Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De maanlander Odysseus is weliswaar geland op de maan: dat is niet helemaal goed gegaan. De mensen van Intuitive Machines, van wie de maanlander is, meldden vrijdag nog dat de landing helemaal op rolletjes was verlopen, maar dat bleek toch niet het geval. Odysseus ligt nu op zijn kant en zal waarschijnlijk zeer binnenkort zijn laatste adem uitblazen.
Maanlander Odysseus
Odysseus vertrok met een SpaceX-raket naar de maan en het was een bijzonder moment voor de Verenigde Staten, dat voor het eerst sinds meer dan 50 jaar weer op de maan landde (zij het zonder astronauten aan boord). Odysseus leek goed te zijn geland, rechtop te staan en zond data uit. Alleen blijkt nu dat één voetje van de lander vast is komen te zitten in het maanoppervlak en mogelijk zelfs gebroken is. Odysseus is omgevallen en ligt nu op de maan te wachten tot… de dood.
Althans, helemaal mislukt is de missie niet: Odysseus blijkt wel wat data uit te zenden, alleen gaat het allemaal niet zo makkelijk en compleet omdat de antenne richting maan gaat, in plaats van richting ruimte (en dus aarde). De missie zou eigenlijk 14 dagen duren en had als doel om data te verzamelen over die belangrijke zuidpool van de maan. Daar ligt namelijk ijs waarvan we hopen dat er voldoende is om zuurstof te winnen, als brandstof te gebruiken en de astronauten die naar de maan gaan van drinkwater te voorzien.
Kunstwerk van Jeff Koons
Twee weken is geen lange tijd. Die houdbaarheidsdatum heeft overigens niets te maken met de hoeveelheid data of het financiële plaatje: na veertien dagen wordt het nacht op de maan en dan kunnen de zonnepanelen van de maanlander hun werk niet doen. De maanlander zal zijn missie waarschijnlijk eerder moeten staken: de lander zou nog een halve dag hebben om data te verzenden. Vanaf dan is er te weinig zonlicht om energie genoeg te hebben en data te verzenden. Het moet een enorme domper zijn voor alle knappe koppen die hier lang aan hebben gewerkt en veel van verwachtten.
Ook is het spijtig voor Jeff Koons: een kunstwerk van zijn hand (een sculptuur van 125 mini-manen) was meegereisd met de maanlander en die ligt nou precies op de grondkant van het apparaat. Aan de andere kant is er nog wel hoop: het voordeel van de maan is dat er geen zwaartekracht is en alles redelijk op zijn plek blijft, dus misschien kunnen de astronauten die in 2026 richting de maan gaan het kunstwerk nog redden, afstoffen en op een later moment op de schoorsteenmantel plaatsen van hun maanbasis, als die er eenmaal is.
Verder lezen over Space
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology21.08.2024
ESA zet een AI-satelliet in om aarde in de gaten te houden
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024