
Als je nu denkt dat je straks overal knipperende lampjes gaat zien: de modulatie van het licht die wordt gebruikt om die data door te sturen is in principe onzichtbaar. De LEDS die gebruikt worden om de data door te sturen kunnen zelfs dusdanig gedimd worden dat ze voor ons uitziet alsof ze uit staan, maar de gegevensoverdracht gaat gewoon vrolijk door.
In het zicht
PureLiFi, het bedrijf dat met deze technologie aan de slag is, is al zover dat ze ogenschijnlijk doodnormale spotjes hebben voorzien van de techniek en zo zou je in huis én licht én netwerk kunnen hebben. Je zult wel een aantal spotjes nodig hebben, want LiFi heeft wel een nadeel: het gaat niet door muren, juist doordat het zichtbare lichtspectrum wordt gebruikt. Je kunt dus alleen maar data heen en weer sturen als zender en ontvanger elkaar kunnen zien.
Dat nadeel kan natuurlijk wel worden omgebogen naar een voordeel. Op plekken waar security hoog in het vaandel staat is LiFi ideaal: gebruik het in een afgesloten ruimte en niemand buiten de ruimte kan aan de data. De technologie is ook erg handig op specifieke plekken waar je juist niet overal radiostraling wilt hebben, zoals bijvoorbeeld in vliegtuigen. Het grootste nadeel dat de technologie op dit moment heeft is dat het nog aan de grote kant is: je zou nog geen LiFi-ontvanger in een smartphone krijgen, al zijn er inmiddels wel al dongels die je bijvoorbeeld in je laptop kunt steken.
Het vrije spectrum
Het oplossen van de issue van maat is echter een kwestie van tijd en de specifieke mogelijkheden die LiFi biedt maken het de moeite waard om de technologie verder te ontwikkelen. Kleiner wordt uiteindelijk alles wel, maar naarmate de radiofrequenties die we gebruiken voor WiFi blijven dichtslibben gaat de noodzaak voor een alternatief systeem als LiFi niet weg. En visueel spectrum? Daar hebben we nog heel wat van over.
[Afbeelding © beebright – Fotolia]
Verder lezen over WiFi
Cybercrime29.07.2024
Veel openbare WiFi netwerken in Parijs zijn onveilig
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Gadgets28.08.2023
Netgear Nighthawk bewijst dat je ook onderweg een goede verbinding kunt hebben
Gadgets26.07.2023
Netgear Orbi 960 Quad-Band wifi 6e mesh is je wifi-lifesaver
Gadgets20.03.2023
WiFi problemen in huis zijn snel verholpen met deze repeater
Plug & PlayMobile01.03.2023
MWC: OPPO toont nieuwe innovatieve technologieën
Gadgets30.01.2023