Robotoperaties zijn sterk in ontwikkeling. In april dit jaar kwam de TU Eindhoven nog met een robot die kan assisteren bij een operatie van de schedelbasis. Een robot kan nauwkeurig en snel werken en chirurgen assisteren bij gedetailleerde handelingen.
Volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in de journal ‘Lancet’, is een operatie voor blaaskanker door robots zelfs even effectief als een traditionele open operatie. In het onderzoek kregen 350 patiënten een operatie met robot of een open operatie. Na twee jaar was er geen verschil in de overleving zonder progressie. Bij de robotoperatie was er minder bloedverlies en waren de ziekenhuisopnames korter. De operaties duurden wel wat langer. Er waren geen verschillen in de mate van complicaties of in de kwaliteit van leven van de patiënt.
Bij een robotoperatie kunnen chirurgen een robotarm aansturen. Bij sommige operaties kunnen smalle robotarmen de chirurg helpen voor kleinere insnijdingen te maken. Elke beweging van de chirurg’s hand of pols resulteert in precieze bewegingen van de operatie-instrumenten. De manoeuvres zijn te volgen op een 3D-afbeelding van de wond. Vooral voor gynaecologische en urologische operaties zijn de robots gewild.
Volgens de onderzoekers is het belangrijk om testen uit te voeren voordat nieuwe technologieën zich snel in de operatiekamers mengen. Een van de onderzoekers geeft aan dat het in tijden met stijgende zorgkosten van belang is om af te wegen welke technologie wel of niet de moeite waard is om te gebruiken. Een robotsysteem is duur, erg duur. Wetenschappelijk onderzoek nuttig zijn om te bepalen of een specifieke technologie de kosten waard is of niet. Robotoperaties worden ook bij andere vormen van kanker gebruikt en daarom is het van belang dat hier ook studies naar gedaan worden. Een robotsysteem is wel erg prijzig.
[Afbeelding © zapp2photo – Adobe Stock]