21.04.2021
Technologie

​Kunstenaar Abner Preis maakt virtual reality-kunstwerk voor HP

By: Laura Jenny

BlogTechnologie

Zolang we allemaal thuiswerken, is het niet makkelijk om van fysieke kunst te genieten. Vandaar dat HP een kunstwerk heeft laten maken door Abner Preis. Hij is een virtual reality kunstenaar die normaliter veelvuldig gebruikmaakt van HP Omen om games te spelen, maar heeft nu dus een kunstwerk gemaakt voor het bedrijf. Hij deed dat op basis van informatie over hoe jonge mensen gebukt gaan onder het thuiswerken, iets wat hem verraste, juist omdat jongeren vaak wel flexibeler zijn dan ouderen.

Nothing beats the human touch

Het kunstwerk is niet zozeer een object waar je omheen loopt, het is juist een soort video dat je meeneemt in een verhaal. Er zijn wel camera’s ingebouwd in het werk, zodat je het ook met een VR-bril op kunt bekijken. Het werk heet ‘Nothing beats the human touch’ en vertelt het verhaal van Eden. Meditatie, een Amy Winehouse-plaat, een schattig katje en een Frans liedje volgen, waarna Eden de VR-bril opdoet en gaat mediteren. Dat doet ze omdat ze reizen zo mist, waarop ze in VR allerlei bomen en dieren uit haar reizen heeft gemaakt.

Abner maakt een heel persoonlijk stuk met Nothing beats the human touch, want Eden is zijn dochter. “Ik wens haar alles toe wat ook in deze video zit”, zegt hij. Hij vindt het belangrijk dat er veel diversiteit in het werk zit en meent dat HP ook een bedrijf is dat diversiteit hoog op de agenda heeft staan. Abner maakte eerder fysieke installaties in musea, maar koos nu voor VR, omdat dat meer mogelijk maakte. “Ik had nooit kamelen in mijn installatie kunnen zetten, maar ik kan ze nu toevoegen aan mijn verhalen. Bovendien zijn we in deze video op zes verschillende plaatsen geweest, wat je niet zo makkelijk doet in het echt.”

Technologie moet persoonlijker

Waar technologie ons enerzijds nog weet te verbinden in deze tijden van thuiswerken, wordt het tegelijkertijd nog steeds wel als een vrij kille en niet warme manier gezien van contact hebben. HP wil tech persoonlijker maken, door bijvoorbeeld 3D-printtechnologie te gebruiken om protheses en schoenen nog meer op maat te maken. Hoewel we minder gewone papieren printen, lijkt het erop dat 3D-printen juist groeit, zeker in bepaalde industrieën zoals de medische wereld.

Daarnaast ziet HP brood in holografisch samenwerken. Je kunt dan niet alleen in 2D werken, maar ook 3D. Dat zou mensen creatiever maken, omdat ze dan meer non-verbale feedback kunnen waarnemen. HP Omnicept op de HP Reverb G2 moet via biosensoren bijhouden en weergeven hoe jij de ervaring beleeft. Zo kun je meer natuurlijk communiceren. Je ogen worden getrackt, maar ook je hartslag en je gezichtsuitdrukkingen. Het gaat dus best ver, al belooft HP dat je data helemaal van jou blijft. We verwachten binnenkort meer te horen over HP Omnicept, dus wordt ongetwijfeld vervolgd.

Beeldbron: DavidRockDesign

Share this post