Marloes is oprichter en editor in chief van Travelvalley. Ze schreef ook de boeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. E-mail: marloes@travelvalley.nl
Het Maxima Medisch Centrum heeft een primeur op de afdeling neonatologie. Daar wordt sinds kort de Hugsy in gebruik genomen, een hightech babydeken voor te vroeg geboren baby’s. Het is bedacht door Nederlandse studenten van de TU in Eindhoven als studieopdracht.
Dit slimme dekentje helpt om een band tussen een couveusebaby en de moeder op te bouwen. Hugsy is bedacht omdat moeders niet altijd in het ziekenhuis bij hun pasgeboren baby’tje kunnen zijn. Hugsy bootst de geur en de hartslag van de moeder na, zodat de baby het gevoel heeft dat ze altijd heel dicht in de buurt is.
Kangeroo care
Hugsy stimuleert het zogenaamde kangeroo care, een manier van te vroeg geboren baby’s verzorgen en ze beter en sneller te laten ontwikkelen door direct huidcontact met de ouders. Dit principe werd uitgevonden in Bogotá in Colombia in de jaren ’80 bij gebrek aan couveuses. Inmiddels is bewezen dat het ook daadwerkelijk werkt.
Op dit moment worden baby’tjes die veel te vroeg worden geboren behandeld in een couveuse, met alle slangen en geluiden die daarbij horen. Tegelijkertijd is er de wetenschap dat fysiek contact tussen de pasgeborene en zijn of haar ouders de overlevingskracht van de baby kan bevorderen. En dat is dus wat Hugsy doet, het is een extra middel om op momenten wanneer de ouders er niet kunnen zijn, toch de baby het gevoel geven van geborgenheid door de hartslag en geur van de moeder af te geven. In het dekentje zit overigens ook een speciale opening, voor de snoeren van de couveuse. Daarnaast heeft de deken ook nog een ondersteunend kussen dat pijn bij de baby kan verlichten door druk op het lijfje te geven.
Aan het afgeven van de geur is overigens niets hightech: de bedoeling is dat de moeder met een katoenen doek slaapt waar de geur in kan trekken.
Hier vind je nog wat meer informatie en een interview met Sylvie Claes, een van de bedenksters.
VisitU: je thuisvoelen in het ziekenhuis
Maar er zijn meer innovaties in de zorg, al stamt dit idee al uit 2015. Dat virtual reality ons meer brengt dan alleen entertainment, dat wist je misschien al wel, maar steeds vaker duiken er toepassingen op waar we ook écht iets aan hebben. Zoals VisitU, een VR-bril met livestream voor vrouwen die tijdens de zwangerschap met complicaties in het ziekenhuis liggen. Deze vrouwen zijn vaak voor langere tijd weg uit het gezinsleven en dat maakt een periode die sowieso al onaangenaam is nog wat extra zwaar. Met VisitU kunnen vrouwen zich op deze manier toch thuisvoelen. En ook dit wordt in het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven toegepast.
Via: Bright.