Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Het lijkt het begin van een flauwe grap, maar niets in minder waar. Er zijn namelijk bijna net zoveel astronatuen nodig om de batterijen van het International Space Station te vervangen dan je Belgen nodig zou hebben om een lamp in te draaien volgens de mop. Nu hebben we het natuurlijk ook niet over de batterijen in een afstandsbediening, maar de volledige batterijcapaciteit van het ISS.
Die capaciteit is nodig om de zonne-energie die door de panelen aan het ISS wordt opgevangen op te slaan. Elke rotatie om de aarde van anderhalf uur betekent namelijk ook dat er 35 minuten aan de schaduwzijde wordt doorgebracht en dan is het wel handig om ook nog stroom te hebben. De batterijen, die eerder deze maand door een Japanse raket naar boven zijn gebracht, zijn van het type lithium-ion zoals we ze ook allemaal in onze telefoons hebben.
Ze worden op 6 en 13 januari in fases geïnstalleerd door drie astronauten, geholpen en voorbereid door een Canadese robot genaamd Dextre die wel meer klusjes opknapt aan de buitenkant van het ISS. Doordat Dextre al een hoop van het voorwerk heeft gedaan voor volgende week hoeven de drie astronauten niet al te veel naar buiten voor de vervanging van de batterij en kunnen ze zich bezig houden met waar ze voor gekomen zijn: science the shit out of space.
Zoals altijd kun je de voortgang van de hele operatie volgen via de livestream van NASA.Altijd leuk om te volgen, zeker omdat het in onze tijdzone midden op de dag gebeurt. Het wordt spannend voor ESA-astronaut Thomas Pesquet, want die gaat zijn eerste spacewalk maken. Lekker kijken dus!
[Afbeeldingen © NASA]
Verder lezen over NASA
Technology21.10.2024
Astronauten dragen Prada-ruimtepakken in maanmissie Artemis III
Technology02.09.2024
Boeing Starliner moet deze week naar huis, maar maakt raar geluid
Technology24.08.2024
NASA is eruit: SpaceX brengt Boeing Starliner-astronauten naar huis
Technology13.08.2024
NASA moet een van de moeilijkste beslissingen ooit nemen
Technology18.07.2024
NASA stopt met rover om water op de maan te vinden: ding half af
Technology01.07.2024
NASA en Boeing vinden niet dat ISS-astronauten vastzitten
Technology29.06.2024
NASA en SpaceX zouden ruimtepuin onderschatten
Technology24.06.2024