Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
In verkiezingstijd is klimaatverandering een boeiend onderwerp. Nagenoeg in alle verkiezingsprogramma’s wordt er veel aandacht aan gegeven, klimaatbeleid, CO2-reductie en zelfs kernenergie. Een energietransitie is essentieel. Dus de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie, moeten we zo snel mogelijk doorzetten.
Het woordje thuisbatterij komt in de verkiezingsprogramma’s niet aan bod, maar speelt wel een belangrijke rol. Vandaag de dag is het al een oplossing om energie die we overdag weten op te wekken met onze zonnepanelen, ’s avonds kunnen gebruiken als de zon niet meer schijnt.
Het helpt daarbij huiseigenaren zelfvoorzienend te worden en niet langer afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet. Dat zou een tweeledig voordeel hebben omdat je hiermee de vraag naar fossiele brandstof direct verminderd wordt, en uiteindelijk help je de overgang naar duurzame energie te versnellen.
Aanschaf van thuisbatterijen komt heel langzaam op gang
Toch komt de aanschaf van thuisbatterijen nog maar heel langzaam op gang. Voor de consument is de aanschaf van thuisbatterijen nog redelijk duur. De terugverdientijd is onduidelijk vanwege de prijs van energie en de rol van de overheid en energieleveranciers. Dit laatste is een serieus onderwerp omdat de regelgeving rond teruglevering van energie aan het net voordeel zou moeten opleveren voor de consument. En ga er maar vanuit dat dit van grote invloed kan zijn op de adoptie van thuisbatterijen.
Het is echter zeker dat thuisbatterijen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Om voor een doorbraak te zorgen, heb je een aangepast energiebeleid nodig en dat hoeft niet persé heel lang te wachten. Zo concludeert CE Delft in een 101 pagina’s tellend onderzoek in opdracht van Huawei Nederland. Het bedrijf is in Nederland bekend als leverancier van infrastructuur voor telecommunicatie en consumentenelektronica, maar is tevens leverancier van thuisbatterijen. Gezien de zorgvuldigheid en geschiktheid van het onderzoek zou het politieke partijen moeten uitnodigen om hun visie omtrent de energietransitie nog eens na te lezen. Juist omdat de uitkomsten redelijk bepalend kunnen zijn voor de bijdrage die de consument vandaag al kan leveren.
Resultaten onderzoek CE Delft
Steeds meer Nederlandse huishoudens dragen bij aan de energietransitie met zonnepanelen, een duurzame warmtevoorziening en elektrische auto’s. Een thuisbatterij maakt het mogelijk elektriciteit op te slaan voor later gebruik. Dat maakt het elektriciteitsnet stabieler en zorgt voor een duurzamer energiesysteem. Huishoudens met zonnepanelen en een thuisbatterij verhogen daarbij het aandeel zelf opgewekt energie
Het onderzoek concludeert ook dat een specifieke inzet kan bijgedragen aan het verlagen van piekbelastingen en in een deel van de gebieden netverzwaring kan uitstellen. Daarvoor is wel een nieuw beleid noodzakelijk net als nieuwe contractvormen vanuit de netbeheerders.
Hoe is de aanschaf van thuisbatterijen te stimuleren
In het het onderzoek van CE Delft komen drie belangrijke aanbevelingen naar voren:
1. Creëer betere randvoorwaarden voor de thuisbatterij, zoals een richtlijn over brandveiligheid voor thuisbatterijen, het opzetten van een infrastructuur voor inzameling en recycling en wettelijke eisen voor cybersecurity, zodat naleving mogelijk is.
2. Het onderzoek concludeert dat de salderingsregeling en daarna de dubbele energiebelasting de terugverdientijd langer maken. Het afschaffen van de salderingsregeling is een logische maatregel om eigen gebruik aan te moedigen.
3. Onderzoek hervorming van nettarieven. Met het huidige beleid verhogen thuisbatterijen, de piekbelasting op het elektriciteitsnet. De netbeheerders kunnen met de markt verder onderzoek doen naar het beperken van de impact op het net, door het aanpassen van tarieven of door directe sturing voor een beperkt aantal uren per jaar.
Tot slot is, afhankelijk van de inzet van de thuisbatterij, voor een rendabele businesscase, tijdelijke stimulering noodzakelijk in de vorm van een subsidie. Wanneer belemmerende regelgeving wordt aangepakt is er een subsidie nodig tussen de 20% & 40% voor een redelijke terugverdientijd.
Thuisbatterijen in de Energietransitie
Het volledige onderzoek (101 pagina’s) van CE Delft: “Thuisbatterijen in de Energietransitie – Netcongestie, elektriciteitshandel en overheidsbeleid” is te vinden via deze link. Tevens vind je hier het ‘Kennisdocument thuisbatterijen’ met algemene informatie voor overheden, installateurs en consumenten.
Verder lezen over Duurzaam
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Nieuws10.10.2024
De klimaatcrisis gaat een nieuwe fase in: wat betekent dat?
Verder lezen over Huawei
Tech in Asia15.11.2024
Huawei wil technologie inzetten om de digitale kloof te overbruggen
Tech in Asia13.11.2024
Huawei Connect Paris: AI en de digitale, groene transformatie van Europa
Gadgets13.10.2024
Review Huawei Watch GT5 Pro: robuuste & stijlvolle premium smartwatch
Gadgets23.09.2024
Huawei lanceert de Watch GT 5 serie en meer in Barcelona
Mobile10.09.2024
Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design
Drievouwdig schermMobile03.09.2024
Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment
Mobile20.08.2024
Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm
Tech in Asia25.07.2024
Being Digi-Sapiens: documentaire over de veranderende relatie tussen mens en technologie
Verder lezen over Onderzoek
Cybercrime29.10.2024
25% van de Nederlandse bedrijven is niet goed voorbereid op cyberdreiging
Online28.10.2024
Hoe valt het ontstaan van eilandbogen of vulkaanbogen te verklaren?
Marketing01.10.2024
Online marketingcampagnes vooral effectief voor nieuwe klanten
Nieuws17.09.2024
Gecombineerde NIVEL- en CBS-gegevens COVID-19-pandemie zijn prima te verklaren!
Social Media04.09.2024
“Trap Er Niet Influencer” doet onderzoek naar effecten van social media
Nieuws21.08.2024
De stollingsgesteenten cyclus op aarde
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Nieuws12.08.2024
Stratovulkanen, schildvulkanen en supervulkanen
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024