Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
De opwarming van de aarde, duurzaamheid, CO2-uitstoot. Niemand praat er graag over, maar het is wel belangrijk. Want: juist als we het op de kaart zetten, dan zijn we er meer mee bezig en kan er hopelijk sneller een oplossing komen. Bijvoorbeeld voor duurzamer vliegen. Hoe ver staat het daar nu mee?
Vliegschaamte
Het is één van de grootste uitstootveroorzakers: vliegen. Hoewel de cijfers over hoe slecht het nu echt is niet altijd op één lijn zitten, is wel één ding zeker: goed voor de natuur is het in ieder geval niet. Mensen zijn zich daar grotendeels van bewust en sommigen schamen zich zelfs als ze het vliegtuig pakken. Hoe zit het met andere oplossing: als we ook vliegtuigen kunnen laten zweven, dan is er toch heel makkelijk een veel duurzamere oplossing te bedenken?
Zo makkelijk is dat helaas niet. Duurzaamheid is belangrijk, maar veiligheid is belangrijker. Rond gaan vliegen met een soort ‘bom’ aan waterstof, dat is waarschijnlijk niet verstandig. Bovendien blijkt dat er ook bij het vliegen op waterstof nog steeds wel wat kerosine nodig is en dat die waterstofopslag zo gigantisch is, dat er ineens een stuk minder mensen in een vliegtuig zouden passen. Het kan zeker voor kortere, minder drukke stukken een optie zijn, maar voor het ‘grote’ vliegen niet.
Duurzaam vliegen
Toch is het wel goed dat er aan allerlei technologie en oplossingen wordt gewerkt. Sowieso zijn er wereldwijd tientallen startups en steeds vaker ook luchtvaartmaatschappijen bezig met het verduurzamen van vliegen. Hoe zit het bijvoorbeeld met elektrisch vliegen? Dit wordt vaak gezien als het beste alternatief voor gewoon vliegen. Nou, even een vliegtuig bouwen, electromotoren, en klaar, toch? Helaas, die vlieger gaat niet op.
Ten eerste is het niet mogelijk om lange vluchten te doen met dit soort vliegtuigen: je kunt tot 1.500 kilometer elektrisch vliegen, maar verder gaat echt niet lukken. Er is wel een vliegtuig genaamd e-Genius geweest die met een topsnelheid van 225 kilometer per uur zo’n 4 kilometer hoog vloog. Echter was dat slechts een tweezitter. Toch zijn we hoopvol: het vliegtuig vloog een kleine 300 kilometer en zorgde daarbij voor 0 uitstoot. En de kosten voor het vliegen? De energie die het gebruikte schijnt maar 11 euro te zijn geweest: dat is bijna niet voor te stellen.
Elektrisch vliegen
Is het de toekomst om dan maar niet meer in gigantische vliegtuigen te vliegen, maar alleen nog in kleintjes? Het wordt erg moeilijk om dan heel ver te reizen, dus waarschijnlijk zullen die grote luchtschepen echt nog wel blijven bestaan en is het een flinke uitdaging om die dan emissievrij te kunnen laten vliegen. Toch hoeven we het niet somber in te zien: experts verwachten dat die kleine elektrische vliegtuigen over 20 jaar vrij normaal zijn. En er wordt nu eenmaal heel veel op kleine afstanden gevlogen, wat al enorm kan schelen in uitstoot. Men verwacht dat de elektrische vliegtuigindustrie in 2035 zo’n 22 miljard dollar waard is.
Verdere vliegtuigen zullen nog heel lang op zich laten wachten. Dat komt niet alleen door het niet kunnen vinden van de beste oplossing, omdat elektrische batterijen nu eenmaal maar zo groot zijn. Maar ook omdat het krijgen van toestemming om commercieel met zo’n vliegtuig te kunnen vliegen enorm moeilijk is en waarschijnlijk jaren in beslag neemt. En dan moeten de luchtvaartmaatschappijen nog hun vloot gaan inwisselen voor een elektrische vloot. Nu zullen er waarschijnlijk daarbij ook een soort startups komen die dan op een Uber-achtige manier elektrische vluchten aanbieden, maar voordat de traditionele vliegindustrie om is, zal echt nog wel veel tijd in beslag nemen.
Biobrandstof
Er is echter nog één oplossing, al zal die waarschijnlijk niet zorgen voor een uitstoot van 0. We hebben het dan over duurzame biobrandstof. Er zou hiervoor al een doorbraak zijn door Etihad Airways en Khalifa University, die duurzame biobrandstof hebben gemaakt met behulp van zout-tolerante planten in zeewater. De reductie kan enorm groot zijn: wel 80 procent aan broeikasgassen minder, vergeleken bij gewone kerosine. Het is dan ook die brandstof waarop hoog wordt ingezet, zeker omdat dat ook kan helpen op lange vluchten met grote vliegtuigen. Nu moet alleen nog worden gezorgd dat de productie omhoog gaat en dat het minder gaat kosten. Duurzame brandstof kost drie keer zoveel als kerosine en waar er 300 miljoen ton van nodig is, wordt er momenteel slechts 200.000 ton geproduceerd.
Toch maakt het hoopvol: we kunnen straks korte vluchten niet alleen met treinen oplossen, maar hopelijk ook met elektrische vliegtuigen. Voor de grote trips pakken we dan een vliegtuig op biobrandstrof. Maar: voor het zover is, moeten er nog veel hordes worden genomen, en komen er misschien wel allerlei hordelopers bij die met een goed idee veel meer hordes tegelijk kunnen overleven. We hopen het.
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Verder lezen over Innovatie
Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Nieuws06.11.2024
Mews is het snelst groeiende bedrijf van Nederland in 2024
Winnaar van de Top 250 Golden Scaler AwardTechnology29.10.2024
Deze hypermoderne tank stelt je hele beeld van de legertank bij
Technology18.10.2024
‘Lucide dromen wordt het volgende grote ding na AI’
Technology08.10.2024
Is de kassaloze supermarkt mislukt?
Nieuws08.10.2024
Den Haag ontvangt EU missie label voor duurzaamheid
DC Business07.10.2024
Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam
Startups30.09.2024
10 Nederlandse start-ups om in de gaten te houden
Verder lezen over Vliegtuig
Advertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Online17.10.2024
Google Flights laat je straks goedkopere vluchten vinden
Gaming16.08.2024
De veiligheidsinstructie in het vliegtuig kan een stuk beter
Technology05.08.2024
Schiphol test eerste Ground Power Unit op waterstof
Technology06.06.2024
Bedrijf ontwikkelt Skydeck: een bijzondere nieuwe uitbreiding voor vliegtuigen
Technology11.03.2024
Waarom ze tien jaar later opnieuw gaan zoeken naar MH370
DC Business06.03.2024
Eindhoven Airport heeft in Techonomy een nieuwe digitale partner
Online20.02.2024