Wij schrijven veel over Virtual Reality. VR is namelijk de toekomst. Het wordt al in heel wat sectoren toegepast. Of het nu bij een overzichtstentoonstelling van de gehele carrière van Leonardo da Vinci in het Louvre in Parijs is of in de gezondheidszorg.
De journalistiek is ook langzaam aan het proeven van de mogelijkheden van VR. Een Nederlands collectief freelance onderzoeksjournalisten is er veel mee aan het werk. En het bevalt. Jolien van de Griendt is onderzoeksjournalist en een fan van het inzetten van technologie om een journalistiek verhaal te vertellen.
,,De uitdaging in de journalistiek is volgens mij dat er heel veel manieren zijn om een goed verhaal te vertellen”, zegt van de Griendt. ,,Door de huidige technologie in te zetten komt het verhaal beter over. Het heeft veel meer impact dan alleen een stukje schrijven of filmpje maken. Met VR kun je heel goed emotie en gevoel losmaken.”
Jolien van de Griendt zit met een aantal collega-journalisten in een collectief. Spot On Stories heeft voor de regionale Omroep Brabant een VR-project gedaan over boeren.
Kijk hier naar het eindresultaat. Acteur Frank Lammers sprak de stem van de boer in. En ja, natuurlijk: kijken naar het filmpje werkt beter met VR-bril.
,,We vertellen de verhalen ook op andere manieren, maar met VR voel je even om iemand anders te zijn. Sommige verhalen moet je namelijk zelf ervaren.”
Van de Griendt wil meer verhalen maken met VR: ,,Vooral omdat er vaker emotioneel op wordt gereageerd. Ik vind het interessant hoe je het menselijke aspect in een journalistiek verhaal verder kan uitdiepen. Zorgen dat mensen elkaar beter gaan begrijpen. Daar kan de technologie en met namen Virtual Reality een enorme brug slaan. Je bekijkt letterlijk iets uit het oogpunt van een ander.”
Spot On Stories is een collectief van onderzoeksjournalisten. Een collectief met een missie. Die dingen laten zien die onder de radar gebeuren, maar belangrijk zijn. Structuren zichtbaar maken, die anders ongezien blijven. Aandacht hebben voor verhalen en mensen die dat verdienen, maar waar niemand tijd voor heeft. En er vervolgens voor zorgen dat die belangrijke onderzoeken bij de juiste mensen terecht komen. Ook met het inzetten van technologie en met name VR.
Op dit moment zijn er vier journalisten werkzaam voor het collectief: Tobias van der Valk, Jolien van de Griendt, Mattijs Smit en Beike Looijse.