Waarschijnlijk heeft de zon nog zo’n vijf miljard jaar te leven. Hoewel we er zelf vanalles aan doen om te zorgen dat de aarde dat bij lange na niet gaat halen, blijft het een interessante kwestie: als de zon ermee ophoudt, wat blijft er dan nog van de aarde over?
We maken het waarschijnlijk zelf niet meer mee, maar goed nieuws voor onze planeet: er is een kleine kans dat die blijft voortbestaan, ook als de zon er de brui aan geeft. Wat er dan gebeurt is dat de zon een rode bol wordt, die de planeten om hem heen naar zich toetrekt en opslokt. Het hangt er nog om of de aarde één van die planeten zal zijn, maar dat hoeft niet per se. We kunnen ook net worden weggeduwd, schrijft Live Science.
Als we er dan nog wel zijn, dan komt er een zonnewind. Dit is een soort wind met allemaal geladen deeltjes met stroom, die van de zon naar de nog bestaande planeten gaan. Onderzoekers ontdekten dat aarde daar niet tegen bestand is: de beschermlaag van onze atmosfeer, die ons normaliter beschermt tegen UV-straling, wordt flink aangetast. Dit gaat gepaard met allerlei magnetische velden die compleet in de war raken.
Door al deze processen komen we als aarde terecht op een plek die niet leefbaar is. Gelukkig zijn er op dat moment in het heelal nog wel zones die wel leefbaar zijn, ver voorbij de baan rondom Neptunus. Hoewel de zon de planeten die hij niet opslokt weg zal duwen, gaat dat niet zo hard dat we naar die leefbare zone gaan. Tenminste, dat wordt verwacht. De aarde zal dan dus niet kunnen overleven, tenzij er processen zijn waarvan onderzoekers (nog) niets weten of als we om wat voor reden dan ook toch wat meer vaart hebben en die leefbare zone toch nog kunnen bereiken.
Bovendien kunnen we ook kijken naar de periode dat de zon weer wat meer tot rust is gekomen: uiteindelijk stoppen die zonnewinden en dan is het niet zo gevaarlijk meer om dichtbij de zon te zijn. Als onze aarde dan ook nog eens in de buurt is van die zon (die op dat moment een witte dwerg wordt genoemd), dan is daar ook een leefbaar gedeelte en kan het leven op aarde zich weer ontwikkelen. Tenminste, dat is als je ervanuit gaat dat de omstandigheden goed zijn.
Het is ook nog afwachten hoe ons magnetische veld reageert, want als dat juist heel sterk reageert, dan kan onze aarde weer heel anders reageren op die uitdovende zon, ofwel stervende ster. Kortom, wat het einde van de zon exact voor onze planeet betekent, dat kunnen we bijna niet weten, maar onderzoekers kunnen er wel inschattingen van maken en zo blijkt dat we er als mensheid misschien niet zo goed voorstaan, maar aarde zelf heeft zeker kans op overleving.