Op Schiphol zijn ze er al een aantal jaar: bodyscanners. Ze zijn bedoeld om metalen en keramische vloeistoffen, voorwerpen en poeders op te sporen. In Los Angeles komen nu bodyscanners in metrostations. Niet van die grote kasten zoals op vliegvelden, maar een stuk kleiner.
Met de bodyscans, door het bedrijf Thruvision, kunnen mensen vanaf 90 meter worden gescand op de metrostations. Per uur zijn de apparaten in staat om 2000 mensen te scannen. De bodyscanners worden ingezet om terroristen op te sporen, maar ook om bij grote evenementen of protesten grote groepen mensen te scannen. Met radiogolven kunnen wapens en explosieven onder de kleding zichtbaar gemaakt worden op een scherm.
Hoe is te zien of er gevaarlijke voorwerpen of materialen zijn? Het menselijk lichaam produceert golven, en als deze geblokkeerd worden door een object, wordt dit gedetecteerd door het systeem. Op een scherm is dan een zwarte plek te zien. De scans zijn vooral gericht op specifieke wapens die massa-schade kunnen veroorzaken. Ook zoeken ze naar kogelvrije vesten. Het systeem is al getest, en naar verwachting zal het bijdragen aan de publieke veiligheid op de metrostations.