Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
WhatsApp is op iOS en Android voorzien van een donkere modus, die steeds verder wordt uitgerold. De chat-app is daarmee wat laat, want andere apps zijn allang ‘om’. De dark mode van WhatsApp is lang getest en vanaf nu eindelijk beschikbaar op beide mobiele besturingssystemen. Je moet het nog wel even aanzetten in het instellingenmenu van WhatsApp, als de update al bij jou is aangekomen. Hartstikke mooi, zo’n donkere modus, maar is dat ook echt beter?
Donkere modus
Net als dat de een liever naar vrolijke muziek luistert en de ander juist naar zielige nummers, is er een markt voor de witte modus van apps (de standaard) en de donkere modus. In een donkere modus wordt de kleurstelling vaak een beetje omgedraaid: het zwart neemt juist het beeld over en de tekst is licht van kleur. Dat heeft zijn voordelen en zijn nadelen.
Hoewel er nog veel voordelen volgen, is uiteindelijk de keuze voor een donkere modus vooral gebaseerd op wat je zelf mooi vindt. De ene app wordt er aanzienlijk mooier van, terwijl het bij een ander duidelijk minder aantrekkelijk oogt. Het is aan jou om te beslissen wat je mooi vindt.
Het schijnt bovendien beter voor je ogen te zijn dan bijvoorbeeld de speciale modi die veel telefoons hebben om het blauwe licht tegen te gaan. De donkere modus zou ervoor zorgen dat je minder snel hoofdpijn krijgt of waterige ogen. Bovendien bevordert het reduceren van blauw licht in je leven je nachtrust.
OLED
Er is echter nog een handige bijkomstigheid van die donkere modus en die wordt vaak over het hoofd gezien. Als je van een OLED-scherm gebruikmaakt dan zal je merken dat de batterijduur van je telefoon beter is dan normaal. Het kost minder kracht voor het scherm om zwart te tonen, waardoor er minder energie van de batterij wordt gevraagd. Dat geldt wel alleen voor OLED, want hierbij wordt gekozen welke pixel er oplicht: bij zwart hoeft er niets op te lichten dus dat scheelt energie. Bij andere schermen betekent zwart alsnog dat er een ‘kleur’ moet worden weergegeven.
Er zijn ook nadelen aan de donkere modus. Zo hebben sommige mensen eerder moeite om een witte tekst op een zwarte ondergrond te lezen dan andersom. Ook is het voor sommige types kleurenblindheid moeilijker om met een donkere modus te werken dan met een lichte. Kortom, hoewel het toevoegen van een donkere modus aan apps een enorme trend is, hoeft dat niet per se te betekenen dat ze dan per definitie goed voor je werken.
Wist je dat een donkere modus vaak niet echt uit zwart en wit bestaat? Als dat namelijk wel zo is, dan is het contrast te hoog en dat vermoeit het oog juist. Je ziet dat ook in de donkere modus van WhatsApp: hier is voor een soort donkergrijs gekozen met gebroken wit, zodat het scherm minder helder lijkt en het contrast minder groot wordt, waardoor deze een lust is voor het oog.
Verder lezen over WhatsApp
Online14.11.2024
In aanloop naar de feestdagen komt Sendcloud met WhatsApp Tracking
Social Media01.11.2024
WhatsApp introduceert een manier om je chats beter te organiseren
Social Media28.10.2024
WhatsApp-kanalen worden weer een stuk makkelijker te bereiken
Social Media13.09.2024
Signal: We gaan helemaal niet in zee met WhatsApp
Online09.09.2024
Dit zijn de apps waarvan je straks berichten kunt lezen in WhatsApp
Social Media20.08.2024
WhatsApp gaat iets doen tegen stalkers
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Social Media11.07.2024