Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Astronomen hebben ontdekt dat sterren elkaar mogelijk kannibaliseren. Onderzoekers van Georgia State University ontdekten dat er er een soort gloeiende rand om kannibaliserende sterren schijnt. Die sterren staan in de buurt van vijandelijke sterren en die hebben het slecht met ze voor.
B-emissiesterren
Het gaat daarbij specifiek om de groep B-emissiesterren. Dit zijn sterren die heel snel roteren en die komen voort uit een intensieve interactie tussen sterrenparen die dichtbij elkaar staan. Dit zijn flinke sterren: massief, groter dan onze zon en dat is best gevaarlijk. Althans, dat blijkt ook vooral gevaarlijk te zijn, want ze schijnen kannibalisme niet te schromen. De B-emissiesterren hebben een soort ‘maatje’ bij zich en zouden gas ‘trekken’ uit deze buursterren.
Dit alles werd gezien met de CHARA Array, een krachtige telescoop die je kunt vinden in Californië in de Verenigde Staten. Het staat bij Mount Wilson. Er werd gezien dat de sterren als paren groeien in grootte, en dat gas een soort brug slaat tussen de twee. Die brug is echter niet zo in balans als je zou denken: de ene ster lijkt de andere ster helemaal te ontdoen van zijn gas. Er is dan alleen nog een hete kern aanwezig. En dat kun je ook wel een ‘sterrenlijk’ noemen. Er is nog weinig van die sterren over.
Kannibalisme onder sterren
Niet alle B-emissie-sterren doen dit, maar waar het wel gebeurt, is het vaak intens. Soms gaan de sterren zo’n beetje samen en wordt er een grote, snel roterende ster ontwikkeld. We zien sterren dus vaak wel als schattige lichtjets in de lucht, maar er gaat stiekem een soort bloeddorstigheid schuil in sommige van die sterren. Het is ook de vraag wat er gebeurt als dit gegeven zich steeds herhaalt: worden sterren dan steeds groter en machtiger? Of zijn sterren gelinkt aan één andere ster en wordt daar verder geen nieuwe bijgehaald als de vorige eenmaal leeggezogen is?
Veel vragen dus, maar gelukkig gaat de wetenschap door: het onderzoek zal straks ook uitbreiden naar andere telescopen, zoals de Hubble of de James Webb, die vanuit de ruimte natuurlijk weer een heel ander licht op de zaak kunnen schijnen. Zeker met het MIRI-instrument om de gassen waar te kunnen nemen moet dat potentieel interessante plaatjes op kunnen leveren, en vooral: nieuwe inzichten.
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Verder lezen over Wetenschap
Online15.11.2024
NASA laat je alle vragen stellen over de aarde
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024