Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
In principe teleporteren we natuurlijk al informatie, want wifi zit ‘in de lucht’, maar onderzoekers in Delft hebben een soort next level teleportatie uitgevonden. Geen mensen (of dieren of objecten), maar wel virtuele bestanden. Er is succesvol informatie geteleporteerd over een rudimentair quantumnetwerk. Dit is wat dat betekent en waarom het zo’n doorbraak is voor het internet.
QuTech
Een bijzondere samenwerking tussen TU Delft en TNO, genaamd QuTech, heeft gezorgd voor een doorbraak in het internet. Op Nature schrijven de onderzoekers over hun bevindingen, maar laten we een poging doen om het onderzoek in iets minder ingewikkelde taal te omschrijven. Het is wel nogal complexe materie. De onderzoekers realiseren zich dat gelukkig wel, waardoor ze het bovenstaande filmpje hebben gemaakt om het iets eenvoudiger uit te leggen.
Om het onderzoek beter te begrijpen, is het handig om te weten wat quantuminformatie is en wat een rudimentair netwerk is. Quantum (ook wel eens gespeld als kwantum) zijn kleine, ondeelbare hoeveelheden van iets dat bij een interactie betrokken kan zijn. Het is een term uit de fysica. Waarschijnlijk is het bekendste kwantum een foton (een lichtdeeltje). Een rudimentair netwerk is een vrij basic netwerk. Niets ingewikkelds, vrij eenvoudig.
Quantuminternet
Maar goed, zet je die twee bij elkaar, dan is de uitkomst allesbehalve eenvoudig. Het is baanbrekend te noemen. In hun lab hebben onderzoekers in Delft belangrijke stappen gezet naar een quantuminternet. Dat kregen ze voor elkaar door een verbeterd quantumgeheugen en een verhoogde kwaliteit van de quantumlinks te bewerkstelligen. Dat laatste zijn verbindingen tussen drie knooppunten binnen dat netwerk. De bedoeling is dat je straks quantuminformatie (ook quantumbits genoemd) kunt versturen tussen die knoopppunten.
Waarom we dat willen, dat is omdat het zo veiliger is om vertrouwelijke informatie te delen, zoals patiëntinformatie van een ziekenhuis of gerechtelijke uitspraken van juridische instanties. Daarnaast is het mogelijk om meerdere quantumcomputers aan elkaar te verbinden, waardoor hun rekenkracht wordt vergroot. Je krijgt dan een soort supernetwerk. Het klinkt alsof het simpel is om zo’n quantumnetwerk te bewerkstelligen, maar dat valt tegen. Die schakels hebben kleine quantumprocessoren nodig en die maken het vrij moeilijk om quantuminformatie te versturen.
Van punt a naar punt c
Je zou ervoor kunnen kiezen om lichtdeeltjes te gebruiken om de quantumbits alsnog te versturen, maar er gaat in glasvezelkabels veel verloren, zeker als het gaat om grotere afstanden. Daarom hebben de onderzoekers ervoor gekozen te teleporteren. Je kent het wel, beam me up Scotty, en een personage uit Star Trek is van het ene op het andere moment op een compleet andere locatie in één blip. En quantumbit hoeft niet meer tussen punt a en punt b te reizen, waardoor er geen kans meer is dat hij kwijtraakt.
Voor deze manier van internetten is wel wat meer nodig dan we gewend zijn. Er is een quantumverstengelde link nodig tussen de zender en de ontvanger, een goede uitleesmethode voor de quantumprocessoren en de mogelijkheid om de quantumbits tijdelijk op te slaan. Dat opslagpunt is punt b, wanneer a iets naar c wil sturen. Eerst moeten punt a en punt c verstrengeld raken (zonder fysiek te zijn met elkaar). Wel moeten ze allebei met punt b een fysieke connectie hebben. B slaat dan zijn deel van de verstrengelde informatie op en door een speciale meting in de processor van punt b kan de verstrengelingsinformatie worden doorgegeven. Dat was stap 1.
Beam me up!
Stap 2 is een boodschap aanmaken, dat is de quantumbit. De informatie kan een 1 of 0 zijn, zoals we gewend zijn van computers, maar ook quantumwaarden. Punt c zet de informatie klaar. Dan volgt stap 3, waarbij punt c naar punt a wordt getransporteerd. Dat doen ze door c een meting te laten doen op die verstrengelde toestand die hij eerst van punt b had gekregen en een meting uit zijn quantumprocessor. De informatie verdwijnt dan bij punt c en komt dan direct aan op punt a. Het lijkt magie, maar het is wetenschap. Punt c moet overigens nog wel de meetuitkomst naar punt a sturen, want de informatie is versleuteld. Is dat eenmaal verstuurd, dan kan punt a de boel ontcijferen en is de teleportatie succesvol.
Het is misschien wat moeilijk voor te stellen, maar dit zou de toekomst kunnen zijn van een quantuminternet, waarin documenten enorm veilig kunnen worden verstuurd. Nogmaals, het gaat niet om mensen of dieren of objecten, maar voor quantumdots geldt in ieder geval dat ze kunnen zeggen: ‘Beam me up Scotty!’ en dan ook daadwerkelijk via teleportatie worden verplaatst.
Verder lezen over Innovatie
Technology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Gadgets20.09.2024
Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten
Technology18.09.2024
Neuralink heeft tech die een blinde kan laten zien
Verder lezen over Internet
Online30.10.2024
Reddit voor het eerst winstgevend met recordaantal gebruikers
Online08.08.2024
Reddit laat je mogelijk straks betaalde subreddits maken
Search05.08.2024
5 manieren waarop ons zoekgedrag verandert
Online01.08.2024
World Wide Web Day: dit kan de GenAI-hype leren van de internetbubble
Cybercrime21.06.2024
Beveiligingsgevaar: update je laptop nog voor je op vakantie gaat
Gadgets21.06.2024
10 grappige gadgets voor mensen die van het internet houden
Online18.06.2024
Internet thuis wordt dit jaar weer duurder
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Wetenschap
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Technology23.10.2024
Je kunt nu Spider-Man worden met echte webshooters
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Social Media09.10.2024
Probeer wraakporno maar eens offline te krijgen
Nieuws03.10.2024
Waarom goede tattoos steeds duurder worden
Technology30.09.2024
Bizar: Deze robot heeft een hand als Thing van de Addams Family
Robot met losse handjesOnline27.09.2024