Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist, blogger en tekstschrijver. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan. De Mobile Cowboys is back! Met lasso en zweep in de aanslag om de ingeslapen telecommarkt weer eens goed wakker te schudden en met scherp te schieten!
De afgelopen 10 maanden, nadat hij volledig geconfigureerd en inzetbaar werd, hebben we al heel wat fraaie nieuwe ruimtekiekjes van de James Webb Space Telescope kunnen bewonderen. Met dank aan zijn positie, op een donkere plek, ruim anderhalf miljoen kilometer van de aarde, en de superieure technologie – James Webb is 30 jaar jonger dan die andere ruimtetelescoop, Hubble.
‘Infrarood kiekje’ toont bijzondere details
Het volgende bewijs van de extreme details en nieuwe ‘Deep Space’ inzichten die James Webb kan ‘kieken’, is de foto van een spiraalvormig sterrenstelsel, NGC 1433, die onlangs via de ESA online verscheen. Het sterrenstelsel werd waargenomen door Webb’s Mid-Infrared Instrument (MIRI).
Op de foto is bewijs te zien van hoe zeer jonge sterren zich ontwikkelen, inclusief de energie – en soms ook stof – die daarbij vrijkomt. Het is met name te danken aan de infrarood technologie van James Webb dat het betreffende sterrenstelsel zo gedetailleerd weergegeven kan worden. Gebieden die ooit donker en zwak leken in optische beeldvorming, lichten op onder het infraroodoog van Webb.
In het centrum van de Melkweg schittert een strakke, heldere kern met een unieke dubbele ringstructuur in prachtige details, onthuld door Webb’s extreme resolutie. In dit geval bestaat die dubbele ring eigenlijk uit strak omwikkelde spiraalarmen die in een ovale vorm langs de staafas van het sterrenstelsel kronkelen. Enfin, zoals zo vaak zegt een foto meer dan 1000 woorden.
Relatief dichtbij
NGC 1433 is een zogenoemd Seyfert-stelsel en staat relatief dicht bij de aarde. Het sterrenstelsel heeft een heldere, actieve kern. De helderheid en het ontbreken van stof in het MIRI-beeld van NGC 1433 zouden kunnen duiden op een recente samensmelting of zelfs botsing met een ander sterrenstelsel.
De MIRI technologie van James Webb is door een samenwerking tussen ESA en NASA tot stand gekomen. Het instrument werd ontworpen en gebouwd door een consortium van nationaal gefinancierde Europese instituten (The MIRI European Consortium) en NASA’s Jet Propulsion Laboratory, in samenwerking met de Universiteit van Arizona.
Verder lezen over Space
Technology07.11.2024
Waarom horen we zo weinig van de James Webb-ruimtetelescoop?
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology13.10.2024
SpaceX schrijft geschiedenis en vangt raket op uit de ruimte
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Technology12.09.2024
Ruimtegeschiedenis geschreven: eerste commerciële ruimtewandeling
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology26.08.2024
SpaceX gaat een risicovolle missie aan: een ruimtewandeling
Technology24.08.2024