Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Er is weinig zo gortdroog als een persbericht over computerchips. Nanometers hier, parallel processing daar, cores, power efficiency, dat soort dingen. Als chipmaker ARM echter nieuwe modellen laat zien kan dat interessant zijn: veel van onze mobiele apparatuur draait namelijk op die processoren en zo wordt het een soort kristallen bol die laat zien waar de mobiele device-makers mee bezig zijn.
De Cortex A-75 en A-55 processoren zijn nieuw en vooral gebouwd op multifunctionaliteit. Dat wil zeggen dat er acht verschillende processoren in die ene processor zitten, die door een apparaat gebruikt kunnen worden voor verschillende processen. Het mooie is dat elke core een variabel gedeelte van de totale power (en dus batterijverbruik) kan hebben.
Kunstmatig slim
Waarom is dat handig? Bij processen zoals kunstmatige intelligentie (of AI) en intensieve applicaties als Virtual of Augmented Reality (VR en AR) is het prettig om de juiste core voor de juiste taak te hebben, terwijl de andere cores belangrijke of nuttige processen kunnen laten doorlopen.
Dat maakt je telefoon (bijvoorbeeld) een stuk efficiënter en dat betekent ook dat de AI’s in onze telefoons een stuk capabeler gaan worden. Nu waren Google, Apple en de rest dat toch al van plan, maar met een chip die dat proces vergemakkelijkt gaat dat alleen maar harder.
Apple doet ’t zelf
Dat betekent dus: betere digitale assistenten die op AI draaien en meer focus op AR en VR. Het zal in elk geval voor Android-tablets en grote telefoons gaan helpen, want Apple schijnt zelf een nieuwe AI-chip in de maak te hebben voor precies dat doel. Zij noemen het de Neural Engine en hoewel we die vermoedelijk nog niet gaan zien in de iPhones van dit jaar is de chip wel al in de testfase in Cupertino.
Die zou niet alleen Siri moeten gaan verbeteren (volgens hetzelfde principe: aparte chip voor AI is minder stressvol voor rest van het systeem en dus batterij-besparend) maar ook moeten gaan helpen bij dingen als gezichts- en stemherkenning. De lijntjes zijn hoe dan ook wel duidelijk: we moeten aan de digitale assistent, als we onze smartphones blijven gebruiken. Nu maar hopen dat iemand een chip bedenkt die er voor zorgt dat je je geen idioot voelt als je tegen je telefoon praat.
[Afbeeldingen © ARM]
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024