Technology19.09.2019

James Dyson Award 2019​​: Alumnus TU Delft wint met JERRY​


Schoon drinkwater voor iedereen

Schoon drinkwater zou toch gewoon voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Na zijn afstuderen had Olivier de Gruijter maar één doel voor ogen: een waterfilter bedenken die zowel gebruiksvriendelijk als betaalbaar is. Hij ontwikkelde een waterfilter die kan worden aangesloten op een jerrycan – een oplossing die miljoenen mensen wereldwijd schoon drinkwater moet gaan bieden.

James Dyson Award

De opdracht was simpel: ontwikkel een oplossing voor een bestaand probleem. De oud-student van de TU Delft nam dit heel letterlijk. Tijdens zijn studie Industrieel Ontwerpen stond hij versteld van het feit hoeveel mensen ter wereld geen schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Zijn missie werd om een compact en gebruiksvriendelijk filter te ontwikkelen voor mensen die geen toegang hebben tot schoon drinkwater.

Het resultaat is een waterfilter dat aan te sluiten is op alle standaard jerrycans die wereldwijd worden gebruikt om water mee te verzamelen. Het systeem bevat drie filters, die chemicaliën, vuil, en 99,99% van de bacteriën en parasieten uit het water verwijderen.

Ieder kind heeft recht op schoon water

“Tijdens mijn reis in India stond ik versteld hoeveel kinderen last van uitdroging of diarree hebben door het drinken van vervuild water. Vaak zelfs met een slechte afloop tot gevolg. Diarree is hier één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen onder de 5 jaar oud. Omdat mensen zijn aangewezen op vervuilde waterbronnen wordt water veelal getransporteerd met behulp van jerrycans. De grote uitdaging was om een filter te ontwikkelen die voor iedereen te gebruiken is en op elke jerrycan past,” aldus Olivier de Gruijter (alumnus student TU Delft).

<i>Het idee</i>
Het idee

De strijd tegen vervuild water

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ruim 780 miljoen mensen wereldwijd geen toegang tot schoon drinkwater. Als gevolg hiervan sterven jaarlijks 1,5 miljoen mensen aan water-gerelateerde ziektes, waarvan de meeste slachtoffers kinderen jonger dan vijf jaar zijn.

Tijdens het hardlopen bedacht Olivier dé oplossing. Wat als hij zo’n kleine filter kan ontwikkelen dat op elke jerrycan past? Hij ging aan de slag en ontwikkelende JERRY.

De JERRY waterfilter kan grote hoeveelheden schoon drinkwater leveren op een veilige en eenvoudige manier zodat zelfs kleine kinderen deze gemakkelijk kunnen gebruiken. Wat JERRY onderscheidt van andere producten, is dat het product aansluit op de huidige water-infrastructuur door gebruik te maken van jerrycans die gebruikers al in hun bezit hebben. Hierdoor biedt JERRY een compacte en betaalbare oplossing voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden, die ook in noodsituaties een oplossing kan bieden.

eindresultaat
eindresultaat

De uitdaging

Een van de belangrijkste elementen in het proces was het vinden van een oplossing voor het schoonmaken van de waterfilters. Tijdens het testen van de prototypes liet Oliver de filters testen door verschillende kinderen, en kwam erachter dat dit zelfs met een handleiding onmogelijk en te ingewikkeld is. Om het schoon te maken moet water namelijk in omgekeerde richting door het filter te spoelen. Hij zocht een manier om dit in het watertap proces te implementeren, zodat het filter na het dichtdraaien van de kraan automatisch schoongespoeld zou worden.

Maar water- en luchtgedrag is moeilijk te voorspellen of te berekenen. Door verschillende prototypes maandenlang te testen in tientallen ontwerpvariaties werd de juiste combinatie voor het filter gevonden. Hierdoor hoeft het filter niet schoongemaakt te worden, maar wordt bij elke drinkbeurt het filter automatisch gereinigd.

Hoe werkt het?

JERRY kan worden bevestigd op gestandaardiseerde jerrycans en fungeert als waterfilter en kraan voor huishoudelijk watergebruik. Zodra de kraan wordt geopend, wordt het vervuilde water door drie verschillende filters geleid door middel van waterdruk, waarbij geen elektriciteit nodig is.

Elke filter heeft een specifieke functie; het voorfilter verwijdert de grootste materie zoals vuil en zand uit het water. Vervolgens stopt het micro-membraan 99,99% van de bacteriën en parasieten. Ten derde bindt het actief koolfilter chemicaliën zoals chloor en verbetert de watersmaak. De combinatie van filters is in staat om meer dan 10.000 liter water te filteren, mede doordat de filters te reinigen zijn om de levensduur te verlengen. Bovendien zijn de afzonderlijke filterpatronen vervangbaar om de impact op het milieu te minimaliseren. Op basis van eerste kostenramingen kan het filter worden geproduceerd voor minder dan $5, waardoor het één van de goedkoopste waterfilters is die momenteel beschikbaar is.

...

Verder lezen over Duurzaam

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

In november 2024 lanceerde COMIN, een innovatieve Franse ride-hailing startup, haar eerste grootschalige advertentiecampagne in Parijs. Deze campagne, zichtbaar vanaf 14 november, markeert een belangrijke stap in hun missie om de gevestigde orde in de vervoerssector uit te dagen.

Automotive20.11.2024

COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

De Consumentenbond presenteert een alternatief voor de salderingsregeling. Het gaat om een zonnestroomsubsidie.

Nieuws16.11.2024

Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

Ericsson gaat met zijn Nederlandse hoofdkantoor naar Breda. Na 100 jaar in Rijen verhuist het bedrijf in het eerste kwartaal van 2025 naar het moderne 5Tracks-gebouw in Breda. De nieuwe locatie in de buurt van het centraal station Breda is gekozen vanwege de bereikbaarheid, duurzaamheid en de mogelijkheid om jong talent aan te trekken. Hoewel de verhuizing het einde van een tijdperk betekent, blijft Ericsson’s screening en logistiek centrum in Rijen.

DC Business14.11.2024

Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda

voor groei, innovatie en duurzaamheid
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Reclame maken voor roken is uit den boze, want iedereen weet toch hoe slecht het is? Gemeente Den Haag wil nu ook reclame voor vliegvakanties weren.

Advertising06.11.2024

Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Het imago van de thuisbatterij is juist dat het een heel duurzame oplossing is, maar toch is er negativiteit: hoe zit dat?

Technology04.11.2024

Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

Refurbished iPhones winnen snel aan populariteit door hun duurzaamheid en lagere prijs. Voor consumenten die op zoek zijn naar een betrouwbaar en betaalbaar alternatief voor nieuwe modellen, bieden refurbished iPhones zoals de iPhone 14 en iPhone 14 Pro uitstekende prestaties tegen een gereduceerde prijs.

Lifestyle31.10.2024

Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

De zomer is nu wel echt op zijn einde aan het lopen en dat betekent dat er bladeren naar beneden komen, vaker een spatje valt en het ook weer kouder wordt. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je naar binnen moet gaan en je tuin weer moet laten overnemen door de natuur. Op deze 3 manieren kun je ook in de herfst genieten van een buitenhuiskamer in je tuin.

Lifestyle23.10.2024

3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Studententeam TU/ecomotive presenteert vanmiddag Phoenix, en hoopt hiermee autofabrikanten te inspireren nu nieuwe wetgeving vanuit Brussel in aantocht is.

Automotive11.10.2024

Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive

Verder lezen over Dyson

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Je kunt de Dyson Airwrap nu met een app besturen

Dyson introduceert een nieuwe Airwrap. Het apparaat heet Airwrap i.d. en het idee is dat je met een app advies krijgt hoe je het beste je haar kunt doen.

Gadgets28.08.2024

Je kunt de Dyson Airwrap nu met een app besturen

Dysons nieuwe OnTrac-hoofdtelefoon lijkt wel een LEGO-bouwset

Dyson heeft een nieuwe hoofdtelefoon gemaakt: ditmaal mondmaskervrij. En een beetje zoals LEGO.

Gadgets18.07.2024

Dysons nieuwe OnTrac-hoofdtelefoon lijkt wel een LEGO-bouwset

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson maakt stofzuigers en stofzuigers die zelfs kunnen dweilen (V15s Detect Submarine), maar nu introduceert het de WashG1, een apparaat dat alleen kan dweilen.

Gadgets14.05.2024

WashG1: Dyson komt met elektrische dweil met flink prijskaartje

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

Dyson heeft een nieuwe föhn gemaakt die allerlei slimme toepassingen heeft om je haar sneller te stijlen zoals jij wil. De Supersonic r is een kleiner, lichter apparaat en heeft een bijzonder slank design met een ‘boc...

Gadgets09.02.2024

De nieuwe föhn Supersonic r van Dyson is heel wat anders

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

Je stofzuiger heeft het begeven, of misschien droom je gewoon al een tijdje van een steelstofzuiger. Is die echt zoveel beter dan de goede oude ‘hond’-stofzuiger die je achter je aan sleept? We zetten de twee typen s...

Lifestyle23.01.2024

​Stofzuiger of steelstofzuiger: wat past beter bij jou?

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

De James Dyson Award, de internationale designprijs, heeft deze week de drie internationale winnaars bekend gemaakt: de internationale winnaar, de duurzaamheidswinnaar en de humanitaire winnaar. Ze zijn persoonlijk gesel...

Technology16.11.2023

James Dyson Award 2023: Dit zijn de internationale winnaars

The Life Chariot, The Golden Capsule & E-COATING

Verder lezen over Toekomst

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Tijdens een Communitydag georganiseerd door NPULS sprak Timothy Druiventak van KLM.  Zijn lezing ging over over de rol van leren in het oplossen van zakelijke problemen bij KLM, met name in de context van technologie en kunstmatige intelligentie (AI).

Artificial Intelligence29.10.2024

De toekomst van leren: KLM en de impact van AI

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go