29.10.2018
Technologie

IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar – maar wat is Red Hat?

By: Patrick Smeets

BlogTechnologie

Microsoft heeft veel voor LinkedIn betaald toen ze die in 2016 kochten voor meer dan 26 miljard dollar, maar dat kan niet op tegen de 34 miljard dollar (in cash!) die IBM heeft gespendeerd aan het kopen van Red Hat. Dit is de duurste overname ooit, maar het zij je vergeven als je geen idee hebt waarom.

Red Hat is een open source provider die voornamelijk in cloud-software actief is. Als je de naam al ergens van kent zal het vermoedelijk van Red Hat Linux zijn, een versie van het open source besturingssysteem die heel veel in servers (en dus datacenters) gebruikt wordt. Daar is ook het businessmodel van Red Hat op gebaseerd: ze hebben abonnementen die zakelijke gebruikers van de open source software ondersteuning bieden.

Open source is de toekomst

Dat is een volstrekt andere strategie dan de meeste softwarebedrijven voeren. De software an sich is open source, dus je kunt er als slimme engineer zo veel aan veranderen als je wilt. Waar je voor betaalt is de support om de dingen te doen met de software die je wilt en als er tussendoor door andere open source-ontwikkelaars nieuwe dingen worden bedacht die passen in hoe je de software wil draaien kun je die ook gebruiken. Er is geen enkele sprake van de zogenaamde vendor lock-in, die zegt dat je alleen de software mag gebruiken die door je softwareprovider is aangeleverd om in aanmerking te komen voor hulp en dat vinden veel klanten wel zo prettig.

In de laatste paar jaar zijn de opbrengsten van die abonnementen die de klanten bij Red Hat afsluiten fors toegenomen en dat is een bron van inkomsten die IBM wel kan gebruiken. Het aandeel van de techreus is de laatste vijf jaar met een derde gedaald, terwijl Red Hat een groei van 170 procent heeft genoteerd. Niet alleen is het goed voor de lopende inkomsten, het is strategisch ook een belangrijke stap voor IBM. Cloudoplossingen worden steeds belangrijker en nu dat Amazon en Microsoft die markt langzaam aan het dichttimmeren zijn liep IBM het risico om achter te blijven en zo relevantie te verliezen. Met Red Hat zijn ze weer mee, waarbij het wel belangrijk is dat ze het karakter van het open source bedrijf niet gaan aantasten na de overname.

Red Hat is juist vanwege de alternatieve aanpak en de neutraliteit zo succesvol en tot nu toe lijkt IBM dat ook begrepen te hebben. In de aankondiging staat in elk geval dat er niets gewijzigd gaat worden aan zowel de open source insteek als de multi-cloud-positie in de markt. Er gaan geen kantoren dicht, niemand gaat er uit, het management team blijft hetzelfde en CEO Jim Whitehurst blijft ook gewoon aan. IBM hoopt voornamelijk dat Red Hat’s model een weg vooruit is, aangezien de bestaande software-licenties en hardwareverkopen achteruit blijven gaan. Goede zet dus naar de toekomst toe voor IBM, waarbij gezegd moet worden dat we er in eerste instantie niets van gaan merken.

[Afbeeldingen © Pixabay]

Share this post