Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.
Als je aan batterijen denkt, dan is de kans groot dat er een roze konijn door je gedachten hopt. Het Duracell-konijn lijkt inmiddels zijn beste tijd te hebben gehad, maar toch zijn er nog steeds veel toepassingen voor batterijen. We staan op deze internationale batterijdag stil bij het fenomeen batterij.
Volta
De geschiedenis van de batterij is lang. Hoewel het voor veel mensen vooral iets is wat wordt geassocieerd met de 90’s: batterijen in je walkman, batterijen in je Game boy, batterijen in je speelgoed, enzovoort, zijn batterijen veel ouder dan dat. Chemische batterijen zijn uitgevonden in 1800 door Graaf Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta.
Door de ontwikkeling van accu’s die je kunt herladen zijn gewone batterijen wat minder populair geworden. Nog steeds kun je ze maar beter wel in huis hebben: hoe vaak heb je een kind niet iets cadeau gedaan waar dan geen batterijen inzitten? Bovendien wordt er nog steeds technologie gemaakt waar een batterij in moet. De hypermoderne gameconsole Xbox Series X bijvoorbeeld: de controllers worden geleverd met gewone batterijen. Vaak kom je ze ook nog tegen in klokken, weegschalen en de afstandsbediening van de televisie.
Kortom, een batterijenvoorraadje is wel handig. Veel huizen liggen er ook vol mee: in elk huis liggen ongeveer 100 batterijen. Dat geldt voor zowel de voorraad als voor apparaten (die al dan niet meer werken). Er zijn veel soorten batterijen, maar de meest gebruikte varianten zijn toch wel de AA- en de AAA-batterij. Dit soort batterijen, die je eenmalig kunt gebruiken, beslaan maar liefst 90 procent van de batterijmarkt (die 50 miljard dollar waard is).
Batterijenbak
De batterijenbak bestaat niet voor niets. Er zit in batterijen aardig wat materiaal dat je niet in je gewone afval wil zien verdwijnen. Denk aan zware metalen zoals kwik en cadmium. Batterijen vallen daarom onder klein chemisch afval en die hoor je dus in te leveren in de batterijenbak in de supermarkt of doe-het-zelf-zaak, of in een andere winkel die batterijen verkoopt.
Het is fijn dat er inmiddels steeds meer herlaadbare batterijen en accu’s zijn, want de good old gewone batterij is niet zo milieuvriendelijk. Zo kost het 50 keer meer energie om een batterij te produceren, dan dat de batterij energie kan afgeven. Aan de andere kant loste de batterij wel problemen op: veel apparatuur kon door de batterij draadloos worden gemaakt, of zelfs geschikt geworden voor on-the-go. Denk bijvoorbeeld aan dat voorbeeld van de walkman.
Inmiddels is de race om batterijkracht en accuduur een heel andere race geworden. Daar komen allang geen Duracell-konijnen meer aan te pas, maar autobedrijven zoals Tesla. Ook smartphonemakers zijn constant op zoek naar accu’s die net wat meer kracht bieden en toch compact zijn. Dit terwijl de single use batterij steeds vaker zien verdwijnen. Zolang bedrijven als Microsoft echter niet investeren in milieuvriendelijkere accu’s voor hun controllers (mogelijk zelfs door deals met Duracell), blijft zo’n voorraadje van AA- of AAA-batterijen toch een must in huis.
Beeldbron: PublicDomainPictures
Verder lezen over Technology
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024
Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer
Technology07.05.2024