Technology27.05.2018

IBM zoekt ontwikkelaars met oplossingen voor rampenbestrijding


Call for Code-initiatief heeft 30 miljoen beschikbaar voor de beste oplossingen

IBM heeft een vrij uniek initiatief gelanceerd met het ‘Call for Code Global Initiative‘. Dat moet startups, academici en ontwikkelaars bij elkaar brengen om natuurrampen tegen te gaan en er als ze toch voorkomen beter op te kunnen reageren. De applicaties die dat moeten gaan doen mogen daarbij gebruik maken van allerlei technieken, van blockchain, kunstmatige intelligentie tot aan het Internet of things. IBM maakt daarvoor in de komende vijf jaar 30 miljoen dollar vrij.

Het initiatief is in samenwerking met de mensenrechten-tak van de VN gestart en dat is geen toeval. Het idee is namelijk om technologie in te zetten om juist de meest gemarginaliseerde en buitengesloten bevolkingsgroepen mee te nemen in de voorbereiding op natuurrampen, juist omdat die groepen vaak het meeste lijden tijdens een humanitaire crisis.

Rampenplannen

Ook het Rode Kruis doet mee aan het initiatief en dus zullen de programmeurs die nieuwe applicaties gaan verzinnen zich vooral moeten gaan richten op nieuwe manieren om slachtoffers van rampen te ondersteunen. Dat is belangrijk, want vorig jaar was één van de ergste jaren ooit qua natuurrampen. De organisaties die op die rampen reageren moeten als een team samenwerken en in dat onderdeel van de noodhulp valt nog veel te winnen, zo zegt IBM.

IBM hoopt dat het initiatief nieuwe apps oplevert die dingen doen die nu niet gebeuren. Een voorbeeld is een app die weerdata en voorraadgegevens combineert zodat er al voortijdig medicijnen, water en andere noodzakelijkheden ingeslagen kunnen worden. Een ander voorbeeld is een weer-app die vooraf kan voorspellen waar een ramp de meeste schade gaat doen, zodat de hulpdiensten er tijdig op af gestuurd kunnen worden en al klaar staan om de getroffenen te helpen.

Win win

Het initiatief is in feite een soort wedstrijd, waarbij ook uiteindelijk een winnend team wordt uitgekozen. Het geld dat IBM beschikbaar stelt wordt echter niet alleen maar aan de ‘winnaar’ van de wedstrijd gegeven, maar ook geïnvesteerd in tools voor de ontwikkelaars, gratis code en training met experts in bepaalde velden en technologie die kan helpen bij de ontwikkeling. De winnaars krijgen ook een prijs, maar mogen vooral genieten van het feit dat hun idee of app met lange-termijn ondersteuning van de initiatiefnemers tot realiteit wordt gebracht.

Om te zorgen dat dit allemaal kans van slagen heeft worden de winnaars dan gekoppeld aan de Linux Foundation en mogen ze samenwerken met één van de Corporate Service Corps (CSC) van IBM. Die CSC teams zijn gewend om in een periode van vier tot zes weken in achtergestelde gemeenschappen technologie toe te passen om lokaal een probleem op te lossen.

Callforcode.org

Het is een mooi initiatief, zoveel is zeker, maar dat wil niet zeggen dat de inzendingen vanzelf gaan binnenstromen. Om het nog wat extra aandacht te geven heeft IBM hackathons, interactieve educatieve evenementen en ondersteuning voor ontwikkelaars gepland in meer dan 50 steden rond de wereld, waaronder Amsterdam. Als je een solo-ontwikkelaar of team van maximaal vijf personen bent kun je je aanmelden via Callforcode.org en mag je tussen 18 juni en 31 augustus van dit jaar een project aanmelden. Wie weet? Misschien maak je dan straks het verschil.

[Afbeeldingen © Satoshi Kina – Adobe Stock]

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.

...

Verder lezen over IBM

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

Er is een grote doorbraak geweest in de wereld van kwantumcomputers, maar de kans is groot dat je daar niets over hebt gehoord. Het is namelijk niet echt een wereld waarvan grote aantallen mensen op de hoogte zijn. Wat e...

Technology10.02.2023

Wat is een quantumcomputer en waarom is het interessant?

​De toekomst van computers?

Zou het mogelijk zijn als we de intelligentie van Einstein, de context van Gandhi en het geheugen van de gehele mensheid geconsolideerd kunnen aanbieden op een hybride computerplatform? Zijn we in staat, in de nabije toe...

Technology04.05.2020

​De toekomst van computers?

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

Google heeft laten weten dat het bedrijf een nieuwe doorbraak in kwantumkracht heeft bereikt in een artikel dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift: Nature. De aankondiging komt precies een maand nadat...

Technology25.10.2019

Google bevestigt doorbraak in kwantumcomputerkracht

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij volgen zich in quantum snelheid op. We krijgen dagelijks zoveel informatie op ons af waardoor we steeds meer ondersteuning nodig hebben van intelligente systemen die...

Technology23.09.2019

​Zijn wij drenkelingen op een houten vlot?

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit...

Technology29.10.2018

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

Techreus koopt ander model voor de toekomst
Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

IBM Research is in de geurtjes gegaan. Ze zijn namelijk gaan samenwerken met Symrise, een van de grootste bedenkers van smaken en geuren. Daar is een AI uitgekomen die Philyra heet, naar de Griekse godin van de geur. Die...

Technology25.10.2018

Deze AI zou wel eens je nieuwe favoriete parfum kunnen bedenken

'Eau d'intelligence artificielle'
​Oordelen over vooroordelen in AI

Ik had van het weekend voor het eerst de openhaard weer aan. Knetterend haardvuur vermengde zich met de geur van rode wijn. Op de achtergrond hoorde ik de muziek van George Michael “Listen without Prejudice!” Typisch...

Technology03.10.2018

​Oordelen over vooroordelen in AI

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

We hebben het al eerder gehad over Call for Code, een competitie die ontwikkelaars uitdaagt om technische oplossingen te vinden die voor, tijdens of na klimaat- en natuurrampen kunnen helpen. Maar wat kun je bedenken dat...

Technology07.07.2018

Call for code: kan jouw code helpen bij natuur- en klimaatrampen?

Verder lezen over Technology

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

Vapen is in Nederland mede door wet- en regelgeving niet zo populair, maar in andere landen wel. Deze creatieveling maakte er een e-bikebatterij van.

Technology05.11.2024

Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

Je kunt The Sphere natuurlijk naast de Ziggodome leggen en dan zeggen dat het allebei gebouwen zijn met een visueel effect, maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, he? Dit zijn 10 momenten waarop The Sphere er fantastisch uitzag.

Technology19.10.2024

10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer