Martine is ondernemer en medeoprichter van ChatLicense. Ze is altijd bezig met hoe bedrijven meer sociale impact kunnen maken.
Nieuw, snel of kostenbesparend; tech-oplossingen worden vaak met deze termen beschreven. Het gaat over oplossingen die zorgen voor een efficiëntere wereld, een betere wereld. Maar er is meer nodig om een betere wereld te realiseren. Tech an sich maakt de wereld niet altijd beter. Tech for Good gaat over bedrijven die tech inzetten om goed te doen. Tech waarmee people, planet én profit beter worden. Of zoals McKinsey het omschrijft als “technologie die disruptieve ontwikkelingen kan verzachten en zorgt voor betere well-being”.
Wanneer ben je dan good?
Zonder te definiëren wat goed of fout is, is het moeilijk om te bepalen wanneer een ontwikkeling echt for good is, of net niet in die categorie valt. Wie bepaalt dit eigenlijk? Wanneer is Tech Good? Een vaak geziene samenvatting is de omschrijving van het World Economic Forum.
Meer impact = meer winst
Hoewel de gemiddelde tech-oplossing best wat vinkjes kan zetten op bovenstaande uitleg, is het vaak nog onvoldoende uitgewerkt. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de zorgen die we hebben over onze privacy, inzet van nieuwe technologieën en de afbreuk van mentale en fysieke gezond door gebruik van die tech, dan kan je niet anders concluderen dat er een enorme vraag is voor betere inzet van tech. Waar de intentie er vaak wel is om beter te doen, lukt dit niet altijd in de praktijk. Aandeelhouders vragen om financiële resultaten vandaag, niet de maximale positieve impact van de inzet van tech morgen. Het is en blijft een dagelijkse afweging. Alleen door succes van bedrijven anders te definiëren is het mogelijk om met elkaar andere keuzes te maken.
Twee voorbeelden van bedrijven die op hun eigen manier het tech for good als basis hebben:
1. ZNotes
De positieve kant van social media is het binnen handbereik hebben van zoveel (internationale) kennis. Waar je ook woont of bent. Van tutorials tot documentaires en podcasts, het is er allemaal. Bij ZNotes gaan ze een stap verder en hebben ze een platform ontwikkeld van studenten voor studenten. Iedereen kan bij hen toegang krijgen tot alle ‘exam notes’ die er gedeeld worden. Meer dan vier miljoen jongeren helpen elkaar online met het versimpelen van theorieën of net even die extra uitleg voor dat belangrijke examen. Ze zijn met hun inzet van tech een beweging gestart waarbij hard gewerkt wordt aan het beschikbaar maken van educatie voor iedereen.
2. Fairphone
Fairphone is dé uitdager in de mobiele telefoonindustrie. Hoe kunnen we telefoons beter maken? Wat zijn betere mogelijkheden voor ontwerp, productie en hergebruik? Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat onderdelen in hun telefoon afhankelijk zijn van kleine hoeveelheden edelmetaal, veelal alleen verkrijgbaar in mijnen in conflictgebieden waar mijnwerkers onder gevaarlijke omstandigheden werken en met de hand geïmproviseerde schachten graven. Fairphone pakt systematisch deze ethische uitdagingen aan en laat daarmee zien dat het anders kan.
Wat kan jij doen?
Het zijn de kleine stappen en inzichten die een grotere verandering mogelijk maken. Wat zou jij anders kunnen doen in jouw bedrijf?
- Hoe kan je de tech breder beschikbaar maken? B2C of B2B – wie zou er (nog meer) goed met jouw tech kunnen doen? Met wie kan je samenwerken?
- Hoe kan je impact first (meer) integreren in jouw bedrijf? Kijk hiervoor ook eens bij Social Enterprise NL voor vele voorbeelden en mogelijkheden.
- Neem je tech onder de loep. Zorgt het dat een kleiner groepje beter kan worden ten kosten van anderen? Kan je het product aanpassen zodat het niet differentieert? Of kan je jouw kennis inzetten om de digitale kloof te verminderen?
- Kan jouw tech misschien zelfs ingezet worden om schade te voorkomen? Op sociaal gebied met gedragsveranderingen of om inzichten op te halen die een situatie kunnen voorkomen?
[Fotocredits – Arnéll Koegelenberg/peopleimages.com © Adobe Stock]
Verder lezen over Duurzaam
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Technology04.11.2024
Steeds meer negatieve geluiden over de thuisbatterij
Lifestyle31.10.2024
Refurbished iPhones: slimme keuze voor 2024
Lifestyle23.10.2024
3 manieren om je huiskamer te verlengen naar de tuin
Automotive11.10.2024
Phoenix is de nieuwe duurzame auto van studententeam TU/ecomotive
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024