Technology11.09.2024

In Moerdijk komt een ultrasnel en innovatief batterijopslagsysteem voor netstabilisatie


Gebouwd door RWE

RWE gaat de batterijopslagactiviteiten in Nederland uitbreiden met innovatieve technologie voor meer netstabiliteit. Op de locatie de eigen elektriciteitscentrale in Moerdijk is Nederlands grootste energieproducent begonnen met de installatie van een ultrasnel batterijopslag systeem. De batterij heeft een capaciteit van 7,5 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 11 megawattuur (MWh). Het systeem zal het elektriciteitsnet beschermen tegen te grote frequentieafwijkingen door razendsnel elektriciteit te leveren of af te nemen. Deze functie wordt inertie genoemd.

OranjeWind

De batterij in Moerdijk maakt deel uit van de systeemintegratieoplossingen die onderdeel zijn van OranjeWind, het Nederlandse offshore windproject dat RWE samen met haar partner TotalEnergies ontwikkelt.

"Onze nieuwe batterij is innovatief omdat zij meer doet dan alleen energie opslaan. Met dit project testen we de levering van inertie via een batterijopslagsysteem in het continentale Europese net. Dergelijke systemen zullen in de toekomst een belangrijke rol spelen bij het in balans houden van moderne elektriciteitsnetten. Vooral omdat we in heel Europa steeds meer overstappen op hernieuwbare energie en gedecentraliseerde energiesystemen."

- Marinus Tabak, COO van RWE Generation en RWE Country Chair voor Nederland

Batterijopslagsystemen

In energiesystemen met voornamelijk conventionele opwekking wordt momentreserve voornamelijk geleverd door de inertie van roterende massa’s van conventionele energiecentrales, bijvoorbeeld kolengestookte centrales. Naarmate conventionele productiecentrales worden vervangen door hernieuwbare energie, neemt het aantal roterende generatoren af. Batterijopslagsystemen kunnen dit verlies aan synchrone inertie in het elektriciteitsnet compenseren.

Op de Moerdijk Centrale installeert RWE drie lithium ijzer fosfaat batterijcontainers voor het batterijopslagsysteem, dat via de bestaande netaansluiting aangesloten wordt op het hoogspanningsnet. Dankzij een zeer reactieve regeltechnologie en omvormers met grid forming functionaliteit kan het batterijopslagsysteem onmiddellijk reservevermogen leveren. De grid forming eigenschap verwijst hier naar het vermogen om belangrijke functies over te nemen die traditioneel door conventionele energiecentrales worden uitgevoerd om een stabiel en betrouwbaar elektriciteitsnet te garanderen.

Na de ingebruikname eind 2024 zal het systeem 2 jaar lang getest worden. Tijdens deze pilotfase zal netbeheerder TenneT als partner van het project de technische eisen en de netconformiteitsprocedures voor de netvormende functie verder ontwikkelen.

Energietransitie

Als aanjager van de energietransitie ontwikkelt, bouwt en beheert RWE batterijopslagsystemen in de Verenigde Staten, Europa en Australië. Het bedrijf exploiteert momenteel batterijopslag systemen met een totale capaciteit van 0,7 gigawatt (GW) en heeft wereldwijd meer dan 1 GW aan projecten in aanbouw. RWE is van plan om de batterijopslagcapaciteit wereldwijd uit te breiden tot 6 GW in 2030, als onderdeel van haar ‘Growing Green’ strategie.

De batterijopslagfaciliteit in Moerdijk is de tweede batterij die RWE in Nederland bouwt: het bedrijf is begin dit jaar begonnen met de bouw van een batterijopslagfaciliteit in de Eemshaven, met een geïnstalleerd vermogen van 35 MW en een opslagcapaciteit van 41 MWh.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

...

Verder lezen over Energie

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Toen Robert Jan Lanser dit voorjaar zonnepanelen aanschafte bij Zelfstroom, had hij nooit verwacht dat hij ook een thuisbatterij zou winnen. Inmiddels heeft hij zijn prijs een paar maanden in gebruik. Hoe heeft hij de thuisbatterij ervaren?

Nieuws08.10.2024

Robert Jan won een thuisbatterij bij Zelfstroom: “We gebruiken veel meer eigen stroom”

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

Je kunt een prijsplafond inschakelen voor gas zodat je minder bang hoeft te zijn voor hoge kosten. Zonneplan introduceert deze optie.

Nieuws27.09.2024

Zonneplan komt met prijsplafond om hoge kosten te voorkomen

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

IQ NRG introduceerde eerder deze week een Zonnedimmer, daarmee kunnen eigenaren van zonnepanelen voorkomen dat ze moeten betalen voor het terugleveren van stroom en dus onnodige terugleverkosten hebben.

Gadgets20.09.2024

Dit device biedt de oplossing voor hoge terugleverkosten

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Een negatieve stroomprijs klinkt nadelig, maar dat is het niet als je een dynamisch energiecontract hebt. Die komt zeker dit jaar erg goed van pas.

Nieuws15.08.2024

Negatieve stroomprijsuren zijn dit jaar hoger dan ooit tevoren

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

Er zijn meerdere manieren om kernfusie mogelijk te maken. Eén ervan is ‘inertial confinement’, inertiële opsluiting. Onderzoekers proberen dit mogelijk te maken met een wel heel bijzonder ingrediënt: mayo.

Technology12.08.2024

Dé oplossing voor energie uit de toekomst is mayonaise

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Thuis doe je er veel aan om duurzaam te leven. Je zorgt dat je groene stroom gebruikt, levert netjes je plastic flesjes in, hebt misschien zelfs zonnepanelen. Kom je vervolgens op kantoor, dan staan alle lichten de hele nacht gewoon aan en houd niemand zich ermee bezig welk type energie er wordt gebruikt. Dat kan anders: met deze 5 manieren kun je je manager overhalen om groene stroom te gebruiken.

DC Business07.08.2024

5 manieren om je manager over te halen groene stroom te gebruiken

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Zonnepanelen lonen nog altijd

In een wereld waar duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, blijven zonnepanelen een populaire keuze voor huiseigenaren. De afschaffing van de salderingsregeling roept echter vragen op over de rendabiliteit van deze investering.

DC Business24.06.2024

Zonnepanelen lonen nog altijd