Het is niet de dodo, ook niet de T-rex,cn. Het zijn uit de kluiten gewassen wolven die al geen 12.500 jaar meer op aarde zijn gezien. Tot nu, want het is een bedrijf gelukt om op Jurassic Park-achtige wijze de diersoort weer tot leven te wekken.
Jurassic Park is de eerste film van de Jurassic-serie, waar we inmiddels vooral nog Jurassic World aan hebben overgehouden. Het plot is altijd hetzelfde: we hebben het DNA van dino’s zodanig kunnen bewerken dat we weer dino’s kunnen maken, maar we zijn totaal niet tegen die kolossen opgewassen. Elke film blijkt dat weer, maar toch blijven we er maar mee bezig als mensheid. Je kunt dat dom noemen, maar als dit echt kon, dan zaten de makers van de film er waarschijnlijk echt niet zo ver naast.
Nu is Jurassic Park fictie, maar het is het bedrijf Colossal Biosciences gelukt om de dieren ‘de-extinct’ te maken. Dat wil zeggen dat het wolvenpups ter wereld heeft gebracht die geen gewone wolven zijn, maar echte reuzenwolven. Heel speciaal, maar het lijkt bijna wel een een verlate 1 april-grap. Het bedrijf houdt zich ook bezig met dodo’s en mammoeten, maar in oktober vorig jaar zijn Romulus en Remus geboren en deze reuzenwolven leven vandaag de dag nog steeds.
Dit bericht op Instagram bekijken
Het bedrijf schrijft: “Deze twee wolven zijn voor uitsterven behoed met behulp van genetische bewerkingen die zijn afgeleid van een volledig genoom van de reuzenwolf, nauwgezet gereconstrueerd op basis van oud DNA dat is gevonden in fossielen die 11.500 en 72.000 jaar oud zijn. Deze prestatie is het resultaat van jaren van baanbrekende wetenschap, onvermoeibare innovatie en niet-aflatende toewijding. Het is niet alleen een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf, maar ook voor de wetenschap, het natuurbehoud en de mensheid. Met de geboorte van Romulus en Remus is uitsterven niet langer theorie, maar werkelijkheid. Er ligt nog veel werk in het verschiet, maar dit moment geeft een nieuwe definitie van wat er mogelijk is voor de toekomst van de planeet.”
Oud DNA dat is gevonden in fossielen dus: dat doet je toch heel anders kijken naar die steen die jij nog op zolder hebt liggen. En misschien ook wel naar de wolven die we in Nederland hebben, want dat zijn vergeleken bij die direwolves natuurlijk lieverdjes: hun kaken zijn minder sterk en hun kop is veel minder breed. Ook hebben ze een iets minder dikke vacht, waardoor ze er toch een stuk bekaaider vanaf komen.
Het is natuurlijk afwachten of de direwolves het volhouden en hoe sterk hun genen echt blijken te zijn. In ieder geval hebben de makers gekeken naar wolven, jakhalzen en vossen. Wat er precies paste bij de reuzenwolf is gedestilleerd, zoals het altijd wit zijn van de vacht. Vervolgens is het toegevoegd aan het brouwsel dat uiteindelijk eindigde in twee direwolven. Ze zijn 99,9 procent afstammeling van grijze wolven, wat het proces makkelijker maakt dan als je een Brachiosaurus wil maken (hoewel, giraffen?). Wel is het de vraag hoe de wetenschap tegen de nieuw geboren wolfjes aan kijkt: in hoeverre mogen genen worden veranderd om een dier te laten terugkomen? Maar voor het zover is, hopen we vooral dat de twee reuzenwolven heel oud zullen worden.