Technology13.04.2022

Kunstmatige intelligentie helpt doden identificeren in Oekraïne


De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is inmiddels al anderhalve maand bezig. Er vallen nog steeds veel doden en hulpdiensten hebben hun handen vol aan het identificeren van deze mensen. Dit belangrijke, moeilijke werk wordt echter niet alleen door mensen gedaan: kunstmatige intelligentie helpt daarbij.

Clearview AI

Het is één van de moeilijkste taken in tijden van oorlog: mensen die het niet hebben gehaald identificeren om te zorgen dat de nabestaanden kunnen worden ingelicht. Er is een bedrijf dat gezichtsherkenningssoftware maakt en wordt ingezet om hierbij te helpen: Clearview AI. Deze kunstmatige intelligentie heeft al honderden doden helpen identificeren.

Hoe goed het ook is dat dit gebeurd, wordt er wel een bedrijf gebruikt dat bepaald niet goed staat aangeschreven. Clearview AI kwam in opspraak omdat het miljarden foto’s van social media heeft gehaald om een zoekmachine voor gezichten te maken. De kans is groot dat ook jouw gezicht al in deze database staat.

Jouw gezicht in een database

Zelfs al heb je helemaal geen social media: de kans is groot dat je er toch op staat, dankzij bijvoorbeeld een vriend(in) die een keer een groepsfoto plaatste. Het is niet voor niets dat YouTube, Google, Facebook en Twitter al het bevel hebben gegeven dat Clearview AI hiermee onmiddellijk moet stoppen. Iets waar het geen gehoor aan geeft. Het heeft ook al meerdere boetes gekregen.

Tegelijkertijd wordt de software ook flink gebruikt door overheden, schrijft de BBC. Zo zou er in de Verenigde Staten veelvuldig een beroep worden gedaan op de software en hebben 3.200 overheidsinstanties de technologie ofwel uitgeprobeerd ofwel gekocht. Kortom, de kans dat het ermee ophoudt is erg klein. Toch roept het, ook in tijden van oorlog, vragen op.

Doden én levenden identificeren

Het kan immers ook worden gebruikt om de levenden te identificeren, waarmee het tegelijkertijd een gevaar kan vormen voor Oekraïense burgers, wanneer deze software bijvoorbeeld door de Russen wordt ingezet om bepaalde mensen op te sporen. Dat wordt overigens ook gedaan door Oekraïne zelf: bij checkpoints worden vijandelijke verdachten opgespoord met Clearview.

Gevaarlijke praktijken dus, want de technologie is uiteraard niet foutloos: het zou dus kunnen gebeuren dat iemand onterecht als dood wordt vastgelegd, wat uiteraard voor zowel die persoon als zijn naasten, maar ook de nabestaanden van de daadwerkelijke dode, enorm problematisch is. Of iemand wordt bij een checkpoint onterecht geïdentificeerd als de vijand, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Zeker in tijden van oorlog kan zo’n misidentificatie juist leiden tot de dood, waardoor niet alleen het gebruik van Clearview door de reputatie van het bedrijf zelf problematisch is, maar ook hoe het wordt ingezet.

Oekraïne

Echter gaat het op dit moment in Oekraïne niet per se over de reputatie van het bedrijf of de ethische kwesties eromheen. Het gaat er voornamelijk om dat de vele doden die er helaas vallen naar huis kunnen, zodat de nabestaanden de kans krijgen om afscheid te nemen.

Bovendien is Clearview zeker niet de enige kunstmatige intelligentie die met dit doel wordt gebruikt in de oorlog: Rusland maakt gebruik van een soortgelijk platform (FindClone) om te zorgen dat hun dode soldaten een laatste rustplaats kunnen krijgen. Zolang de technologie daarvoor wordt gebruikt, is kunstmatige intelligentie zeker iets moois, maar één ding is zeker: er moet nog veelvuldig worden gesproken over het gebruik van AI in tijden van oorlog, net zoals we normaal gezien ook in het algemeen spreken over AI.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

...

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Op woensdag 13 november 2024 kwamen ambtenaren en beleidsmakers samen voor de AI en Overheid conferentie, georganiseerd door iBestuur, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, LEF future center, Rijkswaterstaat en de Nederlandse AI Coalitie. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde Daniel Erasmus ClimateGPT, een innovatief AI-model dat is ontworpen om beleidsmakers te ondersteunen in de strijd tegen klimaatverandering. Naast Erasmus kreeg ook ik de kans om te spreken en mijn inzichten te delen over de toepassing van AI binnen de overheid.

Technology20.11.2024

ClimateGPT: De volgende stap in klimaatonderzoek?

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Op donderdag 14 november heeft Wortell samen met relaties en partners de feestelijke opening van haar nieuwe next-gen Cyber Defense Center (CDC) gevierd. Dit innovatieve centrum biedt organisaties wereldwijd een geavanceerde oplossing voor 24/7 proactieve beveiliging, detectie en herstel van IT-landschappen. Het CDC speelt in op de groeiende dreiging van cyberaanvallen door bedrijven te helpen hun digitale weerbaarheid te versterken en altijd een stap voor te blijven op potentiële aanvallen.

Cybercrime20.11.2024

Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Niantic was zo’n vijf jaar geleden enorm bekend door zijn game Pokémon Go. Het spelletje waarin je fysiek naar locaties moet gaan. Nu gebruikt Niantic die locatie-foto's.

Mobile20.11.2024

Je Pokémon Go-data wordt nu gebruikt om AI te trainen

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Het idee is dat je hardop tegen je computer of telefoon praat en vervolgens zorgt de AI voor een nabootsing van wat je zegt in een andere taal. In jouw stemgeluid.

Online19.11.2024

Je kunt straks een andere taal spreken in Microsoft Teams

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Zo zou de verandering van het huidige top-AI-model van OpenAI naar het volgende een vrij kleine sprong zijn. 

Online19.11.2024

Komt er een moment waarop AI niet meer kan verbeteren?

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Een journalist van de Wall Street Journal nam de proef op de som en trok 24 uur de bossen in om te ontdekken of Gemini van Google, Meta AI van Meta, OpenAI van ChatGPT en Copilot van Microsoft een beetje behulpzaam waren.

Online13.11.2024

Dit gebeurt er als je 24 uur alleen bent met AI-chatbots

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

Huawei Connect 2024 in Parijs staat volledig in het teken van het thema ‘Amplify Digital and Green Transformation en richt zich op de snelle ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie en de digitale en groene transformatie in Europa.

Tech in Asia13.11.2024

Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Wat als je een vette remix wil maken voor in je YouTube Shorts? Dat kan straks met AI. Al moet je er wel wat voor doen.

Video13.11.2024

YouTube wordt een deejay en gaat muziek aan elkaar mixen

Verder lezen over Rusland

Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules

Rusland geeft op dit moment al haar geld uit aan een oorlog die nooit begonnen had mogen worden, maar dat geldt natuurlijk voor alle oorlogen. Het heeft het land in een isolement geduwd. De enige plek waar Rusland en de...

Technology10.10.2023

Derde koelvloeistof lekkage van Russische ISS capsules

Wat wil iedereen eigenlijk met de maan?

NASA heeft dit jaar niet zoveel publiekelijk spannende dingen te vertellen over de Artemis-missies. Dat is niet zo gek: de eerste is uiteindelijk goed vertrokken, de tweede vertrekt pas in november 2024 en de derde -waar...

Technology17.08.2023

Wat wil iedereen eigenlijk met de maan?

Russen op weg naar de maan

De maan is weer razend populair. Nadat, in 1969, de Amerikanen als eerste een mens over ons zuster hemellichaam lieten lopen, nam de interesse voor maanmissies midden jaren 70 af. Nu, bijna 50 jaar later is de maan weer...

Technology11.08.2023

Russen op weg naar de maan

Voor het eerst in anderhalf jaar een raket gelanceerd die niet op Oekraïne gericht is
Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Het is inmiddels al bijna anderhalf jaar oorlog in Oekraïne. De Russen vielen het land binnen en zijn niet meer weggegaan. Tijdens de invasie waren er hogere pieken in straling waargenomen rondom Chernobyl. De verklarin...

Cybercrime08.08.2023

Mysterie rondom hoge stralingspieken rond Chernobyl breidt uit

Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland

Door de oorlog in de Oekraïne mogen Westerse bedrijven al bijna een jaar niet meer handelen met Rusland. Veel bedrijven hebben zich dan ook al teruggetrokken uit het land. Dat geldt ook voor het onderhoud van Westerse p...

Technology20.02.2023

Airbus bezorgt over de staat van haar toestellen in Rusland

Russische luchtvaartmaatschappijen kunnen onderhoudsschema's niet meer volhouden
Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland

Arjen Lubach staat bekend als een notoire grappenmaker. Natuurlijk, smaken verschillen en je moet ervan houden. Zoals de hilarische America First, Netherlands Second video uit 2017 aan het adres van toenmalig net gekozen...

Entertainment23.09.2022

Fun: ‘Referendum’ vraagt Russen zich aan te sluiten bij Nederland

Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen

De Russen hebben besloten om niet meer mee te doen met een nieuw International Space Station. Het wil een eigen ruimtestation ontwikkelen waar alleen kosmonauten werken (Russische astronauten). Het eerste ontwerp is alva...

Technology17.08.2022

Russisch ruimtestation ROSS is kleinschalig, maar met grote ramen

De Russen zijn klaar met het ISS

Rusland heeft de knoop doorgehakt. Na enkele ‘dreigementen’ is het nu zeker dat ze het ISS gaan verlaten. Vanaf 2024 zullen zij het ruimtestation van de gezamenlijke ruimtevaartorganisaties letterlijk de rug toe kere...

Technology27.07.2022

De Russen zijn klaar met het ISS

UPDATE: Exit niet 2024, maar in 2028, als het eigen ruimtestation operationeel is