05.03.2015
Technology

Hoe de smartphone op 8 jaar tijd de wereld veranderde: 8 duizelingwekkende vaststellingen

By: Dominique Dewitte

BlogTechnology

Steve Jobs werd geboren in 1955, een tijdperk van telefoons met een draaischijf en computers zo groot als kamers. Hij stierf op 5 oktober 2011, nadat hij computers in een telefoon had weten plaatsen en die telefoon in de broekzak van 120 miljoen mensen.’

Weinigen omschreven de verwezenlijkingen van Applestichter Steven Paul Jobs (1955-2011) beter dan journalist Jim Alley dat met deze openingszin deed in het extra nummer dat Bloomberg Business News kort na Jobs overlijden aan hem wijdde.

In januari 2007 had Jobs de
iPhone geïntroduceerd. ‘Dit zal alles veranderen’, had hij daarbij gezegd. En voor een keer was dat geen hyperbool… De smartphone heeft op 8 jaar tijd de wereld én onze levens veranderd…

– Twee miljard mensen wereldwijd gebruiken vandaag smartphones met een internetverbinding. Tegen het einde van dit decennium zouden er dat 4 miljard zijn. Enkel dit jaar al zouden er in China nog eens 500 miljoen worden verkocht. Smartphones zijn de snelst verkopende gadgets in de geschiedenis. Er worden vandaag vier keer meer smartphones verkocht dan van pc’s. Zowat één op elke twee volwassenen heeft al een eigen smartphone. Tegen 2020 zouden 80% van de volwassenen zo’n kleine supercomputer in hun broekzak hebben zitten.

– Smartphones worden steeds performanter. Zelfs de meest elementaire smartphone heeft vandaag meer rekencapaciteit dan de NASA had toen het in 1969 een man op de maan zette. Smartphones worden ook steeds goedkoper. Het meest populaire Indische smartphonemerk Micromax verkoopt zijn basismodel voor minder dan 40 dollar (36 euro).

– Tussen 2009 en 2013 investeerde de mobiele industrie 1.800 miljard dollar in het verbeteren van de globale telecominfrastructuur. De downloadsnelheid is met een factor 12.000 verbeterd, terwijl het versturen van data nog een paar centen per megabyte kost.

– Smartphones hebben elk aspect van ons dagelijks leven gepenetreerd. De gemiddelde Amerikaan besteedt er elke dag één à twee uur aan; de gemiddelde Amerikaanse tiener veel meer. 80% van de smartphone-eigenaars geeft toe zijn apparaat binnen de 15 minuten na het wakker worden te consulteren.

– De Apple App Store en Google Play, diens equivalent voor Android – waarop 82% van alle smartphones draaien, tegen 15% voor Apple -, bieden nu meer dan 3 miljoen apps aan. Apple verkocht vorig jaar voor meer dan 14 miljard dollar van deze apps.

– De economische gevolgen van de smartphonerevolutie zijn ongezien: studies wijzen uit dat in de opkomende economieën elke 10 extra smartphones per 100 inwoners het bbp pro capita met 1% verhogen – door bijvoorbeeld mensen toegang te geven tot online bankdiensten.

– De smartphone heeft de focus van de computerindustrie volledig veranderd. Apple – niet zo lang geleden een producent van niche desktops en laptops – werd grotendeels dankzij de iPhone het bedrijf met de grootste beurskapitalisatie wereldwijd. Volgens sommigen zou de kwartaalwinst van het bedrijf nu groter zijn dan die van de volledige pc-industrie samen. Xiaomi, een snel groeiende Chinese smartphonemaker, is vandaag met 45 miljard dollar ’s werelds hoogste gewaardeerde start-up.

– Uber is een naam die iedereen kent. Het bedrijf is in 55 landen actief, heeft de globale taxisector op zijn kop gezet en bestaat niet eens 5 jaar. WhatsApp werd in 2009 opgericht en verstuurt elke dag zo’n 10 miljard tekstberichten meer dan het globale sms-systeem.

(Bron: The Economist, Boston Consulting Group, Andreessen Horowitz)

Share this post