Technology11.06.2018

​Is Blockchain klaar om ook namaak te bestrijden?


Het gebruik van blockchain om een Europese infrastructuur voor de bestrijding van namaak te creëren, lijkt een belangrijke stap die gezet moet worden.

Blockathon

Tijdens de aankomende EU Blockathon van 22 tot 24 juni gaan software- en websiteontwikkelaars, designers en business-strategen gezamenlijk namaak te lijf. Loek Boortman, CTO van GS1 Nederland, daagt tijdens dit event 10 teams uit om ‘counterfeiting’ tegen te gaan door de standaarden goed in te zetten.

Mensen leven in wereldwijde virtuele gemeenschappen, slechts één klik verwijderd van het kopen van een product en zien een steeds toenemende diversiteit aan producten. De online wereld vertrouwt erop dat consumenten krijgen wat ze hebben gekocht, persoonlijke gegevens niet worden misbruikt en dat ze weten van wie het product is en natuurlijk het originele product ontvangen dat ze hebben besteld.

Authentiek of niet

Maar helaas, consumenten weten lang niet altijd of een product authentiek is of niet. In 2017 werd 10% van de EU-consumenten (ongeveer 43 miljoen burgers) misleid om een nepproduct aan te schaffen in plaats van een echte. Meer dan 35% (ongeveer 150 miljoen in totaal) vroegen zich af of het product dat ze online hadden gekocht echt of nep is. Daarbij is ook het probleem van namaak nog altijd groeiende. De omvang bedraagt al zo’n 338 miljard euro.

EU wil nepproducten aanpakken

De Europese Unie wil uiteraard nepproducten bestrijden. De bescherming van intellectuele eigendomsrechten is immers een hoeksteen waarop business is gebaseerd. Met de wettelijke bescherming van het product en het bijbehorende merk kunnen bedrijven, douaneautoriteiten, wetshandhaving, rechterlijke macht, rechtscolleges en diverse andere handhavingsautoriteiten bouwen. Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) is hierin een belangrijke speler.

Maar het is op dit moment niet eenvoudig om ieder pakket en elke zending die het grondgebied van de Europese Unie binnenkomt te volgen, laat staan te controleren. Er zijn enorme uitdagingen, zoals de enorme hoeveelheid goederen die in kleine percelen worden vervoerd, de bureaucratie en alle protocollen en processen die er in verschillende landen zijn. We hebben allemaal te maken met de risico’s van vervalsingen en dit is een zorg voor iedereen, dus we hebben allemaal een aandeel in het spel.

Zou blockchain de uitdaging aankunnen?

Hoe kunnen alle betrokkenen in een wereldwijd ketenproces op een slimmere en effectievere manier helpen namaak te bestrijden? We hebben manieren nodig om te kunnen communiceren wat waar is (authentiek) en wat er feitelijk is gebeurd in de hele toeleveringsketen: van fabrikant tot consument. Een veilige, collectief gedeelde waarheid.

Het doel is om bestaande trackingoplossingen die op de markt beschikbaar zijn te koppelen aan databases via een blockchain-oplossing. Het idee is om een infrastructuur te ontwikkelen waar iedereen (producenten, consumenten, transportdiensten, enz.) de authenticiteit van elk product gemakkelijk kan controleren. Zou blockchain de uitdaging aankunnen en de volgende generatie van een anti-namaakinfrastructuur kunnen helpen opbouwen?

EUIPO daagt experts uit

De EUIPO is vastbesloten om het potentieel van blockchain voor systemen voor interconnectiviteit te onderzoeken en de veiligheid en onveranderlijkheid van gegevens te waarborgen. Ze geloven dat een sterke netwerkalliantie kan worden opgebouwd om de logistiek te beveiligen, de authenticiteit van goederen te waarborgen en consumenten te beschermen door namaak te bestrijden.

Het EUIPO en de Europese Commissie nodigen de beste en meest baanbrekende teams uit om zich aan te sluiten bij de alliantie tegen nepproducten en om het volgende niveau van de infrastructuur voor namaak te co-creëren, door rechtstreeks samen te werken met fabrikanten, logistieke bedrijven, douane, detailhandel en consumenten. Loek Boortman, CTO van GS1 Nederland zal tijdens een masterclass het belang van standaardisatie toelichten en de rol van standaarden om namaak in logistieke keten te voorkomen.

EU Blockathon Challenge 2018

Het is met een Blockathon, EU Blockathon Challenge 2018 van 22 tot 25 juni 2018 dat in het hart van de Europese Unie in Brussel gehouden gaat worden. Opdracht is in co-creatie het realiseren van een Europese blockchain-infrastructuur in de strijd tegen vervalsing. De Specialisten in wetgeving, IP-rechten, namaak, track en trace, ecosysteemdynamiek, logistiek en veiligheid worden samengebracht om de 10 geselecteerde teams te helpen.

Teams worden uitgenodigd om tijdens het evenement aan één, twee of alle uitdagingen te werken. Bij het aanpakken van deze uitdagingen moeten teams altijd een belangrijke speler in de keten onthouden: de eigenaar van het echte product en intellectuele eigendom, ook wel bekend als de ‘rights holder’. Elke uitdaging wordt vanuit een ander invalshoek belicht en heeft als taak vervalsingen te bestrijden. De verschillende invalshoeken zijn:

  • Klant
  • Douane
  • Logistiek

Programeerteams zullen ter plekke gaan samenwerken met iedere specialist die ze denken nodig hebben om de best mogelijke oplossingen te bereiken en om te onderzoeken hoe blockchaintechnologie echt een verschil kan maken en kan leiden tot het uitsterven van namaak. Zullen ze de standaarden ook goed weten in te zetten?

[Afbeelding © Sashkin – Adobe Stock]

...

Verder lezen over Blockchain

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

De interesse in cryptocurrencies groeit de laatste jaren gestaag, vooral onder jongeren. Een recent onderzoek van DirectResearch, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst en gebaseerd op bevindingen onder 822 jongeren tussen de 15 en 25 jaar, onthult dat bijna één op de vijf jongeren actief investeert in crypto.

Online26.09.2024

Jongeren en hun spaargeld in crypto’s 

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

2021 en 2022 waren de NFT-jaren. Of het coronavirus een grote rol heeft gespeeld bij het populair worden van deze virtuele bezittingen is onbekend, maar de laatste tijd is het wat stil rondom NFT’s (behalve in de Netfl...

Online17.01.2024

Hoe is het nu met NFT-initiatief Bored Ape?

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

Bitcoin beleefde een recente stijging na het nieuws over een mogelijke goedkeuring van de ETF spot Bitcoin, wat meer vertrouwen in de markt bracht en suggereerde dat de volgende bull run nabij is. Naar mijn mening zijn e...

Online23.11.2023

​Kunnen we in 2024 een bull run verwachten in de crypto-industrie?

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

De introductie van crypto in de gaming sector zorgt voor een echt debat binnen de community. Sommigen zijn er helemaal tegen en zien crypto als een verhoogd risico op oplichting of hacks, terwijl anderen er juist dol op...

Gaming11.10.2023

​Zal crypto de gaming sector revolutioneren?

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

Historisch gezien is Bitcoin altijd apart geweest van de andere cryptovaluta. Daarom worden andere coins dan Bitcoin "altcoins" genoemd (als in "alternatieve coins"). Hoewel de intrinsieke waarde niet meer aan te tonen i...

Technology02.08.2023

​Zijn we dicht bij massale invoering van Bitcoin?

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

Meer dan 70 procent van de crypto investeerders gebruikt sociale media als belangrijkste informatiebron voor crypto-gerelateerde informatie. In de zoektocht naar de juiste informatie spelen ook influencers een grote rol....

Online23.06.2023

​Meme gekte vertroebelt positieve impact community trading op crypto-adoptie

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Bitcoin (BTC) voegde onlangs het zogenaamde Taproot protocol toe. Dit is de grootste verandering in cryptocurrency in de afgelopen vier jaar en maakt het mogelijk de blockchain zelf als opslag te gebruiken, door unieke d...

Online08.05.2023

​NFT’s op Bitcoin: Hoe een code update dit (terug) mogelijk maakte

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Metaverse Fashion Week. Vorig jaar was het een veelbesproken evenement. We hadden er zin in: veel mensen namen een kijkje in het metaverse Decentraland, om te kijken welke topmerken er zoal met nieuwe dingen kwamen. Het...

Metaverse14.04.2023

Metaverse Fashion Week: teleurstelling voor het hele metaverse

Verder lezen over Europa

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Zowel Google als Apple moet een dikke miljardenboete aan de EU betalen. Dit is hoeveel.

Technology11.09.2024

De EU wordt rijk deze week: miljardenboetes voor Google en Apple 

Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos

Apple heeft nieuwe App Store-regels geïntroduceerd en die lijken juist meer toe te staan, maar helemaal vrijblijvend is dat allemaal niet.

Mobile09.08.2024

Apple heeft nieuwe App Store-regels en appstudio’s zijn boos

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

De EU en de Digital Markets Act slaan weer toe: niet alleen Apple hangt een miljardenboete boven het hoofd: ook Meta.

Social Media01.07.2024

Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen

Krijgt Meta een miljardenboete?
Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Volgens de EU overtreedt Apple met zijn App Store zodanig de wet, dat het een miljardenboete boven het hoofd hangt.

Nieuws24.06.2024

Apple in de problemen: EU dreigt met miljardenboete om App Store

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

De snelle ontwikkeling en verspreiding van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot wereldwijde discussies over de noodzaak van passende regelgeving. De Europese Unie heeft op deze uitdaging gereageerd met het voorstel voor een EU-AI Act, die bedoeld is om voor het eerst een uitgebreid wettelijk kader voor AI te creëren.

Technology22.05.2024

Regulering van kunstmatige intelligentie – wat zal de EU AI Act bereiken?

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Als de EU een bedrijf als poortwachter markeert, moet het extra goed aan de regels voldoen. De nieuwe poortwachter is Booking.com.

Online15.05.2024

Booking.com moet er ook aan geloven: extra checks door EU

Booking.com moet extra gaan oppassen voor de EU
De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De lente is een geweldige tijd om te reizen in Noord-Europa. De natuur ontwaakt, het weer wordt aangenaam, de landschappen zijn opvallend mooi en er zijn nog niet veel toeristen. Dus, welke pittoreske plekjes in Noord-Europa wachten op je en waarom is het comfortabeler om met de auto te reizen?

Lifestyle29.04.2024

De beste routes in Noord-Europa voor reizen in de lente

De voordelen van reizen met de auto
Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Shein, het bekende Chinese online warenhuis, moet zich aan de strenge regels van de EU gaan houden en dat betekent: oppassen met nepperij.

Online26.04.2024

Webshop Shein moet oppassen met namaakkleding door EU-regels

Verder lezen over Fake

Fake News: Was het publiek van Kamala Harris nep?

Kamala Harris komt aan op het vliegveld. Staat er een groot publiek op haar te wachten, of toch niet? In deze Fake News bespreken we het.

Online12.08.2024

Fake News: Was het publiek van Kamala Harris nep?

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Je zou denken dat misschien jongeren dit doen, omdat die wat meer beïnvloedbaar zijn, maar niets is minder waar. Het zijn de rijpere dames die verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van al dat nepnieuws.

Social Media31.05.2024

Grootste verspreiders van nepnieuws zijn oude vrouwtjes

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Deze week is in Brussel de eerste Factcheck-marathon van de Lage Landen van start gegaan. Pointer (KRO-NCRV) gaat samen met 6 redacties 10 dagen lang beweringen van politici controleren. Naast partner AD doen dit keer 5 Belgische partijen mee: VRT, RTBF, Factcheck Vlaanderen, Knack en deCheckers.

Nieuws27.05.2024

Europese verkiezingen: Pointer komt met een factcheck-marathon

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

Een van de beste vormen van reclame die je als ondernemer kunt hebben, zijn tevreden klanten die zich positief uitlaten over jouw diensten. Met de komst van digitale platformen als Google en Trustpilot, wordt het steeds...

Online09.04.2024

​Het verwijderen van nep-reviews: hoe doe je dat?

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig ‘on hold’ staan

Vorige week, zie het oorspronkelijke bericht hieronder, tweette Elon Musk al dat hij de overname van Twitter ‘on hold’ gezet had. De reden daarvoor was het onverwacht hoge aantal fake accounts waar het sociale netwer...

Social Media17.05.2022

UPDATE: Overname Twitter blijft voorlopig ‘on hold’ staan

Musk denkt dat meer dan 20% van de accounts fake is
Ruim tweederde van de mensen denkt nepnieuws te kunnen herkennen

Fakenews! Het was één van de favoriete woorden van voormalig president Donald Trump. In zijn ambtsperiode werden we dan ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt, en juist niet. Social media namen meer maatregele...

Social Media30.03.2022

Ruim tweederde van de mensen denkt nepnieuws te kunnen herkennen

Slechts 22% kan het echt

Verder lezen over Online Shop

Amazon komt met zijn eigen Temu-killer

Nu komt er al veel uit China wat je op Amazon ziet, maar hierbij gaat het echt om spotgoedkope dingen zoals je die ook kent van Temu en Shein.

Online14.11.2024

Amazon komt met zijn eigen Temu-killer

In aanloop naar de feestdagen komt Sendcloud met WhatsApp Tracking

Met de feestdagen in aantocht bereiden veel webshops zich inmiddels voor op de jaarlijkse golf van online bestellingen. De bekende vraag ‘Waar blijft mijn pakketje?’ blijft dan niet uit. Om dergelijke leveringsvragen beter te managen, introduceert Sendcloud nu WhatsApp Tracking. Deze nieuwe feature helpt niet alleen om het aantal klantvragen te verminderen, maar verhoogt ook de klanttevredenheid.

Online14.11.2024

In aanloop naar de feestdagen komt Sendcloud met WhatsApp Tracking

EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt

De webwinkel Temu moet de komende tijd heel duidelijk gaan aantonen dat het zich aan de consumentenregels van hier houdt.

Online08.11.2024

EU-toezichthouders eisen dat Temu zich aan de regels houdt

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

We gaan in sneltreinvaart richting de feestdagen. Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en Kerstmis volgen elkaar in rap tempo op. En dus gaan we ook met zijn allen weer op zoek naar de leukste cadeaus en scherpste aanbiedingen. Maar daar spelen ook kwaadwillenden slim op in. En dus komt Autoriteit Consument & Markt nu alvast met een waarschuwing voor onbetrouwbare webshops in aanloop naar de feestdagen.

Online31.10.2024

Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!

Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshops
Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Albert Heijn had ooit een kassaloze AH To Go en al was dat een experiment, kunnen we stellen dat de kassaloze supermarkt niet werkt. 

Technology08.10.2024

Is de kassaloze supermarkt mislukt?

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Hoe heten de knoppen op jouw webwinkel? Dat kan veel uitmaken in het consumentenrecht.

Online07.10.2024

Heb je een webwinkel, let dan goed op hoe je knoppen heten

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Achteraf betalen bij een webshop kan heel handig zijn, bijvoorbeeld met Riverty of Klarna. Wat zijn de verschillen en de risico's?

Online24.09.2024

Dit is het verschil tussen Riverty en Klarna

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat

Kruidvat gaat vanaf 23 september een aantal erotische producten verkopen van EasyToys. De speeltjes en aanverwanten komen te liggen in 1.200 winkels in Nederland en België en natuurlijk ook online op Kruidvat.nl. Dankzij deze overeenkomst verdubbelt de erotische webshop in één keer zijn aanwezigheid in het Nederlandse en Belgische winkelbestand.

Online23.09.2024

Producten EasyToys liggen nu ook in de schappen bij Kruidvat